Επενδυτικό «σπριντ» για το Family Office του ιδρυτή των Zara

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτικό «σπριντ» για το Family Office του ιδρυτή των Zara
Σε επενδυτικό «σπριντ», μακριά από κοστούμια, τσάντες και σανδάλια, βρίσκεται η προσωπική επενδυτική εταιρεία του ιδρυτή της αλυσίδας των Zara, Amancio Ortega.

Σε επενδυτικό «σπριντ», μακριά από κοστούμια, τσάντες και σανδάλια, βρίσκεται η προσωπική επενδυτική εταιρεία του ιδρυτή της αλυσίδας των Zara, Amancio Ortega.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Pontegadea, η οποία διαχειρίζεται τα μερίσματα που λαμβάνει ο Ortega από τον κολοσσό που ίδρυσε πριν από σχεδόν έξι δεκαετίες, έχει αυξήσει τις επενδύσεις εκτός του κλάδου που τον μετέτρεψαν στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ισπανίας.

Τροφοδοτούμενο από τα έσοδα της αυτοκρατορίας μόδας, το family office του δισεκατομμυριούχου, η Pontegadea, έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επιχειρηματικών συμφωνιών. Τον περασμένο χρόνο, απέκτησε μερίδια στον κλάδο της ενέργειας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και ξόδεψε σχεδόν 2 δισ. δολάρια σε ακίνητα παγκοσμίως.

Καθώς οι μετοχές της μητρικής των Zara, της Inditex SA έχασαν σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας τους τα τελευταία πέντε χρόνια, το family office τον βοήθησε να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων μεταξύ των πλούσιων της Ευρώπης και να κάνει μερικά μεγάλα στοιχήματα σε άλλους τομείς -- και όλα αυτά χωρίς να πουλήσει καμία μετοχή του.

Η Pontegadea, που εδρεύει στη βορειοδυτική ισπανική πόλη Arteixo, έχει επενδύσει συχνά σε κτίρια γραφείων σε μεγάλες πόλεις, νοικιάζοντας χώρους σε εταιρείες όπως η Amazon.com Inc. στο Σιάτλ. Κάποια από τα σημαντικά κτίρια που διαθέτει περιλαμβάνουν το ιστορικό Haughwout του Μανχάταν, έναν από τους ψηλότερους πύργους γραφείων του Μαϊάμι και έναν ουρανοξύστη 22 ορόφων στη Σεούλ.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ξεκίνησε να επενδύει περισσότερο στην ενέργεια, αποκτώντας μερίδιο στην ισπανική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου Enagas SA το 2019. Τον προηγούμενο μήνα, επένδυσε άγνωστο ποσό στη μονάδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας και απέκτησε συμμετοχή σε ηλιακή μονάδα της Repsol SA για περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Κάποιες από τις άλλες μεγάλες αποδόσεις της Pontegadea προήλθαν το 2018 από τη μονάδα πύργων της Telefonica SA -- μια από τις πρώτες επενδύσεις της εκτός του τομέα των ακινήτων.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Ortega, ύψους 53,8 δισ. δολαρίων συνεχίζει να πηγάζει από το πλειοψηφικό του μερίδιο των περίπου 48 δισ. δολαρίων στην Inditex, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg που παρακολουθεί τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dodge: Διακόπτει την παραγωγή των Challenger και Charger - Στροφή στην ηλεκτροκίνηση

Crypto: Προστασία από τους πιστωτές της ζητά η Hodlnaut

Η Apple αυξάνει τις μέρες εργασίας από το γραφείο για τους υπαλλήλους της

gazzetta
gazzetta reader insider insider