Ενέργεια: «Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης για τον Μάρτιο – Στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: «Κλείδωσαν» τα μέτρα στήριξης για τον Μάρτιο – Στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα
Σύμφωνα με επιστολή του ΥΠΕΝ προς τους προμηθευτές, η μόνη αλλαγή στο «δίχτυ προστασίας» που ίσχυσε και τον Φεβρουάριο θα είναι η αύξηση κατά 1 ευρώ της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων ρεύματος.

Για τη διατήρηση και τον Μάρτιο των ίδιων ποσών επιδότησης με τον προηγούμενο μήνα, με μία μικρή αύξηση για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, ενημερώνει σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr τους προμηθευτές ρεύματος και φυσικού αερίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιστολή που απέστειλε στις εταιρείες χθες.

Όπως είναι γνωστό, από την αρχή της έναρξης της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει σε μηνιαία βάση τα μέτρα στήριξης, με βάση την εξέλιξη των χονδρεμπορικών τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Έτσι, στις αρχές κάθε μήνα ενημερώνει τις εταιρείες προμήθειας για το νέο ύψος των επιδοτήσεων, το οποίο θα συμπεριλάβουν στους λογαριασμούς που θα εκδώσουν στους πελάτες τους.

Οικιακά τιμολόγια

Η μικρή αύξηση τον Μάρτιο για τα οικιακά για τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, έναντι του Φεβρουαρίου, σημαίνει πως η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που θα καταναλώσει 300 κιλοβατώρες θα ανέλθει στα 40,19 ευρώ, από 39 ευρώ τον προηγούμενο μήνα . Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή, διαμορφούμενη σε 150 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 155 kWh κατανάλωσης, και σε 110 ευρώ ανά MWh, για τη μηνιαία κατανάλωση από 156 - 310 kWh.

Και πάλι η επιδότηση θα καλύψει το σύνολο των κύριων κατοικιών. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), η επιδότηση θα ανέλθει στα 170 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 310 kWh της μηνιαίας κατανάλωσης. Επομένως, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ θα είναι 52,7 ευρώ, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόζεται το κριτήριο της πρώτης κατοικίας.

Όσον αφορά τα οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, η κρατική επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Επίσης, τον Μάρτιο αναμένεται να συνεχιστεί στο ίδιο ύψος με την προηγούμενο μήνα η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή στα 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Επομένως, το συνολικό ποσό ελάφρυνσης θα είναι 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Επαγγελματικά – επιχειρηματικά τιμολόγια

Στην περίπτωση των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh. Υπενθυμίζεται ότι η ενίσχυση καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας, δηλαδή από αυτήν αποκλείονται τα τιμολόγια με σταθερή ανταγωνιστική χρέωση.

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου και τον Μάρτιο σε όλους τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων. Το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται και πάλι σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η διατήρηση των επιδοτήσεων σημαίνει ότι τα μέτρα ενίσχυσης για τον Μάρτιο θα ανέλθουν συνολικά σε τα 350 εκατ. ευρώ. Επομένως, από τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο επτάμηνο που μεσολάβησε, έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός των μέτρων θωράκισης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider