Υπό τον έλεγχο της Γερμανίας η ρωσικών συμφερόντων Rosneft Deutschland 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπό τον έλεγχο της Γερμανίας η ρωσικών συμφερόντων Rosneft Deutschland 
Το συνοδευτικό πακέτο στήριξης αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι. 

Υπό τον έλεγχο των γερμανικών αρχών τέθηκε η Rosneft Deutschland GmbH, θυγατρική του γερμανικού πετρελαϊκού κολοσσού, με την Γερμανία να κάνει χρήση της νομοθεσίας περί ενεργειακής διασφάλισης της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό κράτος θα ελέγχει στο εξής και την RN Refining & Marketing GmbH (RNRM), καθώς και όλα τα μερίδια της Rosneft στα τοπικά διυλιστήρια PCK στο Σβεντ, MiRo στην Καρλσρούη και Bayernoil στο Βόμπουργκ.

Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση η Rosneft Deutschland είναι υπεύθυνη για το 12% της συνολικής γερμανικής δυνατότητας επεξεργασίας πετρελαίου, γεγονός που την καθιστά μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επεξεργασίας περτρελαίου στη Γερμανία. Η κίνηση των γερμανικών αρχών έχει ως στόχο την «αντιμετώπιση της επαπειλούμενης διακινδύνευσης της ενεργειακής ασφάλειας (της χώρας) και αποτελεί ουσιαστική θεμέλιο λίθο» για το μέλλον της πόλης του Σβεντ (Schwedt).

Η απόφαση θα συνοδευτεί από εκτεταμένο πακέτο στηριξης για το μέλλον, που θα λειτουργήσει ως μοσχλός μετασμηματισμού για την περιοχή και θα στηρίξει τα προαναφερθέντα διυλιστήρια, ούτως ώστε η καταστεί ασφαλής η κάλυψη των αναγκών σε πετρέλαιο μέσω εναλλακτικών τρόπων διανομής. Έως τώρα το διυλιστήριο PCK είχε εξάρτηση από τον αγωγό Ντρούσμπα. Το συνοδευτικό πακέτο στήριξης αναμένεται να ανακοινωθεί το μεσημέρι.

Σολτς: Μεγάλη απόφαση και αναπόφευκτη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Ως μία «αναπόφευκτη και μεγάλη απόφαση ενεργειακής πολιτικής για την προστασία» της Γερμανίας περιέγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την υπαγωγή της Rosneft Deutschland, θυγατρικής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, σε κρατικό έλεγχο, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα. Η κυβέρνηση, τόνισε, «διασφαλίζει ότι η Γερμανία θα εφοδιάζεται με πετρέλαιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (…) Η Ρωσία δεν είναι πλέον αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».

Ανακοινώνοντας «πακέτο για το μέλλον» ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την περιοχή του Σβεντ στο Βραδεμβούργο, όπου βρίσκεται το διυλιστήριο PCK της Rosneft, ο κ. Σολτς υποσχέθηκε ότι η τοποθεσία και οι θέσεις εργασίας είναι πλέον εξασφαλισμένες. «Κανείς στο διυλιστήριο PCK δεν πρέπει να ανησυχεί για τη δουλειά του», δήλωσε και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο των επενδύσεων στην περιοχή, θα αναβαθμιστεί ο αγωγός από το Σβεντ προς το Ροστόκ, ενώ θα προωθηθούν και οι φιλικότερες προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, «για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider