ΔΕΗ: Προκήρυξη για 4 νέα φωτοβολταϊκά – Έως τέλος Αυγούστου ο διαγωνισμός για το mega πάρκο των 500 MW

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Προκήρυξη για 4 νέα φωτοβολταϊκά – Έως τέλος Αυγούστου ο διαγωνισμός για το mega πάρκο των 500 MW
ΔΕΗ
Όλα τα έργα προορίζονται για τη Δυτική Μακεδονία, ενώ ο διαγωνισμός για τα 4 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 94 MW ανέρχεται σε 62,5 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας την επέκταση του τοπικού υποσταθμού. Στα 280 εκατ. ευρώ η επένδυση για το mega φωτοβολταϊκό.

Η ΔΕΗ συνεχίζει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της στις ΑΠΕ, αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της στη Δυτική Μακεδονία μέσω «πράσινων» πλέον επενδύσεων, προκηρύσσοντας μέσω της θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έναν νέο διαγωνισμό για την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταϊκών στο λιγνιτικό κέντρο της περιοχής.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, τα τέσσερα φωτοβολταϊκά θα έχουν συνολική ισχύ 94 MW. Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός για την κατασκευή τους ανέρχεται σε 62,5 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνοντας και η επέκταση του τοπικού υποσταθμού, για τη σύνδεση των πάρκων στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο χρόνος κατασκευής και ηλέκτρισης των έργων θα είναι 14 μήνες και η συνολική διάρκεια της σύμβασης μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου 40 μήνες. Παράλληλα, στον διαγωνισμό προβλέπεται και οικονομικό κίνητρο για την επίσπευση της κατασκευής των πάρκων.

Έτσι για την ταχύτερη εκτέλεση του έργου, κατά 60 ημέρες σε σχέση με τη συμβατική προθεσμία, προβλέπεται η χορήγηση πρόσθετης καταβολής (πριμ) στον ανάδοχο έως το 2,50% επί του αρχικού συμβατικού τιμήματος.

Ακολουθεί το mega φωτοβολταϊκό

Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η προκήρυξη του mega φωτοβολταϊκού, ισχύος 500 MW, που πρόκειται να αναπτύξει επίσης στη Δυτική Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα, το έργο πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα τμήματα των πρώην λιγνιτωρυχείων που παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ.

Η νέα «πράσινη» επένδυση της ΔΕΗ θα ανέλθει στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ, με τη μονάδα να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα έργα του είδους της. Το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Solaria Energía στην κεντρική Ισπανία, ενώ στην ίδια χώρα η Iberdrola αναπτύσσει μία φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 590 MW.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία έργο αυτή τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW. Τα σκήπτρα πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο και μεγαλύτερο έργο από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.

«Πράσινη» ισχύς 500 GW στο τέλος 2022

Οι ΑΠΕ αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, όπως επανέλαβε η διοίκηση της εταιρείας στο πρόσφατο confrerence call για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με την εγκατεστημένη ισχύς του «πράσινου» χαρτοφυλακίου να φτάνει τα 500 GW στο τέλος του 2022 (από 239 ΜW), μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη (50 ΜW).

Μάλιστα, κατά το α’ τρίμηνο καταγράφηκε πρόοδος στην αδειοδοτική διαδικασία του επόμενου κύματος «πράσινων» επενδύσεων που σχεδιάζει η εταιρεία, έχοντας εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης για έργα ισχύος 2,2 GW και περιβαλλοντικούς όρους για έργα 1,8 GW. Ως αποτέλεσμα, διαθέτει πλέον αδειοδοτημένες μονάδες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της ισχύος που έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2026 (6 GW).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΔΕΗ εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες - Οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα και ταχύτητες 1 Gbps

ΔΕΗ: Επενδύσεις 102 εκατ. ευρώ παρά την άνοδο 220% των δαπανών ενεργ. μίγματος

ΔΕΗ: Επαναλαμβανόμενα EBITDA 170 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο - Ανθεκτικότητα στην κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider