Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη ρωσο-ουκρανική κρίση έχει καταρτίσει η Coca-Cola HBC – Τι προβλέπουν

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη ρωσο-ουκρανική κρίση έχει καταρτίσει η Coca-Cola HBC – Τι προβλέπουν
Πώς θωρακίζεται η εταιρεία απέναντι στην κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου. Τι προβλέπουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και πόσο έχει επηρεαστεί μέχρι τώρα η εταιρεία. Τι λέει για ανατιμήσεις και μερίδια αγοράς. Τι συζητήθηκε σε conference call με τους αναλυτές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2021.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι όποιες προκλήσεις και να έρθουν». Με αυτή τη φράση περιέγραψε τις προσπάθειες θωράκισης της Coca-Cola HBC απέναντι στην κλιμάκωση της ρωσο-ουκρανικής έντασης ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Zoran Bogdanovic.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας αντίκτυπος στη λειτουργία του Ομίλου από την όξυνση της κατάστασης. Εάν υπάρξει, το πρώτο πεδίο που θα αποτυπωθεί θα είναι εκείνο που αφορά στο ενεργειακό κόστος», εξήγησε ο ισχυρός άντρας της Coca-Cola HBC, προσθέτοντας πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τότε σίγουρα θα υπάρξει αναπροσαρμογή στο guidance για το 2022.

Τι προβλέπουν τα ολιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης

Όπως αποκάλυψε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών του 2021, η Coca-Cola HBC, βασιζόμενη στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις κρίσεις που ανέκυψαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια. «Έχουμε καταρτίσει πλάνα έκτακτης ανάγκης, τα οποία, αν χρειαστεί θα τα υιοθετήσουμε, σε άμεση πάντα συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης. Η κλιμάκωση των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων αυξάνει τους κινδύνους. Είναι ένα φαινόμενο που παρακολουθούμε πολύ στενά», σημείωσε.

Πρόκειται, όπως διευκρίνισε, για ολιστικά σχέδια έκτακτης ανάγκης τα οποία εκτείνονται από την εξασφάλιση προμηθειών και δημιουργία αποθεμάτων - απέναντι σε πιθανές αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας - μέχρι και την προστασία των εργαζομένων σε ένα ενδεχόμενο σύρραξης.

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν δύο πολύ σημαντικές αναδυόμενες αγορές για τη Coca-Cola HBC, εξασφαλίζοντας από κοινού με τη Νιγηρία μια ισχυρή δυναμική οικονομικών επιδόσεων και μεριδίων αγοράς για τον Όμιλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2021, στις αναδυόμενες αγορές ο Όμιλος κατέγραψε σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση αύξηση εσόδων κατά 27,1%, χάρη στην ισχυρή δυναμική στη Νιγηρία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, με τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη να ενισχύονται κατά 17,3%.

«Εξαιρετική» χρονιά το 2021 και… οι στόχοι για το 2022

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου, παρά τις προκλήσεις το 2021 αποδείχθηκε μια εξαιρετική χρονιά, με τα οικονομικά μεγέθη να επιβεβαιώνουν τη δυναμική του και την ανάπτυξη να βασίζεται σε έξι επιμέρους χαρακτηριστικά:

-τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις

-την ανάπτυξη να καθοδηγείται από τις στρατηγικές προτεραιότητες που τέθηκαν στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου

-την αύξηση των τιμών, με ταυτόχρονη ενίσχυση των μεριδίων αγοράς

-τις επενδύσεις σε βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

-την ενίσχυση της μερισματικής πολιτικής

-την ισχυροποίηση της συνεργασίας με τη μητρική, The Coca Cola Company

Την ίδια στιγμή η διοίκηση του Ομίλου προσβλέπει, παρά τους κινδύνους, σε ένα επίσης ισχυρό 2022, αναμένοντας αύξηση των εσόδων, σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και μη συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, πάνω από το μέσο εύρος του 5-6%, αλλά και βελτίωση του όγκου των πωλήσεων σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται - αναπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες - με οδηγό τις τελευταίες.

Με επίγνωση των σημαντικών πληθωριστικών πιέσεων καθώς και των λοιπών κινδύνων, οι επιδόσεις του Ομίλου στη διάρκεια των χρόνων ενισχύουν την πεποίθηση του Zoran Bogdanovic για αύξηση των λειτουργικών κερδών και το 2022, καθώς και για ενίσχυση του εύρους του ποσοστού μερίσματος στο 40-50%.

Τα οφέλη από το άνοιγμα στην αιγυπτιακή αγορά

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, ο CEO της Coca-Cola HBC δήλωσε ενθουσιασμένος για την επέκτασή της στην αιγυπτιακή αγορά. Πρόκειται για μια αγορά 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, μέσης ηλικίας 25 ετών, που προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για σημαντική αύξηση των μεριδίων αγοράς. Η αιγυπτιακή αγορά είναι, άλλωστε, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μη αλκοολούχων ποτών έτοιμων προς κατανάλωση στην Αφρική κατ' όγκο, μετά την αγορά της Νιγηρίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, η είσοδος της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά μπορεί να αυξήσει κατά 30 μονάδες βάσης το περιθώριο EBIT του Ομίλου το 2022.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Coca-Cola Bottling Company of Egypt από την Coca-Cola HBC ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα. Το deal ανακοινώθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με την εξαγορά να ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις, ενώ πλέον η διαδικασία ενσωμάτωσης εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες της εταιρείας.

Τα σχέδια της Coca-Cola HBC στην αιγυπτιακή αγορά εμφανίζονται αρκετά φιλόδοξα, αφού δρομολογείται μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας.

Πού αυξήθηκαν οι τιμές το 2021 και τι… έπεται

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Bogdanovic, ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων στο κόστος των πρώτων υλών, o Όμιλος προχώρησε σε αυξήσεις τιμών στο 95% των αγορών που δραστηριοποιείται. Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε πως η Coca Cola HBC συνεχίζει να αναμένει αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών το 2022. Σε συνδυασμό μάλιστα με την πορεία του ανταγωνισμού, ο ισχυρός άντρας της εταιρείας χαρακτήρισε ως μια «πιθανή επιλογή» την περαιτέρω αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στις 17 Ιανουαρίου, η Coca Cola Τρία Έψιλον προχώρησε σε ανατιμήσεις σε όλα της τα προϊόντα, με τη μεσοσταθμική αύξηση στην τιμή να διαμορφώνεται στο 5,2%. Τα ανωτέρω έκανε γνωστά την περασμένη εβδομάδα η Μαρία Αναργύρου – Νίκολιτς, Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρείας στην έκθεση HoReCa 2022. Μάλιστα η ίδια σχολίασε πως «η μετακύλιση των αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή είναι ζήτημα λιανεμπορίου».

Η «ακτινογραφία» των μεγεθών του 2021

Η περασμένη χρονιά έκλεισε με αύξηση του όγκου πωλήσεων αλλά και των καθαρών κερδών για την Coca-Cola HBC, με τα καθαρά έσοδα σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση να αυξάνονται κατά 20,6% και τα καθαρά έσοδα σε δημοσιευμένη βάση να ενισχύονται κατά 16,9%.

Για το 2021, η εταιρεία κατέγραψε ισχυρή αύξηση κερδών, υψηλότερο από ποτέ επίπεδο καθαρών ταμειακών ροών και αυξημένο εύρος καταβολής μερίσματος.

Ειδικότερα, σημειώθηκε αύξηση των συγκρίσιμων κερδών ανά μετοχή κατά 33,7%, σε ποσό 1,58 ευρώ, υποβοηθούμενο από χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, ενώ οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 104,3 εκατ. ευρώ στα 601,3 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων των ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά 13,8%, των ανθρακούχων αναψυκτικών με χαμηλή ή μηδενική ζάχαρη κατά 47,3% και των ανθρακούχων αναψυκτικών για ενήλικες κατά 31,8%. Αντίστοιχα, ο όγκος πωλήσεων των ενεργειακών ποτών αυξήθηκε κατά 45,3%, λόγω των επιδόσεων των προϊόντων Monster, Burn και Predator.

Πλέον, το Costa Coffee είναι διαθέσιμο σε 17 αγορές, ενώ το Caffè Vergnano κυκλοφόρησε το τέταρτο τρίμηνο και πλέον έχει παρουσία σε πέντε αγορές.

Όπως έγινε, τέλος, γνωστό, το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα κοινής μετοχής ύψους 0,71 ευρώ, αυξημένο κατά 10,9% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Coca-Cola HBC: Αυξημένος όγκος πωλήσεων και καθαρά κέρδη το 2021 -Πρόταση για μέρισμα €0,71

gazzetta
gazzetta reader insider insider