Β. Ψάλτης: «Ράλι» της Αlpha Bank στις εκταμιεύσεις νέων δανείων – Μονοψήφιος δείκτης NPE το β΄ τρίμηνο 2022

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Β. Ψάλτης: «Ράλι» της Αlpha Bank στις εκταμιεύσεις νέων δανείων – Μονοψήφιος δείκτης NPE το β΄ τρίμηνο 2022
Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank κατέγραψε πιστωτική επέκταση της τάξης των 1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο. Παραμένει ο στόχος για Απόδοση επί των Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) τουλάχιστον 6% φέτος. Μέρισμα 20% - 30% από τα κέρδη του 2023.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει, αναμφίβολα, αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη. Όμως, παρά τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ισχυρές για το 2022, με βελτίωση των ποσοστών απασχόλησης, ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού και νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Χάρη στην επιτυχή πορεία αναδιάρθρωσής μας, η Alpha Bank βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να υποστηρίξει την Ελλάδα σε αυτή τη νέα εποχή ανάπτυξης και προόδου.

Τα παραπάνω δήλωσε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Alpha Bank ο CEO, Βασίλης Ψάλτης, ανακοινώνοντας ότι η τράπεζα θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος 20% - 30% από τα κέρδη της χρήσης 2023.

«Ήμασταν η μόνη ελληνική εισηγμένη εταιρεία που το έκανε αδιάκοπα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη της ελληνικής κρίσης. Με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων, αναμένουμε να ξαναρχίσουμε την πληρωμή μερισμάτων από τα κέρδη μας το 2023, καθώς θα έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, τους όρους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, κερδοφορίας και κεφαλαίου, με αρχική αναμενόμενη πληρωμή μεταξύ 20% και 30%», είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τράπεζα σε όλα τα μέτωπα, με χαρακτηριστικότερα την επιστροφή στην κερδοφορία, την ισχυρή δυναμική εκταμίευσης κεφαλαίων στις επιχειρήσεις και την ευρύτερη οικονομία και τη δραστική μείωση κόστους και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Όπως είπε ο CEO του Ομίλου της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης:

H Alpha Bank κατέγραψε μία ισχυρή δυναμική τους πρώτους μήνες του 2022, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης που προβλέπει το Στρατηγικό της Σχέδιο αποφέρει βιώσιμη κερδοφορία, κεφαλαιακή ευρωστία, βελτιωμένα έσοδα και ενίσχυση όλων των βασικών μεγεθών. Βρισκόμαστε σε τροχιά επίτευξης των στόχων μας για το 2022, την ίδια στιγμή που ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων υποχώρησε στο 12% τον Μάρτιο και αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους.

Αξιοποιώντας την αναπτυξιακή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021, η Alpha Bank συνέχισε να χρηματοδοτεί την ελληνική οικονομία με αυξανόμενο ρυθμό, καταγράφοντας πιστωτική επέκταση της τάξης των 1 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα που βασίστηκε σε νέες εκταμιεύσεις δανείων ύψους 2,4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο. Σημαντικό μέρος αυτής της στήριξης διοχετεύθηκε προς τις Επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την επάρκεια και την υψηλή ποιότητα του δικτύου Τραπεζικής Επιχειρήσεων του Ομίλου αλλά και την αξία της αναλυτικής προετοιμασίας που είχε προηγηθεί. Αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, με μεγάλα χρηματοδοτικά σχέδια να έχουν δρομολογηθεί στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών. Τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα στις χορηγήσεις νέων δανείων, συμβαδίζουν με τις σταθερά υψηλές αποδόσεις της Τράπεζας στον τομέα διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που για τέταρτο συνεχές τρίμηνο αποφέρει έσοδα από προμήθειες ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, καθώς και με την περαιτέρω μείωση της βάσης κόστους, αυξάνοντας τη λειτουργική μας αποδοτικότητα στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων προς τους διεθνείς αναλυτές, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως η Τράπεζα έχει επιτύχει θετικά αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς του στρατηγικού της σχεδίου:

Βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού: «μειώσαμε τα NPEs κατά 77% το τελευταίο έτος και αναμένουμε να φτάσουμε σε μονοψήφιο δείκτη NPE το δεύτερο τρίμηνο».

Ως προς το κόστος: «από τον προβλεπόμενο στόχο των 193 εκατομμυρίων ευρώ, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ήδη το 67% ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ, το όφελος των οποίων θα συνεχίσει να καταγράφεται μέσω του P&L μας τα επόμενα τρίμηνα»

Παραγωγή εσόδων: «Τα έσοδα από προμήθειες σημείωσαν αξιοσημείωτη ανάπτυξη ήδη από το περασμένο έτος σε όλες τις κατηγορίες, παραμένοντας πάνω από το όριο των 100 εκατομμυρίων ευρώ για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, δείχνοντας τόσο την ομαλοποίηση της δραστηριότητας όσο και τη στρατηγική θέση της τράπεζας που επιτρέπει να αξιοποιήσει κερδοφόρες ευκαιρίες»

«Τέλος, έχουν ήδη καταγραφεί σημαντικά επίπεδα κερδοφορίας στην απόδοση των δανείων μας, τόσο στην Ελλάδα, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, όσο και διεθνώς, κατά 8%», είπε ο κ. Ψάλτης επισημαίνοντας ότι παρά τη σημαντική αβεβαιότητα και αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία, η ισχυρή δυναμική της Alpha Bank συνεχίζεται. «Το στρατηγικό μας σχέδιο Project Tomorrow αποδίδει ήδη απτά αποτελέσματα. Η ποιότητα των κερδών έχει βελτιωθεί, η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή και είμαστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων κερδοφορίας μας για το 2022», είπε ο κ. Ψάλτης.

Ο κ. Ψάλτης σημείωσε τη συνεχιζόμενη σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του ισολογισμού, με τον δείκτη NPE να αναμένεται να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αναφέρθηκε στις εξαιρετικές επιδόσεις της Alpha Bank στις χορηγήσεις νέων επιχειρηματικών δανείων, λέγοντας ότι η Τράπεζα εκταμίευσε νέα δάνεια 2,4 δισ. νέων δανείων κατά τη διάρκεια της περιόδου και μετά από 10 χρόνια απομόχλευσης, αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο επεκτάθηκε το χαρτοφυλάκιο των εγχώριων δανείων της.

Όπως είπε ο CEO της Alpha Bank, οι επιδόσεις α΄ τριμήνου βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δεσμεύσεις που ανελήφθησαν τον Ιούλιο του 2021 με την πρώτη αναπτυξιακού χαρακτήρα ΑΜΚ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 1 δισ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του Δικτύου στις πιστοδοτήσεις Επιχειρήσεων, το οποίο υλοποίησε από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στην ελληνική αγορά τους τελευταίους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης της εξαγοράς του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από την Macquarie. Όπως είπε, με μία μακρά λίστα αναδοχής που έχει ήδη εξασφαλιστεί σε βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι υποδομές αλλά και με τη σημαντική προοπτική που προσφέρουν τα κονδύλια του RRF για την ανάπτυξη της Οικονομίας, αναμένεται ότι αυτή η δυναμική επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων θα συνεχιστεί. Βρισκόμαστε, έτσι, στην πρώτη γραμμή της εκταμίευσης κεφαλαίων στην ευρύτερη οικονομία και της στήριξης της προόδου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Η Διοίκηση της Alpha Bank ανέφερε επίσης:

- Σε επίπεδο Ομίλου, τα Εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 29,7 δισ. ευρώ (+ 1,1 δισ. ευρώ).

- Η αποφασιστική δέσμευσή μας για μείωση του κόστους συνεχίζει να διαμορφώνει την Τράπεζα σε μια πιο ευέλικτη και προσαρμόσιμη εταιρεία, με τα επαναλαμβανόμενα έξοδα να μειώνονται κατά 4,9% και να πραγματοποιούνται περαιτέρω εξοικονομήσεις κόστους

- Για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο τα έσοδα από προμήθειες υπερβαίνουν το όριο των Ευρώ 100 εκατ., (108 εκατ. το α’ τρίμηνο 2022), ως αποτέλεσμα της αύξησης των χορηγήσεων δανείων και της ανθεκτικής επίδοσης των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου

- Παραμένει ο στόχος για Απόδοση επί των Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) τουλάχιστον 6% το τρέχον έτος.

- Η κεφαλαιακή μας θέση παραμένει ισχυρή, με τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAD) να ανέρχεται σε 16,3%, και σε 15,1% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ αντίστοιχα, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική επίπτωση στα Σταθμισμένα για τον Κίνδυνο Στοιχεία του Ενεργητικού (RWAs) των συμφωνημένων συναλλαγών ΜΕΑ και της θετικής επίπτωσης στα κεφάλαια από τη συναλλαγή Prometheus. Η θετική επίπτωση από τις προγραμματισμένες ενέργειες επιχειρηματικής ανάπτυξης αναμένεται να αντισταθμίσει μερικώς τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επικείμενες συναλλαγές ΜΕΑ. Στο τέλος Μαρτίου 2022, τα Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Καθαρά κέρδη 125,4 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο -Νέα δάνεια 1 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider