«Ανοίγει» ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων στον δήμο Φυλής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανοίγει» ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων στον δήμο Φυλής
Θετική αξιολόγηση από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, «πράσινο» φως για ένταξη των διαδικασιών ωρίμανσης για τη μετακίνηση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Ελαιώνα. Ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ. Ποιο είναι το project, ποια τα οφέλη για εταιρείες και Δήμο Φυλής.

Την ένταξη του (υπο) -έργου «Sub. 2: Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής του Βοτανικού/Ελαιώνα – Υπ.7: Μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα - Ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου Δήμου Φυλής για την ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα)» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU, αποφάσισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, μετά και τη θετική αξιολόγηση της ΕΥΣΤΑ επί της πληρότητας των στοιχείων του Έργου και συμβατότητας αυτού με τους γενικούς και ειδικούς στόχους του ΤΑΑ.

Μπορεί η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε μόλις 1,318 εκατ. ευρώ (πιστώσεις έτους 1,04 εκατ.) και σχετίζεται κυρίως με τεχνικές μελέτες (και όχι μόνο), ωστόσο, έχει τη σημασία του καθώς αποτελεί προάγγελο περαιτέρω εξελίξεων για ένα μεγάλο project, που θα έχει και τη «σφραγίδα» της μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ (υπό τον Π. Σταμπουλίδη), καθώς αφορά στην ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου του Δήμου Φυλής για την ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα) και την μεταφορά της δραστηριότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα. Το project ανήκει στον Πυλώνας Ανάκαμψης (Pillar) «Πράσινη Μετάβαση» και στις δράσεις «Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις» (του ΥΠΕΝ), με Φορείς Υλοποίησης το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Συντονιστής) και τον Δήμο Φυλής.

H «μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Βοτανικό/Ελαιώνα αφορά την παροχή οικονομικών κινήτρων προς τις μεταφορικές επιχειρήσεις του Ελαιώνα για την μετεγκατάστασή τους στον νέο Υποδοχέα που θα δημιουργηθεί. Η μετεγκατάσταση αφορά έως 800 επιχειρήσεις, κατ’ εκτίμηση. Ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων θα προκύψει από την μελέτη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στον Ελαιώνα.

Ο διαγωνισμός και τα οφέλη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στελέχη της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας προχωρούν οι διαδικασίες για τη μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων από τον Ελαιώνα στο δήμο Φυλής, ήτοι η ωρίμανση του χώρου υποδοχής και η προετοιμασία για τη διενέργεια διαγωνισμού για λογαριασμό του Δήμου Φυλής. Η μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει την ωρίμανση του ακινήτου, με όρους δόμησης, χρήσης γης, κ.α., ώστε το έργο να προκηρυχθεί, μέσω ΣΔΙΤ ή παραχώρησης, στα τέλη του 2023. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Σταμπουλίδης, τελικά προχωρούν και οι διαδικασίες ωρίμασης για την κατασκευή χώρου υποδοχής των μεταφορικών εταιρειών στην Φυλή από τον Ελαιώνα καθώς φαίνεται κάποια αρχαιολογικά ζητήματα να μην βάζουν ανάχωμα στο project. Πρόκειται για ακίνητο του ΟΔΔΥ στη Φυλή στην Αττική που βρίσκεται πάνω στην Αττική Οδό και είναι περίπου 600 στρέμματα.

Η εν λόγω επένδυση (κάποτε κυκλοφορούσαν σενάρια ότι θα μπορούσε να ανέλθει σε 400-500 εκατ. ευρώ), «φιλοδοξεί» να δώσει και ένα τέλος στο σημερινό χαοτικό καθεστώς του Ελαιώνα όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις λειτουργούν εδώ και χρόνια με διετείς παρατάσεις της άδειας με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και χωρίς να μπορούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους.
Η μετεγκατάσταση των πρακτορείων στον Δήμο Φυλής, όπως παλαιότερα ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, θα μπορούσε να ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, αλλά και να μετατοπίσει τις μετακινήσεις βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό. Η μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο για την ανάπλαση του Ελαιώνα, του Βοτανικού και της Αθήνας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως σημειώνεται σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα:

Αστικές παρεμβάσεις — ανάθεση συμβάσεων (Κοινοποίηση της ανάθεσης της/των σύμβασης/- εων) 2ο τρίμηνο 2023, δημοσίευση της έναρξης διαδικασίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων 3ο τρίμηνο 2022, ολοκλήρωση όλων των εργασιών στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα στο τέλος 2025. Οι μεταφορικές και διαμεταφορικές εταιρείες θα πριμοδοτηθούν για τη μετεγκατάστασή τους στο νέο χώρο, λαμβάνοντας έκταση 100.000 τ.μ. επί συνόλου περίπου 300.000 τ.μ. Τα υπόλοιπα κτίρια / αποθήκες θα μπορούν να φιλοξενήσουν κι άλλες επιχειρήσεις,

Η περιγραφή του έργου: Στο πλαίσιο του εν λόγω υποέργου 2, προβλέπεται η «μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων από τον Βοτανικό/Ελαιώνα». Η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου της αστικής ανάπλασης.

Προϋπόθεση της μετεγκατάστασης είναι: (α) η εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των μεταφορικών επιχειρήσεων και (β) η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, ήτοι η ανάπτυξη Υποδοχέα με χαρακτηριστικά Επιχειρηματικού Πάρκου του ν.3982/2011.

Καθεστώς παραχώρησης ακινήτου για το σκοπό του έργου: Το ακίνητο θα παραχωρηθεί από τον Δ. Φυλής μακροχρόνια έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο θα προκύψει από ανταγωνιστική διαδικασία του ν.4413/2016, για συγκεκριμένα έτη βάσει του χρημ/κού μοντέλου που θα καταρτιστεί. Η ιδιοκτησία του ακινήτου παραμένει στον Δ. Φυλής.

Αντικείμενο υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας: Η ωρίμανση ιδιόκτητου ακινήτου του Δήμου Φυλής για την «ανάπτυξη τεχνικής υποδομής (Υποδοχέα) και την μεταφορά της δραστηριότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων περιοχής Ελαιώνα, προαπαιτούμενο του υποέργου 2 «Αστική ανάπλαση πρώην βιομηχανικής περιοχής Ελαιώνα» και ειδικότερα:

  • Υπηρεσίες διαχείρισης έργου (PM).
  • Υπηρεσίες Διενέργειας Διαγωνιστικών Διαδικασιών για ωρίμανση ακινήτου.
  • Τεχνικές, περιβαλλοντικές, χωροταξικές, πολεοδομικές και λοιπές μελέτες για ωρίμανση του ακινήτου.
  • Τεχνικές υπηρεσίες για ωρίμανση του ακινήτου (πλην τεχνικών μελετών) / παραχώρηση ν.4413/2017
  • Νομικές υπηρεσίες για ωρίμανση του ακινήτου / παραχώρηση ν.4413/2017
  • Υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου / παραχώρηση ν.4413/2017 - Παρακολούθηση υλοποίησης του έργου για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων του Ελαιώνα / παραχώρηση ν.4413/2017 .

Κοινωνικοοικονομικά οφέλη για τον Δήμο Φυλής

Όπως αναφέρεται στο Τεχνικό Δελτίο, τα οφέλη για τον Δήμο Φυλής από την υλοποίηση του έργου είναι πολλαπλά, τόσο οικονομικά / αναπτυξιακά, όσο και κοινωνικά, δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή του Δήμου. Το προτεινόμενο Επιχειρηματικό Πάρκο συνιστά σημαντικό εργαλείο μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο του Δήμου Φυλής.

Ειδικότερα και όσον αφορά το πρότυπο αναπτυξιακό οικοσύστημα, εξασφαλίζεται:

  • Προώθηση ενός προγράμματος ολιστικής αστικής ανάπτυξης του Δήμου Φυλής.
  • Ριζική αλλαγή / αναβάθμιση του αναπτυξιακού προτύπου του Δήμου Φυλής.
  • Προώθηση της τοπικής ανάπτυξης του Δήμου Φυλή συνολικά.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Από την μακροσκοπική ανάλυση των τεχνικοοικονομικών δεδομένων του έργου, σε βάθος 20ετίας και εκτιμάται πως το έργο θα έχει τις παρακάτω κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις σε επίπεδο απασχόλησης από την υλοποίηση του:

  • 140 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής των έργων υποδομής
  • 140 θέσεις μέση ετήσια ανθρωποαπασχόληση ή 2.800 θέσεις εργασίας συνολικά, κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς περιόδου για την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων επιχειρήσεων
  • 950 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου ή 2.800 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας, κατά την 20ετή λειτουργία τους
  • 5 μόνιμες θέσεις εργασίας / έτος από τη λειτουργία των φορέων (ΕΑΝΕΠ)
  • 18 θέσεις εξωτερικών συνεργατών των φορέων.

- Αύξηση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων της περιοχής.

- Αύξηση δημοτικών εσόδων.

- Ανάπτυξη παράλληλης οικονομίας περιοχής.

- Δημιουργία σύγχρονων και φιλικών στο περιβάλλον υποδομών και επιχειρηματικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου.

- Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να εξελιχθεί άμεσα σε σημαντικό πόλο προσέλκυσης επενδύσεων, σε όλο το φάσμα της παραγωγής και των υπηρεσιών (βιομηχανία, logistics, υπηρεσίες, μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις).

- Ισχυρή ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης.

- Πολλές καινούριες και καλές θέσεις εργασ- Αναβάθμιση του ρόλου του Δήμου Φυλής για την εθνική οικονομία.

Επιπρόσθετα και δεδομένης της φύσης του έργου και του μοντέλου που έχει επιλεγεί για την υλοποίησή τους, ο Δήμος εκτιμάται ότι θα έχει πολύ σημαντικά άμεσα οικονομικά οφέλη και ειδικότερα:

- Εφάπαξ τίμημα από τον παραχωρησιούχο για την παραχώρηση του ακινήτου, το οποίο θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

- Οικονομικό αντάλλαγμα καθ΄ όλη την διάρκεια της περιόδου παραχώρησης, το οποίο επίσης θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία μεταξύ των σχημάτων που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Μετά τη ΔΕΘ προσφορές για λιμάνι Αλεξανδρούπολης – Τι «παίζει» με Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο

Κατατέθηκε η τροπολογία για τα υπεράκτια αιολικά - Πού θα αναπτυχθούν τα πιλοτικά έργα

gazzetta
gazzetta reader insider insider