Η μείωση των κρουσμάτων συμπαρασύρει τις μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μείωση των κρουσμάτων συμπαρασύρει τις μετοχές των εταιρειών που παράγουν εμβόλια
Την ίδια στιγμή, ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bance,l πούλησε 19.000 μετοχές της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα.

Αντιδρά το χρηματιστήριο στη ραγδαία μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το «αποτύπωμα» να είναι εμφανές στις μετοχές των εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια έναντι της Covid-19. Οι μετοχές της Moderna υποχώρησαν τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, κατά 13% (3:20 μ.μ.), της Pfizer κατά 2,4% και της BioNTech κατά 9,3%. Οι μετοχές της Novavax σημείωσαν επίσης μείωση 11,1%, ενώ οριακή πτώση 1% καταγράφηκε στις μετοχές της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ο επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ ήταν 175.000, σημειώνοντας κατακόρυφη πτώση από τα 800.000 στα μέσα Ιανουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν την «πλήρη πανδημική φάση».

Το εμβόλιο έναντι της Covid της Moderna είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν της εταιρείας, επομένως εκτιμάται ότι η μετοχή της θα μπορούσε να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση καθώς η ζήτηση για εμβόλια υποχωρεί. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), περίπου το 64% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ ο ρυθμός αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης έχει μειωθεί αρκετά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν λίγο περισσότερο από δύο μήνες για να φτάσει το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών από το 40% στο 50% το περασμένο καλοκαίρι και στη συνέχεια άλλοι τέσσερις μήνες για να φτάσει στο επίπεδο του 60%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 6 Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί κατά μόνο τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Οι εμβολιασμοί κατά της Covid αυξήθηκαν το Δεκέμβριο καθώς οι πολιτείες επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, αλλά έκτοτε έχουν μειωθεί. Οι ΗΠΑ έκαναν κατά μέσο όρο 443.000 δόσεις την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του CDC (έως τις 8 Φεβρουαρίου), κατά πολύ χαμηλότερα από το υψηλό άνω των 1,7 εκατομμυρίων δόσεων ανά ημέρα του Δεκεμβρίου και τα μέγιστα επίπεδα των σχεδόν 3,5 εκατομμυρίων δόσεων ανά ημέρα του Απριλίου.

Οι Pfizer/BioNTech αναπτύσσουν πλέον ένα εμβόλιο για την Covid που στοχεύει την παραλλαγή Όμικρον. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Άλμπερτ Μπούρλα δήλωσε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο, αν και δεν είναι σαφές εάν θα χρειαστεί νέο εμβόλιο σε περίπτωση που συνεχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. Η Moderna έχει επίσης ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ένα ενισχυτικό εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον.

Το εμβόλιο της Novavax δεν έχει λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Σε περίπτωση που οι συνθήκες δημόσιας υγείας συνεχίσουν να βελτιώνονται, δεν είναι σαφές πόση ζήτηση θα υπάρξει στις ΗΠΑ για το εμβόλιο της εταιρείας όταν πλέον λάβει το «πράσινο φως» από τις ρυθμιστικές αρχές.

«Ξεπουλά» ο CEO της Moderna

Την ίδια στιγμή, ερωτήματα εγείρουν οι πληροφορίες ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stephane Bancel, πούλησε 19.000 μετοχές της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα, συνολικού ύψους 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων και διέγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter, μετά από δύο χρόνια αδράνειας.

Πάντως, ο CEO της Moderna φέρετε να πουλά σταθερά μετοχές της εταιρείας από τα τέλη του 2019, πριν από την έλευση της πανδημίας κορονοϊού και την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναπτύσσει mRNA εμβόλιο έναντι της Covid-19. Πριν από την πανδημία, η χρηματιστηριακή αξία της Moderna ήταν περίπου 6,5 δισ. δολάρια και τώρα ανέρχεται στα 65 δισ., αφού έφτασε τα 195 δισ. τον Αύγουστο του 2021. Ο Bancel εξακολουθεί να κατέχει περισσότερες από 21,8 εκατομμύρια μετοχές της Moderna, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων και, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχός της.

Φωτογραφία: Shutterstock

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pfizer: Αναμένει έσοδα 54 δισ. δολαρίων από το εμβόλιο και το χάπι του κορονοϊού

Η Moderna υπερτριπλασίασε τα ταμειακά διαθέσιμα της για το 2021

Johnson & Johnson: Αύξηση 46% στα έσοδα από τις πωλήσεις εμβολίων το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider