Προοδευτική: Εστιάζει σε ΑΠΕ, καινοτόμες τεχνολογίες, logistics με εταίρο ισχυρό Αμερικανικό fund

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προοδευτική: Εστιάζει σε ΑΠΕ, καινοτόμες τεχνολογίες, logistics με εταίρο ισχυρό Αμερικανικό fund
Ανακοινώθηκε χτες η συμφωνία της εταιρείας με την LDA Capital Limited, επιβεβαιώνοντας το insider.gr. Τα «φρέσκα» κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, η δομή του deal, οι στόχοι της νέας διοίκησης. Ποιος είναι ο όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων που συμμετείχε σε συναλλαγές συνολικού ύψους 11 δισ. δολάρια.

Την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, μετά από μια περίοδο με ελάχιστο ή σχεδόν μηδενικό κύκλο εργασιών, και την μετάβασή σε τομείς πέραν του αμιγώς τεχνικού αντικειμένου, όπως η «πράσινη» ενέργεια (ΑΠΕ), η τεχνολογία, ενδεχομένως τα logistics και οι «έξυπνες» κτηριακές υπηρεσίες, επιχειρεί η νέα διοίκηση της Προοδευτικής. Προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει η νέος στρατηγικός εταίρος με τον οποίο η διοίκηση της εισηγμένης ήλθε σε συμφωνία, ο παγκόσμιος όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων LDA Capital Limited.

Όπως ανακοίνωσε χτες η Προοδευτική, έχει συνάψει συμφωνία με το αμερικανικό fund που θα εισέλθει στην εταιρεία μέσω χρηματοδότησης έως του ποσού 20 εκατομμυρίων ευρώ, που θα προκύψει μέσω σταδιακών αυξήσεων Μετοχικού Κεφαλαίου με ιδιωτική τοποθέτηση, σε βάθος τριετίας. Επιβεβαιώνοντας έτσι όσα είχε αποκαλύψει τόσο η στήλη BackStory όσο και αμέσως μετά το insider.gr σε θέματα του για ζυμώσεις και deals στον τομέα υποδομών – κατασκευών, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για είσοδο αμερικανικού «παίκτη» σε εισηγμένη του κλάδου. Όσον αφορά στο deal, η τιμή διάθεσης θα καθορίζεται στο χρονικό διάστημα της κάθε Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου.

Το αμερικανικό fund

Μέσα από αυτή τη συμφωνία η διοίκηση της Προοδευτικής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital Ltd για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και όχι μόνο. Άλλωστε, πλέον λόγω απώλειας εργοληπτικού πτυχίου δεν μπορεί να διεκδικήσει μέρος από τα σημαντικά έργα που δημοπρατούνται, κατά συνέπεια, όπως και άλλες φορές έχει δηλώσει η διοίκηση της εισηγμένης, αναζητούσε εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως οι δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών, αλλά και στρατηγικό εταίρο. Όπως σημειώνεται, η LDA Capital είναι ένας παγκόσμιος όμιλος εναλλακτικών επενδύσεων με εξειδίκευση στις διασυνοριακές συναλλαγές. Στην πορεία της έχει επιτυχώς ολοκληρώσει 250 επιχειρηματικές συνεργασίες τόσο με εισηγμένες και ιδιωτικές εταιρείες σε 43 χώρες, με συνολική αξία συναλλαγών άνω των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Στο portfolio του fund, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχουν βρεθεί γκρουπ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη (π.χ. Ισπανία, Σουηδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.α.), Νότια Αφρική, Ινδονησία, Σιγκαπούρη, ΗΑΕ κ.α. και από τομείς όπως τεχνολογία, telecoms, biotechnology products, lithium market, αγροτική τεχνολογία, μέταλλα - σίδηρο, υποδομές (κατασκευές, ακίνητα, εμπορικά κέντρα, γραφεία, ξενοδοχεία, κατοικίες κ.α.), λύσεις ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, εξόρυξη χρυσού, κατασκευή οχημάτων υψηλής ποιότητας με μηδενικές εκπομπές ρύπων που κινούνται με υδρογόνο, εκδόσεις, υγιεινής και περιποίησης κ.α.

Η έξοδος μετοχής από επιτήρηση

Να προσθέσουμε επίσης ότι η διοίκηση της Προοδευτικής έχει ως στόχο και την έξοδο της μετοχής από το καθεστώς επιτήρησης και την επάνοδό της σε κανονική ροή διαπραγμάτευσης αν και πρέπει πρώτα να γίνουν ενέργειες για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού προφίλ αλλά και της επιχειρηματικής δράσης.

Μείωση δανειακών οφειλών πέτυχε η νέα διοίκηση

Πάντως, η διοίκηση της Προοδευτικής εδώ και περίπου ένα χρόνο από τότε που ανέλαβε τα «ηνία» της εισηγμένης προσπαθεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική εικόνα της εταιρείας. Μάλιστα, όπως προκύπτει και από την χρηματοοικονομική έκθεση 6μήνου 2022 προέκυψε σημαντικό όφελος από τις διαπραγματεύσεις για την μείωση των δανειακών οφειλών. Ειδικότερα, στις 23.03.2022 η Προοδευτική προέβη σε συμφωνία με την Ανώνυμη εταιρεία Διαχείρισης απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις DO VALUE Greece, ως διαχειρίστριας των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία EAGL ISSUER DESIGNATED ACTIVITY COMPANY για τη διευθέτηση παλαιάς δανειακής οφειλής προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ύψους 3.200.000 ευρώ περίπου με οικονομικό όφελος για την εταιρεία πλέον των 2.500.000 ευρώ. Επιπρόσθετα, στις 10.6.2022 προέβη σε συμφωνία με την INTRUM HELLAS Greece, ως διαχειρίστριας των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία VEGA III NPL FINANCE DAC, για τη διευθέτηση παλαιάς δανειακής οφειλής προς την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 1.232.260,94 ευρώ με οικονομικό όφελος για την εταιρεία πλέον των 780.000 ευρώ.

Σε άλλο σημείο της έκθεσης 6μήνου αναφέρεται ότι η εταιρεία κατέληξε σε συμβιβασμό με την CEPAL HELLAS και DoValue για εξόφληση του συνόλου της οφειλής που προέκυψε από την κατάπτωση της εγγυητικής του Υποκαταστήματος στη Ρουμανία. Από τη συναλλαγή προέκυψε κέρδος ποσού 2.950.530 ευρώ το οποίο καταχωρήθηκε στα αποτελέσματα της τρέχουσας περιόδου.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία απαιτεί μέσω αγωγών το ποσό των € 6.000.000 που αφορά διεκδικήσεις από το έτερο μέρος της Κ/Ξ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. – ΑΘΗΝΑ Α.Τ.Ε.», επίσης υφίστανται απαιτήσεις κατά το Ελληνικού Δημοσίου, ύψος περίπου € 3.000.000 από εκτελεσμένα Τεχνικά Έργα, ενώ, τέλος, μεταξύ της εταιρείας και της ΑΕΓΕΚ για το έργο «ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» γίνεται προσπάθεια φιλικού διακανονισμού της οικονομικής διαφοράς των δύο εταιριών.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, «η υλοποίηση της εν λόγω συμφωνίας θα εκτελεσθεί βάση αποφάσεων των Αρμοδίων Οργάνων της εταιρείας, η οποία και θα προβαίνει στις απαιτούμενες ανακοινώσεις προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση της LDA Capital Ltd για να υποστηρίξει και να εντείνει το επενδυτικό της πρόγραμμα κυρίως στο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Διοίκηση της Προοδευτικής Α.Τ.Ε. εκτιμά, ότι η συγκεκριμένη συμφωνία παρέχει την απαραίτητη ευελιξία στο σημερινό απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς και εξυπηρετεί ουσιαστικά την μετάβαση της εταιρείας εκτός από την κύρια κατασκευαστική της δραστηριότητα σε δράσεις στην αγορά της ενέργειας, οι οποίες υποστηρίζονται από στρατηγικές υψηλότερης ανάπτυξης και επεκτάσιμων τεχνολογιών.

Η εταιρεία παρακολουθεί την Ευρωπαϊκή αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η οποία προβλέπεται να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς ο πρωταρχικός στόχος είναι όπως η Ευρώπη γίνει, η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 (η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και κατευθύνει τα επενδυτικά της προγράμματα στις ανάλογες δραστηριότητες.

Η Ελλάδα αποτελεί επίσης σημαντική αγορά κυρίως, για εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να συνεχισθεί με ανοδική πορεία κατά την επόμενη 5ετία.

Η διοίκηση της Προοδευτική Α.Τ.Ε. έχει χαράξει ένα φιλόδοξο οδικό χάρτη επιχειρηματικότητας με πολλά ορόσημα και στόχους, οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν σημαντικά από την παραπάνω χρηματοδότηση, όπως και η εντατικοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων Η εταιρεία ήδη ακολουθεί καινοτόμες τεχνολογίες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς ESG, στηρίζοντας τις πολιτικές για την απεξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες».

Τα μεγέθη

Σύμφωνα με την χρηματοοικονομική έκθεση 6μήνου 2022, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Προοδευτική ήταν μηδενικός. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2,74 εκατ. ευρώ, ενώ η εισηγμένη εμφάνισε κερδοφόρο αποτελέσματα μετά από φόρους ύψους 2,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που παρουσίαζε ζημίες μετά φόρων σχεδόν 489 χιλ. ευρώ. Την περίοδο που έληξε την 30.06.2022, ο όμιλος παρουσίασε θετικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες ύψους περίπου 2,2 εκατ. ευρώ.

Η νέα Διοίκηση της εταιρείας, η οποία «κλείνει» προσεχώς ένα χρόνο στο «τιμόνι» της τεχνικής, και έχοντας ήδη καταφέρει αρκετά πράγματα, εντείνει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσής της, ώστε να μειωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό οι υποχρεώσεις της, να αυξηθεί η ρευστότητά της και με τον τρόπο αυτό να μπορέσει να αποκτήσει ικανοποιητικό κεφάλαιο κίνησης για τη απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας της. Στα πλαίσια της παραπάνω προσπάθειας της Εταιρείας ορθολογίζοντας την δομή και τις λειτουργίες της, έχει καταβάλει έντονες προσπάθειες για την ενεργοποίησή της σε καινοτόμους τομείς δραστηριότητας όπως Α.Π.Ε. & logistics.

Επί των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου υφίστανται προσημειώσεις ύψους € 13.141.915 για εξασφάλιση πιστοδοτήσεων που χορηγήθηκαν. Στο ανωτέρω ποσό συμπεριλαμβάνεται και ποσό ύψους € 2.450.000,00 περίπου το οποίο αφορά σε δέσμευση ακινήτου της μητρικής εταιρείας από το Ελληνικό Δημόσιο για περαιτέρω εξασφάλιση οφειλών σε αυτό. Ο δανεισμός του Ομίλου στο σύνολο του την 30 Ιουνίου 2022 ανέρχεται σε € 4,7 εκ. και αφορά τόσο βραχυπρόθεσμο δανεισμό (κεφάλαιο κίνησης) όσο και μακροπρόθεσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider