Προοδευτική: Ποσοστό 20% θα αποκτήσει τμηματικά το αμερικανικό fund – Οι ΑΠΕ και η μετοχή

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προοδευτική: Ποσοστό 20% θα αποκτήσει τμηματικά το αμερικανικό fund – Οι ΑΠΕ και η μετοχή
Πώς θα γίνεται η «είσοδος» της LDA Capital Limited στην τεχνική εταιρεία μέσω «δεξαμενής» κεφαλαίων 20 εκατ. ευρώ. Τι συμβαίνει με τη μετοχή, σε ποιους τομείς στοχεύει η εισηγμένη.

Σε ποσοστό έως 20% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, και μάλιστα τμηματικά μέσα στην προσεχή 3ετία, θα διαμορφωθεί σε ανώτατο επίπεδο η συμμετοχή του αμερικανικού ομίλου εναλλακτικών επενδύσεων LDA Capital Limited στην τεχνική εταιρεία Προοδευτική, την είσοδό της οποίας στην εισηγμένη είχε αποκαλύψει το insider.gr με σχετικά δημοσιεύματα στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Σπαστή» συμμετοχή – Πώς θα ορίζεται η τιμή της ΑΜΚ

Η Προοδευτική, έχει συνάψει συμφωνία με το αμερικανικό fund που θα εισέλθει στην εταιρεία μέσω χρηματοδότησης έως του ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας. Το αμερικανικό fund χρησιμοποιώντας αυτή τη «δεξαμενή» κεφαλαίων, με την προώθηση επενδύσεων θα εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης «σπαστά» και στις τιμές που θα διαγράφονται στην εκάστοτε περίοδο «εισόδου», προφανώς με έκδοση νέων μετοχών, βάσει συγκεκριμένων αποτιμήσεων (χρηματιστηριακών και μη). Δηλαδή, η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα της κάθε Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η μετοχή

Στην παρούσα φάση η τιμή της μετοχής της Προοδευτικής βρίσκεται πέριξ των 0,45 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να υπερβαίνει τα 11 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο είναι περίπου 24,3 εκατ. τεμάχια, με πληροφορίες της αγοράς να αναφέρουν ότι το free float ανέρχεται σε περίπου 40%-45%. Ωστόσο, μέρος της ελεύθερής διασποράς φέρεται να βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια που δεν είναι ενεργά, μέλη οικογενειών κ.α.. Η μετοχή της εταιρείας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει κινηθεί από τα 0,3 ευρώ προς την περιοχή των 0,45 – 0,47 ευρώ, έχοντας πρόσφατο υψηλό τα 0,5 ευρώ ενδοσυνεδριακά.

Να προσθέσουμε επίσης ότι η διοίκηση της Προοδευτικής έχει ως στόχο και την έξοδο της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης και την επάνοδό της σε κανονική ροή διαπραγμάτευσης αν και πρέπει πρώτα να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού προφίλ αλλά και της επιχειρηματικής δράσης.

Οι κινήσεις σε ΑΠΕ, τεχνολογία

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η νέα διοίκηση της Προοδευτικής, υπό τον Γ. Κοντολάτη, επιχειρεί την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μετά από μια περίοδο με ελάχιστο ή σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών, και την μετάβασή σε τομείς πέραν του αμιγώς τεχνικού αντικειμένου, όπως η «πράσινη» ενέργεια (ΑΠΕ), η τεχνολογία, ενδεχομένως τα logistics και οι «έξυπνες» κτηριακές υπηρεσίες. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η νέος στρατηγικός εταίρος με τον οποίο η διοίκηση της εισηγμένης ήλθε σε συμφωνία. Ενδεχομένως μάλιστα, σύντομα να υπάρχουν και εξελίξεις στο επενδυτικό πλάνο της εισηγμένης, ιδίως στον τομέα των ΑΠΕ (π.χ. με φωτοβολταϊκά).

Άλλωστε, πλέον λόγω απώλειας εργοληπτικού πτυχίου δεν μπορεί να διεκδικήσει μέρος από τα σημαντικά έργα που δημοπρατούνται, κατά συνέπεια, όπως και άλλες φορές έχει δηλώσει η διοίκηση της εισηγμένης, αναζητούσε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως οι δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών, αλλά και στρατηγικό εταίρο. Όπως σημειώνεται, η LDA Capital είναι ένας παγκόσμιος όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων με εξειδίκευση στις διασυνοριακές συναλλαγές. Στην πορεία της έχει επιτυχώς ολοκληρώσει 250 επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο με εισηγμένες και ιδιωτικές εταιρείες σε 43 χώρες, με συνολική αξία συναλλαγών άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές ρυθμίσεις δανείων, όπως είχε αναδείξει το insider.gr σε γενικότερο θέμα του στις αρχές Οκτωβρίου ενώ, ως γνωστόν, εκκρεμούν και απαιτήσεις από το ελληνικό δημόσιο για παλιές υποθέσεις (υπόθεση καζίνο Φλοίσβου κ.α.) και εκτελεσμένα έργα (συνολικά τουλάχιστον 9 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider