Attica Bank: Στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές για την ΑΜΚ – Προς «σπάσιμο» η αποκλειστική συμφωνία ΤΧΣ - Ellington

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Στο τραπέζι εναλλακτικές επιλογές για την ΑΜΚ – Προς «σπάσιμο» η αποκλειστική συμφωνία ΤΧΣ - Ellington
Και εναλλακτικές επιλογές φαίνεται ότι μπαίνουν πλέον στο τραπέζι για την υλοποίηση της δεύτερης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή συμφωνία των μετόχων για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και τον τρόπο της κάλυψής τους.

Και εναλλακτικές επιλογές φαίνεται ότι μπαίνουν πλέον στο τραπέζι για την υλοποίηση της δεύτερης κεφαλαιακής ενίσχυσης της Attica Bank, καθώς ακόμη δεν έχει καταστεί εφικτή συμφωνία των μετόχων για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και τον τρόπο της κάλυψής τους.

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις ΤΧΣ και Ellington – ΤΜΕΔΕ, στο «νήμα» της εκπνοής της προθεσμίας που είχε δώσει η ΤτΕ για την παρουσίαση συμφωνίας, απέβησαν για μία ακόμη φορά άκαρπες. Παρ΄ όλα αυτά, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεχίσουν και σήμερα τη διαπραγμάτευση, υπό την διογκούμενη δυσαρέσκεια της Τράπεζας της Ελλάδος και με λιγοστές ελπίδες να συγκλίνουν στη χρυσή τομή.

Η Διοίκηση της Attica Bank βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την ΤτΕ, εξετάζοντας και εναλλακτικές επιλογές για την υλοποίηση της δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην οποία είχαν συμφωνήσει οι μέτοχοι της Attica μετά την ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2021. Ο δρόμος για τις εναλλακτικές επιλογές, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει από το «σπάσιμο» της δεσμευτικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει ΤΧΣ και Ellington/ΤΜΕΔΕ, προκειμένου να επιτραπεί σε νέους επενδυτές να μπουν στην ΑΜΚ και το μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Και ως τέτοιες επιλογές επενδυτών, φαίνεται πως εξετάζονται η περίπτωση κάποιου fund ή ακόμη και άλλης εγχώριας τράπεζας, η οποία θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο διασώστη της πολύπαθης Attica Bank. Σημειώνεται ότι η επιχείρηση διάσωσης της Attica Bank έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ το ζημιογόνο παρελθόν της τράπεζας μετρά ήδη 11 χρόνια.

Εφόσον καταργηθεί για το ΤΧΣ η συμφωνία αποκλειστικότητας με την Ellington και προκειμένου να αναζητηθούν νέοι επενδυτές, η ΤτΕ αναμένεται να λάβει από την Διοίκηση της Attica Bank, capital plan και σχέδιο για την εξυγίανση του ισολογισμού από τα κόκκινα δάνεια, και βάσει αυτών να προσδιορίσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η DBRS έχει υπολογίσει το κόστος για την εξυγίανση του συνόλου των κόκκινων δανείων της τράπεζας στα 490 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο οι τιτλοποιήσεις Omega και Astir κοστολογήθηκαν στα 310 εκατ.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank προβλέπει τιτλοποιήσεις των NPLs και μεταβίβασή τους στον «Ηρακλή». Ωστόσο, η παράταση που δόθηκε στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού εκπνέει μέσα στον Οκτώβριο και φαντάζει πολύ πιθανό το Υπουργείο Οικονομικών να μην επιδιώξει να λάβει δεύτερη παράταση, αποφεύγοντας, έτσι, να χορηγήσει περαιτέρω κρατικές εγγυήσεις, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι τράπεζες έχουν επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE και δεν υπάρχει ζήτηση για νέες τιτλοποιήσεις.

Το μέχρι στιγμής αδιέξοδο για τη διενέργεια της επόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank είναι απόρροια των μαξιμαλιστικών ζητούμενων της Ellington, με αναντίστοιχη συμβολή της στην κάλυψη των νέων απαιτούμενων κεφαλαίων που για την δεύτερη φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης υπολογίζονται περί τα 450 εκατ. ευρώ. Τα ζητούμενα αυτά περιέχονται στην πρόταση τριών σημείων που κατέθεσε η Ellington το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και τα οποία ήταν αδύνατον να γίνουν αποδεκτά.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη ΑΜΚ της Attica Bank, το ΤΧΣ θα πρέπει να μειώσει το σημερινό ποσοστό του (63%) κάτω του 50% και ο ιδιώτης μέτοχος να αυξήσει αντίστοιχα το δικό του και το ίδιο να γίνει περαιτέρω στην τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί. Τα τελικά ποσοστά θα διαμορφωθούν σε κάθε φάση, αναλόγως των κεφαλαίων που θα εισφέρει η κάθε πλευρά και κατά τρόπο ώστε η συμμετοχή του ΤΧΣ να μην εκλαμβάνεται από τον έλεγχο της DGComp ως κρατική ενίσχυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία υλοποίησης των πράξεων κεφαλαιακής ενίσχυσης

Ημέρα κρίσεως για την Attica Bank – Στα 310 εκατ. ευρώ κοστολόγησε η DBRS τις τιτλοποιήσεις 

gazzetta
gazzetta reader insider insider