Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: «Βρείτε τα μέχρι την Κυριακή» διαμηνύει η ΤτΕ σε ΤΧΣ και Ellington - Γάμο με συστημική τράπεζα προβλέπει το plan B
Ένα θετικό αποτέλεσμα είναι το πιθανότερο να ανακοινωθεί, ενδεχομένως και σήμερα.

Μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και υπό την πίεση της ΤτΕ να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, ένα θετικό αποτέλεσμα είναι το πιθανότερο να ανακοινωθεί, ενδεχομένως και σήμερα. Η οριστική διορία που έχει δώσει, πάντως, η ΤτΕ για να τα βρουν οι μέτοχοι, είναι μέχρι και το σαββατοκύριακο. Σε τυχόν αρνητική εξέλιξη, η ΤτΕ θα ενεργοποιήσει από Δευτέρα το plan B για την Attica Bank, το οποίο προβλέπει την υποκατάσταση της Ellington στη θέση του ιδιώτη μετόχου, από ελληνική συστημική τράπεζα που θα συμπράξει με το ΤΧΣ ώστε να ενισχυθεί κεφαλαιακά η Attica Bank.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του insider.gr, χθες ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ κατέληξαν στο ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλύψουν στην ΑΜΚ. Ωστόσο, το βασικό ποσό στο οποίο φέρεται να έχουν συμφωνήσει για την αύξηση κεφαλαίου, συνοδεύεται από τρία σενάρια για τη συμμετοχή τους και την ανάληψη του management από τον ιδιώτη μέτοχο.

Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για το ύψος των νέων κεφαλαίων της ΑΜΚ, έχει αποκλειστεί εντελώς το σενάριο μεταβίβασης των τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή». Αφενός διότι ο «Ηρακλής» λήγει εντός του Οκτωβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση να ζητηθεί παράταση από το Υπουργείο Οικονομικών, αφετέρου διότι το ποσό που θα προέκυπτε ως νέα κεφαλαιακή ανάγκη για την Attica Bank στην τρέχουσα φάση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Χωρίς να υπολογίζεται κεφαλαιακή ζημία για τις τιτλοποιήσεις, το ποσό για την ΑΜΚ που κρίνεται εποπτικά απαραίτητη προσδιορίζεται στα 400 έως 450 εκατ. ευρώ μάξιμουμ.

Οι εκτιμήσεις ότι μια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ θα προκύψει σήμερα, συνδέονται με την υποχρέωση της Attica Bank να δημοσιεύσει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το α' εξάμηνο 2022. Προκειμένου να υπογραφούν τα αποτελέσματα από τον ορκωτό λογιστή θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα «παραδοτέα», δηλαδή τη συμφωνία των μετόχων για την ΑΜΚ, τις προβλέψεις τους για τα κόκκινα δάνεια και τα κεφάλαια, το capital και business plan της διοίκησης της τράπεζας, συνοπτικά: το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών, τον τρόπο κάλυψής τους και τις προοπτικές της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι με τη νέα ΑΜΚ, το ΤΧΣ θα πρέπει να μειώσει το σημερινό ποσοστό του (περίπου 69%) κάτω του 50% και ο ιδιώτης μέτοχος να αυξήσει αντίστοιχα το δικό του και το ίδιο να γίνει περαιτέρω στην τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φάρμακα με drones στα νησιά - Λύσεις αλά Πορτογαλικά - Το μήνυμα από τα άλευρα

Παγκρήτια: Συνεδριάζει η Επ. Κεφαλαιαγοράς για το Ενημερωτικό – Μικρή παράταση για την υποβολή του capital plan έδωσε η ΤτΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider