Καλαμάκης (Alpha Bank): Στηρίζουμε κάθε επένδυση που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλαμάκης (Alpha Bank): Στηρίζουμε κάθε επένδυση που εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια
Η Alpha Bank εφαρμόζει ειδικά κριτήρια για να υποστηρίζει τους Πελάτες της να επιλέγουν βιώσιμες επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τον κλάδο τους.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και η οικονομία εν μέσω πράσινης μετάβασης και στον ρόλο της Alpha Bank, ως της Τράπεζας που «είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε επένδυση που δημιουργεί αξία, προάγει την οικονομική σταθερότητα και εξασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Καλαμάκης, Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank στο ετήσιο συνέδριο Capital Link Sustainability Forum.

Η υιοθέτηση κριτηρίων βιωσιμότητας έχει καταστεί ζωτικής σημασίας, ιδίως για τις εισηγμένες εταιρείες, σημείωσε ο κ. Καλαμακής, προσθέτοντας όμως ότι το ίδιο ισχύει πια και για τις οικογενειακές επιχειρήσεις που αποτελούν τη βάση της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, «καθώς οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κυριαρχούν όλο και περισσότερο στη χρηματιστηριακή αγορά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε αυτά τα κεφάλαια». Υπογράμμισε δε ότι οι «οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα περιβαλλοντικά θέματα και λαμβάνουν προληπτική δράση με την ανάπτυξη και εκτέλεση σχεδίων αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων, εξασφαλίζουν σε σημαντικό βαθμό τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους», ενώ όσες επιχειρήσεις δράσουν γρήγορα θα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς «θα καταφέρουν να αντλήσουν αξία από τέτοιες επενδύσεις, ιδίως ως προς την εκμετάλλευση των παρεχόμενων σήμερα κινήτρων».

Σε ό,τι αφορά στον ρόλο της Alpha Bank ως βασικού χρηματοδότη των επιχειρήσεων στη μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ο κ. Καλαμάκης υπογράμμισε ότι «προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις σε αυτή την μετάβαση αλλά και να ανταποκριθούμε στις κανονιστικές απαιτήσεις, στην Alpha Bank έχουμε υιοθετήσει στην πιστοδοτική διαδικασία το Πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης». Συμπλήρωσε δε ότι «στην Τράπεζά μας ορίζουμε τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις ως πιστοδοτήσεις που στηρίζουν επενδύσεις για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως τη μείωση των εκπομπών άνθρακα ή ως δανειοδοτήσεις που στοχεύουν στην αύξηση της περιβαλλοντικής απόδοσης των επιχειρήσεων σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτεί το νομικό πλαίσιο».

«Η Alpha Bank εφαρμόζει ειδικά κριτήρια για να υποστηρίζει τους Πελάτες της να επιλέγουν βιώσιμες επενδύσεις σύμφωνα με τις ανάγκες και τον κλάδο τους, ενώ αναπτύσσει ένα δυναμικό οικοσύστημα συνεργατών που βοηθά τους Πελάτες, μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, να πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των χρηματοδοτήσεων, από ιδιώτες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέχρι τις πιο σύνθετες συμφωνίες που χρηματοδοτούμε ως μέρος του ΤΑΑ» σημείωσε.

Η πράσινη μετάβαση θα καταλήξει σε ενεργειακή ασφάλεια

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία αποτελεί ένα δύσκολο έργο, σημείωσε ο κ. Καλαμάκης, συμπληρώνοντας ότι «η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική σταθερότητα βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας» και πρόσθεσε ότι «όπως και οι ρύποι άνθρακα προκάλεσαν negative externalities που αντιμετωπίζει το κανονιστικό πλαίσιο πράσινης μετάβασης, έτσι πρόσφατα συνειδητοποιήσαμε ότι και οι γεωπολιτικές εξαρτήσεις κρύβουν άλλες, κρυφές αρνητικές εξωτερικότητες». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Ανώτερος Διευθυντής Επενδυτικής Τραπεζικής της Alpha Bank τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, καθώς αυτή «θα καταλήξει σε ενεργειακή ασφάλεια», ένα «δύσκολο έργο, αλλά είναι η δουλειά μας. Το απαιτούν, τόσο ο επόπτης μας όσο και οι Μέτοχοί μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider