Ποιες εταιρείες «παγώνουν» τη δραστηριότητά τους στην Ουκρανία

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
Ποιες εταιρείες «παγώνουν» τη δραστηριότητά τους στην Ουκρανία
Τι ανακοίνωσαν Coca Cola HBC, Σαράντης και Elton.

Στενά παρακολουθούν τη δραματική κατάσταση στην Ουκρανία οι ελληνικές επιχειρήσεις και ιδίως όσες αναπτύσσουν δραστηριότητα στη ρωσική και ουκρανική αγορά.

Οι ελληνικές εισηγμένες βρίσκονται σε φάση αυξημένης επαγρύπνησης, ενώ η μια μετά την άλλη εκδίδουν ανακοινώσεις, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό για τη μικρή ή μεγαλύτερη αντίστοιχα έκθεσή τους σε Ρωσία και Ουκρανία.

Στο προσκήνιο βρίσκονται κυρίως οι εταιρείες που διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες και παραγωγικές μονάδες επί ουκρανικού εδάφους, ενώ, όπως γνωστοποιούν, έχουν ήδη προχωρήσει σε προσωρινό «πάγωμα» των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Αναστολή της θυγατρικής στο Κίεβο ανακοίνωσε η Elton

Πριν από λίγο η Elton ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της θυγατρικής της στο Κίεβο, μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα.

«Με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας μας και των οικογενειών τους, έχουμε εκδώσει σχετικές οδηγίες ώστε να παραμείνουν σε ασφαλή μέρη», επισημαίνει ο Όμιλος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως «όλοι μας παρακολουθούμε στενά τα εξελισσόμενα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία και βρισκόμενοι σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους μας στην θυγατρική μας εταιρεία Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο».

Παράλληλα η Elton διευκρινίζει πως η προσωρινή αναστολή της θυγατρικής στην Ουκρανία δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον Όμιλο.

Η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του.

«Οι ευχές και οι προσευχές μας είναι κοντά στους συνεργάτες και πελάτες μας στην Ουκρανία, ελπίζοντας ο εφιάλτης αυτός να περάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται και παραμένοντας έτοιμοι να παράσχουμε την οιαδήποτε αναγκαία στήριξη», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Elton.

Κλειστό το εργοστάσιο της Coca Cola HBC στην Ουκρανία

Την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ουκρανία ανακοίνωσε χθες η Coca Cola HBC, απευθύνοντας έκκληση στους εργαζόμενους να παραμείνουν στο σπίτι τους και δηλώνοντας πως η ίδια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

«Η Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο Reuters. «Θα εξετάσουμε το θέμα τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Όπως έχει ήδη γράψει το insider.gr, η Coca-Cola HBC είχε από καιρό καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρείας σε περίπτωση κλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι όποιες προκλήσεις και να έρθουν», δήλωνε στις αρχές της εβδομάδας – και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Zoran Bogdanovic, περιγράφοντας τις προσπάθειες θωράκισης της Coca-Cola HBC έναντι της όξυνσης του γεωπολιτικού κινδύνου.

Όπως αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021, η Coca-Cola HBC, βασιζόμενη στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις κρίσεις που ανέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια. «Έχουμε καταρτίσει πλάνα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, αν χρειαστεί θα τα υιοθετήσουμε, σε άμεση πάντα συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης. Η κλιμάκωση των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων αυξάνει τους κινδύνους. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε πολύ στενά», δήλωνε την περασμένη Τρίτη, εξηγώντας πως τα ολιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης εκτείνονται από την εξασφάλιση προμηθειών και δημιουργία αποθεμάτων μέχρι και την προστασία των εργαζομένων σε ένα ενδεχόμενο σύρραξης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας από κοινού με τη Νιγηρία μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, στις αναδυόμενες αγορές ο Όμιλος κατέγραψε σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αύξηση εσόδων κατά 27,1%, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 17,3%.

Σαράντης: Κλειστό προσωρινά το εργοστάσιο της θυγατρικής Ergopack στο Kaniv

Την απόφαση να κλείσει προσωρινά το εργοστάσιο της θυγατρικής της, Ergopack, που βρίσκεται στο Kaniv, με γνώμονα την ασφάλεια του προσωπικού, ανακοίνωσε και η Σαράντης, γνωστοποιώντας παράλληλα πως τα επόμενα βήματα της εταιρείας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των γεγονότων.

Η Σαράντης δραστηριοποιείται στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας μέσω των κατά 100% θυγατρικών του εταιρειών Ergopack LLC και Hoztorg LLC, αντίστοιχα.

Όπως ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, οι πωλήσεις της Ergopack το 2021 αντιπροσωπεύουν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg αντιπροσωπεύουν το 0,5% επί των συνολικών πωλήσεων του Ομίλου. Με βάση το 2020 το ΕΒΙΤ της Ergopack αντιπροσωπεύει το 2,96% και το ΕΒΙΤ της Hoztorg το 0,07% επί του συνολικού ΕΒΙΤ του Ομίλου, αναλογία που δεν αναμένεται να είναι σημαντικά διαφορετική για το 2021 και θα ανακοινωθεί προσεχώς καθώς τα αποτελέσματα του Ομίλου για το προηγούμενο έτος δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Σημειώνεται επίσης ότι σχεδόν το 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και οι οποίες βασίζονται στο δολάριο, ενώ οι αγορές από την Ουκρανία αφορούν στις δραστηριότητες σε αυτή τη χώρα και αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 5% των ενοποιημένων αγορών.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συνέπεια από την κλιμακούμενη ένταση επί του κύκλου εργασιών, των αποτελεσμάτων και της οικονομικής θέσης των θυγατρικών, ενώ προβλέψεις για μελλοντικές επιπτώσεις δεν είναι εφικτές όσο βρίσκονται σε εξέλιξη τα γεγονότα στην Ουκρανία, επισημαίνει η Σαράντης, προσθέτοντας πως η διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και διατηρεί συχνή επικοινωνία με τις θυγατρικές της, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κλιμάκωση.

Ήδη έχουν μελετηθεί και καταρτιστεί διάφορα ειδικά πλάνα χειρισμού ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης προκειμένου να διασφαλιστεί η μελλοντική απρόσκοπτη λειτουργία των θυγατρικών, τόσο σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, όσο και σε επίπεδο παραγωγής, καθώς και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων, καταλήγει η εταιρεία.

Περί τις 45 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ουκρανίας ακολουθεί μια αυξητική τάση, με εξαίρεση βεβαίως τα δύο τελευταία χρόνια λόγω πανδημίας.

Οι ελληνικές εξαγωγές προ πανδημίας κυμαίνονταν από 182 έως 211 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές μας από 165 έως 187 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο της πανδημίας παρατηρήθηκε μια μείωση 6% στον όγκο του εμπορίου.

Σήμερα στην Ουκρανία δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, κυρίως στο χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων, λαχανικών, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού, εστίασης και επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

ΕΣΕΕ: Έξι προβληματισμοί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του λιανικού εμπορίου

23:42

Γεραπετρίτης: Το νέο μοντέλο του κράτους είναι σήμερα μια κατάκτηση

23:34

Ιράκ-Συρία: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε χημικά όπλα, δηλώνουν ειδικοί του ΟΗΕ

23:22

Τουρκία: Συνωστισμός πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων μετά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

23:15

«Άμυνες» στην Wall Street πριν από τις αποφάσεις της Fed

22:58

Οι διατλαντικές σχέσεις και το πλαίσιο της διαδικασίας του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ

22:39

Επιθέσεις σε αστυνομικούς με μολότοφ σε ΣΕΦ και Εξάρχεια

22:22

Φινλανδία: 4 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζουν απολύσεις το 2023

22:17

Μεγάλες απώλειες για το πετρέλαιο, στη «σκιά» του OPEC

22:07

Ουκρανία: Προειδοποιήσεις για έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα

21:21

Βουλή: Προβληματισμοί, ενστάσεις και προτάσεις από φορείς στο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ

21:16

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός

21:14

Γκραμενιά (ESM): Η Ελλάδα έκανε περισσότερα από αυτά που περιμέναμε

20:58

Eurogroup: Ξανά πρόεδρος ο Πασκάλ Ντόναχιου

20:51

Γ. Καραγιάννης: Τα 10+5 έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου

20:32

Σταϊκούρας: Η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει ανοίξει νέο κεφάλαιο για τη χώρα

20:32

Eurogroup για Ελλάδα: Ιστορική στιγμή εκπλήρωσης όλων των στόχων, εκταμίευση «δόσεων» 6 δισ. - Νέες συστάσεις με ορόσημο την επόμενη Άνοιξη

20:22

Κρις Πάππας: Στο υψηλότερο επίπεδο ιστορικά η σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ

20:15

Κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο: Άλλος ένας «άγνωστος Χ» για την ενίσχυση του πληθωρισμού

20:13

Μητσοτάκης: Εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ σε όλους τους ενστόλους σε ΕΛΑΣ και Λιμενικό

20:05

VF: Η μητρική των North Face και Timberland «κόβει» τον στόχο για τα κέρδη - Αποχωρεί ο CEO

19:47

Λαγκάρντ σε Καϊλή: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό και θα ομαλοποιήσει την οικονομία

19:38

Σκρέκας: Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για πλαφόν στο φυσικό αέριο

19:30

Κρυπτονομίσματα: Η Nexo αποχωρεί από την αγορά των ΗΠΑ

19:16

Eurogroup: Πρόταση για πλαφόν κατανάλωσης στην επιδότηση λογαριασμών ρεύματος

19:15

Η Nike «τελείωσε» τον Κάιρι Ίρβινγκ για αντισημιτικά σχόλια - Χάνει 11 εκατ. δολάρια

18:55

Πτωτική εκκίνηση εβδομάδας στις ευρωαγορές, με ανησυχίες για τα επιτόκια

18:39

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε ανθρώπους σε όλον τον κόσμο έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

18:22

ΕΡΓΑΝΗ: Ξεκινούν οι αιτήσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας για επιχειρήσεις στην Κρήτη και στη γουνοποιία

18:15

Βρετανία: Η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στάση σε ό,τι αφορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα