ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πού ποντάρει το fund Helikon που… γνωρίζει από Ελλάδα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πού ποντάρει το fund Helikon που… γνωρίζει από Ελλάδα
«Ψήφος εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές του ομίλου και τις ενέργειες του επικεφαλής του, Γ. Περιστέρη, με μετοχική θέση 5,01%. Το fund με έδρα το Μιλάνο και το Λονδίνο που ξέρει από εγχώριες μετοχές.

Η παρουσία και μάλιστα με ποσοστό 5% (για την ακρίβεια 5,01%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενός fund όπως του «Helikon Investments Limited», που γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα αναμφίβολα αποτελεί τουλάχιστον «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις προοπτικές του ομίλου και τις ενέργειες του επικεφαλής του, Γ. Περιστέρη.

Το εν λόγω fund, που προ ημερών μόλις ενίσχυσε τη συμμετοχή του στον μεγάλο όμιλο υποδομών «περνώντας» το 5%, είναι γνωστό για την παρουσία του σε άλλες μεγάλες εισηγμένες του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Κατά συνέπεια, γνωρίζει καλά και εκ των έσω την εγχώρια πραγματικότητα, την ελληνική οικονομία και αγορά και βέβαια, τόσο τις ευρύτερες προοπτικές όσο και ειδικότερα την «εικόνα» των υποδομών, σε όλο το φάσμα τους, από κατασκευές – παραχωρήσεις έως ενέργεια, τομείς δηλαδή που ειδικεύεται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ως γνωστόν, κερδίζει και από τις υπεραξίες της συγγενικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Γνωρίζει από Ελληνικό χρηματιστήριο

Σημειώνεται δε ότι το fund έχει παρουσία ή έχει κάνει «μετοχικό πέρασμα» σε εγχώριες εισηγμένες από διάφορους οικονομικούς – επιχειρηματικούς τομείς, όντας εκ των βασικών μετόχων δύο ελληνικών τραπεζών, της Eurobank και της Πειραιώς, της ΔΕΗ, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, είχε τοποθετηθεί και αποεπένδυσε και στη Lamda DEVELOPMENT, ή ακόμα και της καναδικής Eldorado Gold η οποία, ως γνωστόν, ελέγχει την «Ελληνικός Χρυσός». Σε κάποιες περιπτώσεις διατήρησε ποσοστά, σε άλλες αποχώρησε με κέρδη, ενίοτε αυξομείωνε τα μερίδιά του, ρευστοποίησε θέσεις (π.χ. στη Lamda) προκειμένου να συγκεντρώσει κεφάλαια για τη συμμετοχή του σε άλλες μετοχές (π.χ. στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ), σε κάθε περίπτωση πάντως έδειχνε να «παίζει το στοίχημα» της ελληνικής αγοράς – οικονομίας, τουλάχιστον όσον αφορά κάποιους κλάδους και επιλεγμένους τίτλους.

Ανάμεσα σε αυτούς, προστίθεται πλέον και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι Ιταλοί ιδρυτές του fund Federico Riggio, Michele Fiumara, David Grazzini, Vittorio Villa και Flavio Russo, προφανώς «ποντάρουν» στις προοπτικές του ομίλου και μέσω της επενδυτικής «ναυαρχίδας» τους, της «Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV», φρόντισαν να «χτίσουν» και ενισχύσουν τη θέση τους στον όμιλο υποδομών (εν μέρει ως θεματοφύλακας).

Οι προοπτικές του γκρουπ

Προφανώς το επενδυτικό πλάνο του γκρουπ προσέλκυσε το fund. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, κατά την τηλεδιάσκεψη του ομίλου σε αναλυτές, σημείωνε εκ νέου ότι το επενδυτικό πλάνο των 6,5 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη διασφαλισμένα τόσα τα ίδια κεφάλαια όσο και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, γεγονός που επιτρέπει στον Όμιλο να προχωρήσει στην απρόσκοπτη υλοποίησή του. Τονίζοντας, πως το 70% του καθαρού χρέους είναι χωρίς αναγωγή στη μητρική και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα αποπληρωμής.

«Παρά το γεγονός ότι το 2021 υπήρξε και αυτό μια χρονιά με ιδιαίτερες προκλήσεις, όχι μόνο για την ελληνική, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία, ο Όμιλος μας κατόρθωσε να ενισχύσει την ηγετική του θέση», επεσήμανε, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στις Κατασκευές, αυξήσαμε το ανεκτέλεστο, διατηρώντας τις προοπτικές για μία υγιή κατασκευαστική δραστηριότητα το επόμενο διάστημα. Στις Παραχωρήσεις, έχουμε διαμορφώσει ένα πολύ αξιόλογο χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών στο μέλλον. Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ παραμένει ηγέτιδα στην Ελλάδα και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της εταιρείας», σημείωνε ο επικεφαλής του ομίλου. Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο συμβάσεων (μαζί με τα προς υπογραφή έργα) ύψους 4,9 δις ευρώ, διεκδικεί το σύνολο των μεγάλων έργων ή έχει ήδη κερδίσει σημαντικά συμβόλαια (Εγνατία Οδός, οδικά ΣΔΙΤ, ιδιωτικά έργα κ.α.), αναμένει λειτουργικές ροές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση τα προσεχή έτη από τις business σε οδικές (και όχι μόνο) παραχωρήσεις (συν το Καστέλι, το καζίνο στο Ελληνικό κ.α.).

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ενεργειακών μονάδων, ΑΠΕ ή/και θερμικής ενέργειας, που ανήκουν ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος, σε Ελλάδα και Εξωτερικό, ανέρχεται σε 1.483,6 ΜW, ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ 406 MW στην Ελλάδα και 877 MW στον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού από Θερμικές πηγές ενέργειας με ποσοστό συμμετοχής του Ομίλου 50%. Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα του Όμιλου σε ΑΠΕ εξελίσσεται με εντατικούς ρυθμούς στοχεύοντας η συνολική εγκατεστημένη ισχύς να προσεγγίσει τα 6,4 GW έως το 2029.

Το EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες πλέον των συμπεριλαμβανομένων σε αυτό μη ταμειακών αποτελεσμάτων (προσαρμοσμένο EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε σε 323,5 εκατ. ευρώ το 2021 και σε 242,0 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση κατά 33,7% κυρίως για λόγους που οφείλονται στην αύξηση του κύκλου εργασιών και τη βελτίωση του μικτού κέρδους σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας.

Με έδρα σε Μιλάνο και Λονδίνο

Όσον αφορά στον μέτοχο του 5,1%, προ περίπου 2-3 ετών, οι Ιταλοί διαχειριστές κεφαλαίων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή εργάζονταν στην Kairos, την ιταλική θυγατρική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων της ελβετικής επενδυτικής τράπεζας Julius Baer Group Ltd, αποφάσισαν να αποχωρήσουν και να ξεκινήσουν το δικό τους επενδυτικό κεφάλαιο. Πλέον, έχουν συγκροτήσει την Helikon Investments Ltd, με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ σε κεφάλαια υπό διαχείριση. Το Helikon, με έδρα στο Μιλάνο, σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης, στη Via Gesu, αλλά και στο Λονδίνο, στη γνωστή Jermyn Street, ξεκίνησε με «όπλο» υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 500 εκατ. ευρώ, κάνοντας αισθητή την παρουσία του σε ευρωπαϊκές αγορές, ανακαλύπτοντας και την ελληνική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Με 5,01% η Helikon Long Short Equity Fund Master

Γ. Περιστέρης: Πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου των 6,5 δισ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Σπάει τα κοντέρ» με ανεκτέλεστο 4,9 δισ. ευρώ και επενδύσεις 6,5 δισ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider