Σκρέκας: Μέχρι τον Μάιο το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Μέχρι τον Μάιο το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις
Το πρόγραμμα θα καλύπτει και μπαταρίες, χρηματοδοτώντας έως το 40% το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης των συστημάτων, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου και της «Ελληνική Παραγωγή».

Έως τον Μάιο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και μπαταριών, ώστε με αυτό τον τρόπο να δώσουν μία μόνιμη λύση στις επιβαρύνσεις από το ενεργειακό κόστος.

Αυτό επισήμανε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Ένωση Αλουμινίου και η «Ελληνική Παραγωγή». Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί με έως και 40% την προμήθεια και εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, κάνοντας επομένως ελκυστική τη σχετική επένδυση για τις ελληνικές εταιρείες.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε επίσης ότι το ΥΠΕΝ προωθεί το σχήμα στήριξης για την υπογραφή συμβολαίων αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας («πράσινα PPAs») ανάμεσα σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές και παραγωγούς ΑΠΕ. Όπως σημείωσε, το σχήμα βασίζεται στο μοντέλο Green Pool, σύμφωνα με το οποίο η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια θα συγκεντρώνεται από έναν φορέα, ο οποίος θα αναλαμβάνει να την προσαρμόσει στο προφίλ κατανάλωσης ηλεκτρισμού από τις βιομηχανίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι μέσω του σχήματος οι βιομηχανικοί καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια ιδιαίτερα ανταγωνιστικού κόστους. Για αυτό τον σκοπό, σχεδιάζεται να ενισχυθεί το κόστος διαμόρφωσης και εξισορρόπησης που θα αναλάβει ο εν λόγω φορέας, για την προσαρμογή της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στις ανάγκες λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Πρωτοβουλίες για τον ενεργειακό συμψηφισμό

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για τη «θωράκιση» των επαγγελματικών καταναλωτών από το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με τον κ, Σκρέκα σύντομα πρόκειται να θεσπισθεί η προτεραιότητα στη σύνδεση στο δίκτυο των συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού (net-metering) που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Μάλιστα, ακόμη και στις περιοχές όπου το δίκτυο μέσης τάσης είναι κορεσμένο, ο ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιεί μελέτη για να παραχωρηθεί έξτρα ηλεκτρικός «χώρος» αποκλειστικά για ανάλογες εφαρμογές επιχειρήσεων, ώστε να περιορίσουν το κόστος της ενέργειας, αλλά και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ο κ. Σκρέκας δεσμεύθηκε επίσης για την άμεση εκκαθάριση των αναδρομικών χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για τις επιλέξιμες βιομηχανίες, όπως και για την κοινοποίηση της ελληνικής πρότασης στις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό αντιστάθμισης ρύπων.

Παράλληλα, απαρίθμησε τα μέτρα που έχουν τεθεί ήδη σε εφαρμογή για τη μόνιμη ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των εταιρειών, όπως την αύξηση στα 3 MW του μέγιστου ορίου ισχύος των συστημάτων net-metering από επιχειρήσεις, καθώς και στην απελευθέρωση του ορίου ισχύος των συστημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση, και τα οποία επομένως δεν εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.
Επίσης, όπως επανέλαβε, από τον Ιανουάριο του 2022, όλες οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης της πολιτείας από την ενεργειακή κρίση, με την παροχή επιδότησης στα μη οικιακά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider