Χ. Μεγάλου: Νέο business plan της Τρ. Πειραιώς στις 6/4 – Οι επιπτώσεις από την Ουκρανία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χ. Μεγάλου: Νέο business plan της Τρ. Πειραιώς στις 6/4 – Οι επιπτώσεις από την Ουκρανία
Η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης το 2021 οδηγεί σε χαμηλότερες ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2022, από το 3,2% στο 3% για τον Πυλώνα 2, από τον Μάρτιο 2022.

Το νέο business plan της που θα εκτείνεται μέχρι το 2025, θα παρουσιάσει η Τράπεζα Πειραιώς στις 6 Απριλίου. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της χρήσης 2021 νωρίτερα στους αναλυτές, η διοίκηση της Τράπεζας ανέφερε ότι έχει υλοποιήσει σε λιγότερο από 12 μήνες το 95% του πλάνου Sunrise (απομένει η τιτλοποίηση Sunrise 3 και δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις) και στόχος είναι η νέα Τράπεζα Πειραιώς να φτάσει σε δείκτη ΝΡΕ μικρότερο του 3%, δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

Η επιτυχής υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης το 2021 οδηγεί σε χαμηλότερες ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για το 2022, από το 3,2% στο 3% για τον Πυλώνα 2, από τον Μάρτιο 2022. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ορίζεται στο 14,25% και με pro forma στοιχεία Δεκεμβρίου 2021 η κεφαλαιακή επάρκεια της Τρ. Πειραιώς διαμορφώνεται σε 15,9%.

Ερωτώμενη για την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ανέφερε ότι θα έχει πλήγμα 6 μονάδων βάσης στα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού της στο έσχατο σενάριο παύσης των εργασιών της στην Ουκρανία, όπου δραστηριοποιείται με θυγατρική τράπεζα (JSC Piraeus Bank ICB) η οποία εκπροσωπεί μόλις 0,2% στο συνολικό ενοποιημένο ενεργητικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως ανέφερε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στους αναλυτές, η έκθεσή της στην Ουκρανία αφορά καθαρό ενεργητικό 22 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση (funding) 10 εκατ. ευρώ και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις real estate.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι επιπτώσεις αναμένονται από το μέτωπο του πληθωρισμού (η Τρ. Πειραιώς αναμένει για την ελληνική οικονομία πληθωρισμό στο 6% - 7% για το 2022 και ανάπτυξη στο 3% - 4%). Η Τράπεζα, όπως είπε, ωστόσο, δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό ή στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ παρακολουθεί στενά την πορεία των δανειακών χαρτοφυλακίων της σε ενέργεια, μεταποίηση και retail.

Αναφερόμενος στην πορεία των κόκκινων δανείων, ο κ. Μεγάλου είπε καταρχάς ότι μέσα στους τελευταίους 12 μήνες η Πειραιώς προχώρησε σε τιτλοποιήσεις και πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 16,8 δισ. ευρώ, ενώ οι καθαρές εισροές νέων NPEs ήταν αρνητικές κατά 200 εκατ. ευρώ από θετικές κατά 200 εκατ. ευρώ, όπως προέβλεπε το αρχικό business plan της Τράπεζας. «Οι εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν καλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των εισροών που συνδέονται με την πανδημία και του νέου ορισμού default», είπε ο CEO της Τρ. Πειραιώς, εξειδικεύοντας ότι οι εισροές NPE το δ΄ τρίμηνο 2021 ήταν περίπου 100 εκατ. ευρώ, χαμηλότερες από τα 300 εκατ. ευρώ του γ΄ τριμήνου, των 400 εκατ. του β΄ τριμήνου και των 450 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου 2021. «Η πλειοψηφία των μορατόριουμ που δόθηκαν λόγω Covid-19 έχουν εκπνεύσει και μέχρι στιγμής η πορεία τους είναι η προβλεπόμενη, χωρίς σχετιζόμενες νέες επισφάλειες στο δ΄ τρίμηνο του 2021», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ενθαρρυντική η τάση των εξερχόμενων NPE (δηλ. δανείων που βγαίνουν από την περίμετρο των μη εξυπηρετούμενων) το 2021, ύψους 1,4 δις. ευρώ από πρόβλεψη για 1,5 δισ. ευρώ.

Στο τέλος του 2021 η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της σε 4,9 δισ. ευρώ και όπως αναφέρθηκε φέτος η Τράπεζα θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη ΝΡΕ, περίπου 8% (από 12,50% στο τέλος 2021). Επισημάνθηκε ότι από το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που απομένει, το 30% είναι δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 30 ημέρες, ποσοστό 20% θα πωληθεί φέτος, ενώ 25% από το εναπομείναν ποσοστό είναι δάνεια που θα ιαθούν.

Αναφερόμενη στις νέες εκταμιεύσεις, η διοίκηση της Πειραιώς είπε ότι τα νέα δάνεια το 2021 ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο των 5,7 δισ. ευρώ, με καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ. Για το 2022 εκτιμήθηκε ότι οι νέες καθαρές εκταμιεύσεις δανείων θα ανέλθουν σε 1,3 δισ ευρώ.

Στο σκέλος της μείωσης εξόδων όπου οι προσπάθειες θα συνεχιστούν, αναφέρθηκε η ετήσια μείωση εξόδων προσωπικού κατά 10% μέσω 1.000 αποχωρήσεων εργαζομένων και κλείσιμο 70 καταστημάτων το τελευταίο 12μηνο.

Τέλος, αναφορικά με τις εκδόσεις ομολόγων στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL, αναφέρθηκε ότι προγραμματίζεται έκδοση ομολόγου 1 δισ. ευρώ στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη προ φόρων το 2021- Άνω των 55 δισ. ευρώ οι καταθέσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider