Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development: Πώς πάνε τα Malls, ξεχωρίζει το Golden Hall – Το ενδιαφέρον για τα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό
Πως κινήθηκαν πωλήσεις, επισκεψιμότητα και μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στα Malls της εισηγμένης, Ξεχώρισε το «Golden Hall». Σε υψηλά επίπεδα η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria.

Σε σημαντικά επίπεδα φτάνει ήδη η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές που επιθυμούν να «πιάσουν πόστο» στις νέες μεγάλες εμπορικές αναπτύξεις της Lamda Development στο project του Ελληνικού.

Που φτάνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό

Σε σχέση με το Vouliagmenis Mall, αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη εντός του Επιχειρηματικού Κέντρου («Commercial Hub») στην περιοχή της Λ. Βουλιαγμένης, σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 87% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί Heads of Terms (HoT) για το 24% του GLA. Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% του GLA.

Όσον αγορά στη Riviera Galleria, αναφορικά με την εμπορική ανάπτυξη στην περιοχή της Μαρίνας Αγ. Κοσμά στο Παράκτιο Μέτωπο, σημειώνεται ότι έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές που ξεπερνά το 60% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί HoT για περίπου 3% του GLA.

Πώς πάνε τα 3 Malls

Να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο 2022 η κατά 100% θυγατρική L.O.V. S.M.S.A. (ιδιοκτήτρια του Εμπορικού Κέντρου The Mall Athens) υπέγραψε νέο πρόγραμμα κοινού ομολογιακού δάνειου με τις τράπεζες Eurobank και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ποσού €365εκ. Τον Αύγουστο 2022 εκταμιεύθηκαν €361εκ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή του υφιστάμενου ομολογιακού δανείου της Εθνικής Τράπεζας ποσού €209,5εκ καθώς και για τις πρόσφατες εξαγορές (α) μειοψηφικού ποσοστού (31,7%) στη LAMDA MALLS και (β) 100% της McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ (ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens).

Ξεχωρίζει το Golden Hall

Γενικότερα, και σε σχέση με τα Malls της εισηγμένης, τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos το Α’ Εξάμηνο 2022 ανήλθαν σε €31,1εκ, αυξημένα κατά 93% έναντι του 2021. Σημειώνεται ότι η λειτουργική κερδοφορία EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Εξάμηνο 2021 είχε επιβαρυνθεί σημαντικά λόγω της πανδημίας. Επισημαίνεται ότι τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Εξάμηνο 2022 διαμορφώθηκαν οριακά χαμηλότερα (περίπου €1εκ) έναντι της ιστορικά υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας το 2019 (€32,0εκ).

Η μέση πληρότητα των Εμπορικών Κέντρων παρέμεινε αμετάβλητη έναντι της περιόδου προ της πανδημίας, σε επίπεδα περίπου 99%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων των Εμπορικών Κέντρων το Α’ Εξάμηνο 2022 μειώθηκε 7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου το 2019. Εχει ενδιαφέρον ότι η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο The Mall Athens με 18%, στο Mediterranean Cosmos ήταν -2%, ωστόσο, στο Golden Hall οι πωλήσεις καταστηματαρχών ενισχύθηκαν 6%.

Ο συνολικός αριθμών επισκεπτών στα Εμπορικά Κέντρα το Α’ Εξάμηνο 2022 μειώθηκε 32% έναντι του 2019, αντανακλώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στο The Mall Athens με -51%, στο Mediterranean Cosmos ήταν -20%, ωστόσο, στο Golden Hall η επισκεψιμότητα υποχώρησε μόλις 1%.

Πάντως, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη αυξήθηκε 38% έναντι του 2019, επιβεβαιώνοντας την αυξητική τάση που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Εξαμήνου 2021, μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η εταιρεία, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας τα τελευταία 2 χρόνια, έχει διαπραγματευθεί νέες ή έχει προχωρήσει στην ανανέωση συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας με οικονομικούς όρους αντίστοιχους ή και καλύτερους προ της κρίσης της πανδημίας, ενισχύοντας την αξία των Εμπορικών Κέντρων. Η αξία των Εμπορικών Κέντρων ανήλθε σε €893εκ την 30.06.2022, όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή (Savills), αυξημένη κατά περίπου €21εκ (+2%) έναντι της αντίστοιχης αξίας την 31.12.2021 ενώ διαμορφώθηκε οριακά υψηλότερα έναντι της ιστορικά υψηλής αξίας το 2019 (€892εκ).

Τον Αύγουστο 2022, η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι η κατά 100% θυγατρική της, L.O.V. S.M.S.A., εξαγόρασε το 100% της εταιρείας McArthurGlen Hellas Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, ιδιοκτήτριας του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen Designer Outlet Athens, από την εταιρεία MGE Hellenic Investments S.àr.l. Η αξία του McArthurGlen Designer Outlet Athens ανέρχεται σε περίπου €109εκ (Gross Asset Value), όπως προκύπτει από την αποτίμηση του ανεξάρτητου εκτιμητή CBRE Axies την 31.12.2021. Το τίμημα της εξαγοράς ανήλθε σε περίπου €40εκ, περιλαμβανομένης της αποπληρωμής προϋφιστάμενων δανείων που είχαν χορηγηθεί από τους προηγούμενους εταίρους της εταιρείας. Η εν λόγω εξαγορά αποτελεί σημαντική στρατηγική κίνηση, καθώς ενισχύεται περαιτέρω η ηγετική θέση του ομίλου LAMDA Development στον κλάδο του Retail ενώ δημιουργεί σημαντικές συνέργειες για το χαρτοφυλάκιο των Εμπορικών Κέντρων του Ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΟΣΕ: Νοέμβριο «πέφτουν» υπογραφές σε projects 200 εκατ. ευρώ – «Σήμα εκκίνησης» για σιδηροδρομικά έργα 4 δισ.

Lamda Development: Στα 37,7 εκατ, ευρώ τα ενοποιημένα EBITDA - Αύξηση της κερδοφορίας των εμπορικών κέντρων

REDS: Αύξηση σε τζίρο και επισκεψιμότητα στο Smart Park – Έρχονται νέες συμφωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider