ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 46,15% η Reggeborgh, στήριξη στην επένδυση και τη χώρα - Η μετοχή και οι επιχειρηματικοί στόχοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Στο 46,15% η Reggeborgh, στήριξη στην επένδυση και τη χώρα - Η μετοχή και οι επιχειρηματικοί στόχοι
Ολοκληρώθηκε την Τρίτη η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης της Ολλανδικής Reggeborgh. Προσφέρθηκαν μετοχές συνολικού ποσοστού 15,63%. Το περιορισμένο free float, οι μέτοχοι και η ευρύτερη στόχευση του κατασκευαστικού ομίλου.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με το «κλείσιμο» της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η περίοδος αποδοχής (ή μη) της δημόσιας πρότασης που απηύθυνε προς τους μετόχους μειοψηφίας ο βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Ολλανδική Reggeborgh, στην τιμή των 1,75 ευρώ. Όπως προκύπτει, κατά τη διάρκεια της Περιόδου Αποδοχής 1.083 μέτοχοι αποδέχθηκαν νομίμως και εγκύρως τη Δημόσια Πρόταση, προσφέροντας συνολικά 54.404.755 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 15,63% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Στο 46,15% το ποσοστό των Ολλανδών

Επομένως, κατά την ολοκλήρωση της απόκτησης των μετοχών, «ο Προτείνων και τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα θα κατέχουν συνολικά 160.680.530 Μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 46,15% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Σε κάθε περίπτωση, οι Ολλανδοί συνεχίζουν να στηρίζουν εμπράκτως την εταιρεία, τη διοίκησή της και κατ’ επέκταση τις προοπτικές του γκρουπ αλλά και της χώρας, ενισχύοντας τη μετοχική τους θέση στον ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Όπως αναφέρεται, «πρόσθετες Μετοχές που τυχόν αποκτηθούν από τον Προτείνοντα ή τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα μετά τη λήξη της Περιόδου Αποδοχής και μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των Προσφερθεισών Μετοχών δεν συνυπολογίζονται σε αυτό το ποσοστό». Η καταβολή του προσφερόμενου ανταλλάγματος θα εκκινήσει από την προσεχή Δευτέρα 01.08.2022.

Σημειώνεται ότι «ο Προτείνων και τα Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα κατέχουν μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό κατώτερο του ορίου του ενενήντα τοις εκατό (90%) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου στην Εταιρεία και συνεπώς οι προϋποθέσεις των άρθρων 27 (δικαίωμα εξαγοράς) και 28 (δικαίωμα εξόδου) του Νόμου δεν πληρούνται». Η Goldman Sachs Bank Europe SE ενήργησε ως Σύμβουλος του Προτείνοντος και η Τράπεζα Eurobank A.E. ως Συμμετέχων/Διαμεσολαβητής του Προτείνοντος στο πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης.

Το free float

Να αναφέρουμε ότι προ της δημόσιας πρότασης η Reggeborgh Invest B.V. εμφανίζονταν να ελέγχει 30,52%, η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ 29,87%, το fund Atlas NV 9,80% και το ευρύ επενδυτικό κοινό συνολικά 29,81% (ουδείς άνω του 5%), μέσα στο οποίο όμως εντάσσονται ποσοστά όπως του εφοπλιστή Διαμαντίδη (4%), ενώ τα υπόλοιπα μερίδα ανήκουν σε θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Πρόκειται δηλαδή για μια μετοχή που είχε έτσι κι αλλιώς σχετικά «μαζεμένο» free float (74% σχεδόν οι 3+1 μέτοχοι) που θα καταστεί ακόμα πιο «σφιχτό» λόγω της δημόσιας πρότασης.

Ετσι, με την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η μετοχική διασπορά μειώνεται περαιτέρω, σε μια συγκυρία στην οποία η εισηγμένη βρίσκεται σε φάση αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του στρατηγικού της πλάνου (άρα θα έχει ισχυρή μετοχική «άνεση» να το πράξει) εκτός και αν προσεχώς προκύψουν άλλες διεργασίες που επηρεάσουν και τη διασπορά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν την υποβολή της δημόσιας πρότασης – και λίγο μετά αφότου αποχώρησαν οι Μπάκος – Καϋμενάκης και εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η πλευρά του μεγαλοεπιχειρηματία Βαρδινογιάννη– ο τίτλος στο ΧΑ κινούνται στην «ζώνη» των 1,15 και 1,45 ευρώ περίπου. Ενώ κατά την περίοδο της πρότασης, επί της ουσίας είχε ως αναμένονταν μια πορεία πέριξ των 1,7-1,73 ευρώ (έχοντας και το «μαξιλαράκι» της δημόσιας πρότασης στα 1,75 ευρώ). Την Δευτέρα, παραμονή της λήξης περιόδου αποδοχής, η μετοχή υποχώρησε αισθητά κατά 5,7% στα 1,62 ευρώ, αλλά και πάλι θεωρητικά δεν επηρέαζε όσους θα έδιναν τα χαρτιά τους την τελευταία ημέρα. Πάντως, την Τρίτη η μετοχή κινήθηκε προς τα 1,7-1,71 ευρώ, μια «ανάσα» δηλαδή από την τιμή της δημόσιας πρότασης.

Όπως αναφέρονταν στο ενημερωτικό και τα συμπεράσματα της δημόσιας πρότασης, η Δημόσια Πρόταση δεν αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα συμφέροντα της εταιρείας, στις εργασιακές σχέσεις, ή στον αριθμό των εργαζομένων στην Εταιρεία, στο βαθμό που δεν επέλθουν σημαντικές μεταβολές στις υφιστάμενες συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας. Η επιχειρηματική στρατηγική βασίζεται στον υφιστάμενο επιχειρηματικό σχεδιασμό της Εταιρείας, ωστόσο επισημαίνεται ότι οι σχεδιασμοί και οι εκτιμήσεις ηια τα αναμενόμενα οφέλη για την Εταιρεία βασίζονται σε ορισμένες παραδοχές αναφορικά με την παρούσα κατάσταση, και συνεπώς δύνανται να επηρεαστούν από τυχόν μεταβολή.

Οι επιχειρηματικοί στόχοι

Η Reggeborgh Invest B.V. είναι επενδυτής στην Εταιρεία από το πρώτο τρίμηνο του 2020 και στηρίζει το τρέχον διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στρατηγικού του σχεδίου και πιστεύει ακράδαντα στη δυναμική των διαφόρων δραστηριοτήτων. Δυναμική η οποία - κατά τη γνώμη της- έχει ανασχεθεί από την αδύναμη χρηματοοικονομική δομή της Εταιρείας μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, η Reggeborgh Invest B.V. στηρίζει την υφιστάμενη επιχειρηματική στρατηγική της Εταιρείας ως προς τους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων (εκτός από τον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος πρόκειται να μεταβιβαστεί):

· Κατασκευές: Αποδέσμευση από ορισμένες μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση της προσοχής στις αγορές όπου η Εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων και διατηρεί ισχυρές ανταγωνιστικές θέσεις και όπου η μακροπρόθεσμη εικόνα διαγράφεται ευνοϊκή.

· Παραχωρήσεις: Επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν.

· Ανάπτυξη Ακινήτων: Επέκταση του τομέα ακινήτων σε νέα έργα (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δικαιωμάτων ανάπτυξης) προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει την ανάκαμψη στον τομέα των ακινήτων.

· Περιβάλλον: Επέκταση του τομέα περιβάλλοντος σε νέα έργα λόγω των θετικών εξελίξεων στον τομέα.

Η πώληση των ΑΠΕ και το ομόλογο

Η Reggeborgh πιστεύει ότι η σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Εταιρείας στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε. θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της Εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της πιθανής πρόωρης εξόφλησης του ομολόγου υψηλής απόδοσης (high yield bond), η οποία θα ενδυναμώσει την χρηματοοικονομική και στρατηγική ευελιξία του Ομίλου της Εταιρείας για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων επιδιώξεών του. Για τον σκοπό αυτό, η Reggeborgh Invest B.V. συνήψε συμφωνία πλαίσιο (framework agreement) με την Motor Οil όπως αυτή περιγράφεται στο Πληροφοριακό Δελτίο. Ο βασικός μέτοχος πιστεύει ότι μετά τη σχεδιαζόμενη πώληση στη Motor Oil του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Εταιρείας, η Εταιρεία θα είναι σε θέση να αναπτύξει και να εξελίξει τις υπόλοιπες δραστηριότητές της (στις περισσότερες εκ των οποίων η Reggeborgh Invest B.V. έχει βαθιά εμπειρία και κατάρτιση λόγω των προηγούμενων επενδύσεών της και του ιστορικού της) με συγκροτημένο και κερδοφόρο τρόπο, προκειμένου να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους της.

Η μελλοντική κεφαλαιακή διάρθρωση και το στρατηγικό σχέδιο

Καθώς η περιουσιακή και χρηματοοικονομική δομή της Εταιρείας θα αλλάξει σημαντικά μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Reggeborgh Invest B.V. αναμένει το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας να καταρτίσει ένα νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο για την Εταιρεία με στόχο τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας για όλους τους Μετόχους. Ένα βασικό στοιχείο του νέου στρατηγικού σχεδίου θα είναι η μελλοντική κεφαλαιακή διάρθρωση του Ομίλου της Εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας αναμένεται να παρουσιάσει το νέο στρατηγικό σχέδιο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Καθώς η Εταιρεία αναμένεται να μηδενίσει σχεδόν τις δανειακές οφειλές της μετά τη σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του κλάδου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο βασικός μέτοχος θεωρεί ότι ειδικά η κεφαλαιακή διάρθρωση της ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε., της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. και της REDS ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθεί, ενώ τα υφιστάμενα σχέδια για την AΚΤΩΡ Α.Ε. δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά. Οι Ολλανδοί πιστεύουν ότι η σημαντικά βελτιωμένη χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας θα είναι επωφελής για την κερδοφόρο ανάπτυξη της εταιρείας στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

REDS: Το 2023 ξεκινούν εργασίες στη Μαρίνα Αλίμου - Τι έρχεται για Campas Project, Smart Park

ΔΕΗ: Συμμετέχει σε κοινοπραξία κατασκευής καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει Ευρώπη με Ασία

Ideal: Σε συζητήσεις με Coca Cola HBC για την πώληση της Three Cents

gazzetta
gazzetta reader insider insider