Τον Σεπτέμβριο ο πρώτος διαγωνισμός για επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλ. ενέργειας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Σεπτέμβριο ο πρώτος διαγωνισμός για επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλ. ενέργειας
Προς επίσημη κοινοποίηση άμεσα στις Βρυξέλλες το διαγωνιστικό σχήμα, καθώς ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος με τις Βρυξέλλες.

Τον Σεπτέμβριο στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για την επενδυτική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες. Οι επενδυτές που θα προκριθούν από τον διαγωνισμό θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύψει έως και το 40% του κόστους ανάπτυξης των μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι με τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν μονάδες συνολικής ισχύος 800-900 MW. Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ είναι η επιλογή των έργων να γίνει μέσα από δύο διαγωνιστικές διαδικασίες. Έτσι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η «πρεμιέρα» της διαδικασίας, από την οποία θα προκριθεί το 50% του προβλεπόμενου χαρτοφυλακίου, με το υπόλοιπο να προκρίνεται μέσα από μία δεύτερη δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί μερικούς μήνες αργότερα.

Τον δρόμο για την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών άνοιξε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν αναφορικά με το σχήμα στήριξης. Το «κλείδωμα» της σχετικής συμφωνίας ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο Power & Gas Forum.

Στην τελική ευθεία και το πλαίσιο ανάπτυξης

Η δρομολόγηση των διαγωνισμών συγχρονίζεται με τη θέσπιση του πλαίσιου ανάπτυξης έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με τις σχετικές ρυθμίσεις να τίθενται πιθανότατα προς διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει γράψει το Insider.gr, μαζί με τη δεύτερη φάση απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, που θα περιλαμβάνονται στο ίδιο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το πλαίσιο αυτό θα θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση τριών κατηγοριών αδειών για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινώντας από τους μεμονωμένους σταθμούς αποθήκευσης. Στην περίπτωση των έργω ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης, θα γίνεται κατηγοριοποίηση σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες δεν απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο (η αποθήκη είναι πίσω από τον σταθμό ΑΠΕ), καθώς και σε σταθμούς ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης που μπορούν τόσο να εγχέουν όσο και να απορροφούν ενέργεια από το δίκτυο.

Τα πρώτα έργα θα είναι επιλέξιμα για λήψη ενίσχυσης μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας με βάση το κοινοποιημένο καθεστώς ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, ενώ η δεύτερη κατηγορία έργων δεν θα μπορεί να λαμβάνει ενίσχυση. Στην περίπτωση των καταναλωτών με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης, τα έργα και πάλι θα κατηγοριοποιούνται σε σχέση με τη δυνατότητα έγχυσης ή μη ενέργειας στο δίκτυο. Για την πρώτη περίπτωση έργων θα είναι αναγκαία η αδειοδότηση της μονάδας αποθήκευσης, ενώ για τη δεύτερη όχι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider