Στη 1 μ.μ. το ραντεβού Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη 1 μ.μ. το ραντεβού Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της JP Morgan Jamie Dimon
Η έλευση του Jamie Dimon (ή κατά τις ελληνικές του ρίζες, Δημήτρη Παπαδημητρίου) στην Αθήνα συμπίπτει με το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς ποσοστού 48% της Viva Wallet.

Αμερικανική ψήφο επενδυτικής εμπιστοσύνης, θα δώσει σήμερα στην Ελλάδα ο επικεφαλής του κορυφαίου επενδυτικού οίκου JP Morgan, James Dimon, ο οποίος θα συναντηθεί στη 1 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η έλευση του Jamie Dimon (ή κατά τις ελληνικές του ρίζες, Δημήτρη Παπαδημητρίου) στην Αθήνα συμπίπτει με το κλείσιμο της συμφωνίας εξαγοράς ποσοστού 48% της Viva Wallet, ένα mega - deal που επωαζόταν τους τελευταίους 8 – 9 μήνες και αναμένεται να φέρει άμεσα κεφάλαια στην εταιρεία περί το 1,2 δις. ευρώ. Ωστόσο, η είσοδος στην Viva, δεν θα είναι και η μοναδική παρουσία της JP Morgan στην ελληνική αγορά. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος στοχεύει να ενισχύσει την παρουσία του στην Ευρώπη, έχοντας ως βάση την Ελλάδα. Πρόκειται για μία στόχευση που όχι μόνο υπαγορεύεται μετά τις αλλαγές που δημιούργησε το Brexit, αλλά αιτιολογείται και από την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα, με την μεγάλη πρόοδο που έχει καταγραφεί την τελευταία διετία και η οποία φέρνει πολύ κοντά – ιδανικά εντός του 2022 – την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα.

«Συνδετικός κρίκος» του αμερικανικού επενδυτικού οίκου με τη χώρα μας και άνθρωπος που προετοίμαζε επί μήνες το έδαφος για την έλευση της JP Morgan και του επικεφαλής της Jamie Dimon στην Αθήνα, είναι ο Στέλιος Παπαδόπουλος, senior country officer της JP Morgan στην Ελλάδα. Ο ίδιος, μαζί με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, ο οποίος έχει επωμιστεί το έργο της προσέλκυσης διεθνών επενδυτών στη χώρα μας, κατάφεραν να φέρουν στην Αθήνα έναν από τους κορυφαίους διεθνείς managers.

Ποιος ειναι ο Jamie Dimon

O James Dimon που γεννήθηκε το 1956 στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες γονείς, είναι από το 2005 πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ης JP Morgan Chase, της μεγαλύτερης από τις τέσσερις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. Ο ίδιος ήταν προηγουμένως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ν. Υόρκης, ενώ η προσωπική περιουσιακή του αξία υπολογίζεται σε 1,8 δις. δολάρια. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Times με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο (χρονιές 2006, 2008, 2009, 2011).

Ο Dimon είναι από τους λίγους διευθύνοντες συμβούλους τραπεζών που έγιναν δισεκατομμυριούχοι, καθώς πέραν των ικανοτήτων του, βρέθηκε να αποκτά μερίδιο μετοχών, ύψους 485 εκατ. δολ., στην JP Morgan. Το επόμενο άλμα έγινε όταν για το οικονομικό έτος 2011 έλαβε πακέτο αποδοχών 23 εκατ. δολ., περισσότερα από κάθε άλλον CEO τράπεζας στις ΗΠΑ. Το ποσό μειώθηκε στα 11,5 εκατ., αντισταθμίζοντας διαπραγματευτικές ζημίες που ακολούθησαν. Ωστόσο, το 2017 οι αποδοχές του Dimon εκτινάχθηκαν στα 29,5 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεγράφη η συμφωνία JP Morgan - Viva Wallet

Viva Wallet: Στην JP Morgan το 48% με τίμημα 816 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider