Πώς κρίνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, Goldman Sachs - JP Morgan

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κρίνουν τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς, Goldman Sachs - JP Morgan
Τράπεζα Πειραιώς
Δυναμική και σταθερότητα είναι το βασικό μήνυμα που απορρέει από τη βασική γραμμή των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς όπως επισημαίνουν, JP Morgan και Goldman Sachs.

Δυναμική και σταθερότητα είναι το βασικό μήνυμα που απορρέει από τη βασική γραμμή των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς όπως επισημαίνουν, JP Morgan και Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τη JP Morgan, τα καθαρά κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν στα 76 εκατ. ευρώ (με τεχνική προσαρμογή DTA χωρίς επίδραση στους δείκτες κεφαλαίου), οδηγώντας σε δείκτη αποδοτικότητας ROTE στο 6,2% για το τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων για το τρίμηνο, στα 250 εκατ. ευρώ, ήταν σημαντικά υψηλότερα από το consensus των 154 εκατ. ευρώ αλλά και των εκτιμήσεων της JP Morgan για 131 εκατ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στα υψηλότερα βασικά έσοδα, τα χαμηλότερα κόστη και τις χαμηλότερες προβλέψεις για το τρίμηνο, από αυτό που αναμένονταν. Στα one-off του τετάρτου τριμήνου εμπεριέχονται (i) 185 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή Mayfair στα χρηματοοικονομικά έσοδα, (ii) μη οργανικές προβλέψεις ύψους 126 εκατ. ευρώ και (iii) επιβάρυνση φόρου 173 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει απόσβεση DTA. Επιπλέον, ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε στο 12,6%, από 45% πέρυσι.

Η καθαρή πιστωτική επέκταση έφτασε το 1 δισ. ευρώ το 2021, περίπου στο ήμισυ των επιπέδων - στόχων που είχε παρουσιάσει η τράπεζα στο business plan της πέρυσι. Ταυτόχρονα, η ακαθάριστη δυναμική εκταμίευσης νέων δανείων είναι σαφώς θετική, με την τράπεζα να χορηγεί νέα δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ κατά το τέταρτο τρίμηνο, περίπου 50% υψηλότερα από run rate του εννεαμήνου του 2021, όπου η διοίκηση τόνισε ότι δεν επηρεάστηκε από one-offs. Ωστόσο, ο καθαρός στόχος της τράπεζας για καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξεως των 1,3 δισ. ευρώ για το 2222 φαίνεται χαμηλότερος από τον αρχικό των 2 δισ. ευρώ, καθώς πιθανότατα ενσωματώνονται κάποιες αρνητικές επιπτώσεις από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση.

Οι αναλυτές προς ώρας αναμένουν την παρουσίαση του business plan της Τράπεζας Πειραιώς (σχεδιασμός μέχρι το 2025), ωστόσο η διοίκηση επανέλαβε τον στόχο της για ROTE 5% για το 2022 και περίπου 10% το 2024. Σύμφωνα με τη JP Morgan η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 16,4x για το 2022 και P/B στο 0,29x για εκτίμηση ROTE στο 4,1% για το 2023. Να επισημανθεί πως η JP Morgan έχει θέσει τιμή στόχο στα 2 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς με «ουδέτερη» σύσταση.

Από τη μεριά της η Goldman Sachs εστιάζει στην ανάλυση ευαισθησίας της τράπεζας γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την πρώτη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης (από -50 μονάδες βάσης σε μηδενικά επίπεδα), η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει περίπου 60 εκατ. ευρώ θετικό αντίκτυπο στην κάτω γραμμή (4% των NII του 2021 (καθαρά έσοδα από τόκους). Η δεύτερη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης θα μεταφραστεί σε ένα μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο που εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ (8,5% των NII του 2021). Κάθε επόμενη αύξηση των επιτοκίων (μετά τη δεύτερη) σύμφωνα με τη διοίκηση θα είχε μικρότερο αντίκτυπο. Επιπλέον, η αρνητική επίδραση της αναπροσαρμογής των ελληνικών κρατικών ομολόγων (λόγω της αύξησης των αποδόσεων) ήταν σύμφωνα με την τράπεζα πλήρως καλυμμένη με συμβόλαια παραγώγων (με αποτέλεσμα μια συνολικά ουδέτερη επίδραση στα κεφάλαια).

Έμφαση δόθηκε και στην έκθεσή της στη Ρωσία και την Ουκρανία. Η άμεση έκθεση είναι ασήμαντη, ήτοι 22 εκατ. ευρώ σε καθαρή αξία ενεργητικού, 10 εκατ. ευρώ σε χρηματοδότηση και επιπλέον 10 εκατ. ευρώ μέσω του χαρτοφυλακίου του real estate. Η πλήρης απομείωση της παραπάνω έκθεσης θα είχε ως αποτέλεσμα μια επίπτωση 6 μονάδων βάσης στο CET1. Από την άλλη, η έμμεση έκθεση προέρχεται από τον υψηλότερο πληθωρισμό και την πιθανή χαμηλότερη τουριστική δραστηριότητα, η οποία, δεδομένης της χαμηλής ορατότητας που επικρατεί επί του παρόντος, δεν έχει ακόμη αντικατοπτριστεί στο guidance του 2023 - 2024. Η Goldman Sachs διατηρεί την «ουδέτερη» σύσταση με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider