Τι δηλώνει ο ιδρυτής της Terra Creta για την πώληση της εταιρείας - Πώς απαντά το περιβάλλον του Γ. Γρύλου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δηλώνει ο ιδρυτής της Terra Creta για την πώληση της εταιρείας - Πώς απαντά το περιβάλλον του Γ. Γρύλου
Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις, μια φωνή από το παρελθόν έρχεται να παρουσιάσει τη δική της οπτική.

Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις για ένα πολύ σημαντικό deal στην εγχώρια αγορά τροφίμων, μια φωνή από το παρελθόν έρχεται να παρουσιάσει τη δική της οπτική για το πώς εξελίχθηκαν πράγματα και καταστάσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η εξαγορά της κρητικής εταιρείας Terra Creta, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, από την κορυφαία παραγωγό ζυμαρικών στην Ελλάδα, ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ του νέου αγοραστή και του έως σήμερα ιδιοκτήτη της εταιρείας, Ομίλου IOGR του Κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της συμφωνίας – που είδαν το φως της δημοσιότητας τα προηγούμενα 24ωρα – επισημαίνεται πως «όταν το 2012 η Terra Creta εξαγοράστηκε από τον Όμιλο επιχειρήσεων του Γιάννη Γρύλου ήταν μια εταιρεία με χρέη γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τζίρο που δεν ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ετησίως. Σήμερα, η Terra Creta είναι μια υγιής εταιρεία που στηρίζει την κρητική οικονομία και ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Κρήτης. Είναι κερδοφόρα επί πολλά συνεχόμενα χρόνια, έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και έχει πενταπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της».

Ιδρυτής της Terra Creta: «Η εταιρεία δεν ήταν ποτέ προβληματική»

Τη δική του εκδοχή για την κατάσταση της Terra Creta τα προηγούμενα χρόνια έρχεται να δώσει, μέσω ανακοίνωσής του, ο ιδρυτής και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Terra Creta, Εμμανουήλ Αναγνωστάκης.

Ο κ. Αναγνωστάκης, που έχει αποχωρήσει από την εταιρεία από το 2015, επισημαίνει πως ποτέ η Terra Creta δεν «ήταν μια εταιρεία προβληματική», αλλά αντίθετα ήταν μια εταιρεία που χρειάστηκε κεφαλαιακή επάρκεια προκειμένου να ολοκληρώσει την επένδυση ύψους 7,5 εκατ. ευρώ για τις νέες εγκαταστάσεις της στο Κολυμβάρι Χανίων. «Η επένδυση ξεκίνησε το 2008. Η προβλεπόμενη επιχορήγηση του κράτους αναμενόταν το 2010, ωστόσο χορηγήθηκε πολύ αργότερα και συγκεκριμένα τμηματικά, την περίοδο 2014 -2015. Περιμέναμε μια επιχορήγηση της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ και τελικά το ύψος της δεν ξεπέρασε τα 1,6 εκατ. ευρώ», εξηγεί στο insider.gr ο κ. Αναγνωστάκης, ερμηνεύοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε. «Μια εταιρεία με αύξηση πωλήσεων κατά 30-40% σε ετήσια βάση δεν είναι προβληματική», σημειώνει ο ίδιος, υποστηρίζοντας πως το 2012 η Terra Creta δεν είχε χρέη ύψους 6 εκατ. ευρώ, αλλά πολύ λιγότερα, της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ.

Περιβάλλον επιχειρηματία Γ. Γρύλου: «Δεν θα μπούμε σε διάλογο»

«Δεν θα σχολιάσουμε τίποτα και δεν θα μπούμε σε κανέναν διάλογο», επισημαίνει στο insider.gr το περιβάλλον του κ. Γιάννη Γρύλου.

«Ο κ. Γρύλος ότι είχε να πει το είπε με τις επίσημες ανακοινώσεις για τη συμφωνία», σημειώνουν πηγές κοντά στον Κρητικό επιχειρηματία.

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του κ. Αναγνωστάκη

«Το 2010, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, η Terra Creta είχε μόλις ολοκληρώσει τις νέες εγκαταστάσεις της στο Κολυμβάρι Χανίων. Αυτές εξασφάλιζαν δύο σημαντικά πράγματα: έναν καινοτόμο και πρωτόγνωρο τρόπο λειτουργίας της μονάδας ελαιοτριβείου με τεράστια δυναμικότητα· επίσης, μοντέρνες, σύγχρονες, ασφαλείς και λειτουργικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης, εμφιάλωσης και συσκευασίας ποιοτικού ελαιόλαδου, οι οποίες είχαν προκαλέσει ελληνικό και διεθνές ενδιαφέρον.

Το συνολικό κόστος αυτής της επένδυσης έφτασε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ και είχε ενταχθεί στον τότε αναπτυξιακό νόμο. Όμως, η προβλεπόμενη επιχορήγηση του κράτους προς την εταιρία δεν χορηγήθηκε στους προγραμματισμένους χρόνους, αλλά τμηματικά και πολύ αργότερα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η εταιρία αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και από τις διεθνείς αγορές. Η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ελαιοτριβείου το 2010 άγγιξε την παραγωγή των 1000 τόνων ελαιόλαδου. Ακολούθησε έκρηξη πωλήσεων εντός και εκτός συνόρων (ετήσια αύξηση πωλήσεων από 19% έως 35%).

Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της επιχορήγησης, η ανάγκη αποθήκευσης ποιοτικού ελαιόλαδου στις αποθήκες της εταιρίας και η αύξηση των πωλήσεων δημιούργησαν άμεση ανάγκη κεφαλαίου κίνησης. Ήταν δηλαδή η εταιρεία σε στάδιο ανάγκης κεφαλαιακής επάρκειας και όχι προβληματική. Για την εξασφάλιση αυτής της κεφαλαιακής επάρκειας οι ιδρυτές-μέτοχοι, δηλαδή ο γράφον και ο κύριος Περνιεντάκης Δημήτριος, αναζητήσαμε άμεσα λύσεις. Το 2011 εξασφαλίσαμε την έγκριση για είσοδο της εταιρίας στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστήριου των Αθηνών. Επίσης, δεχτήκαμε προτάσεις από αρκετούς Έλληνες επενδυτές για συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της εταιρίας.

Τελικά, την άνοιξη του 2012, επελέγη η συμμετοχή του Κρητικού επιχειρηματία Γρύλου Ιωάννη στο μετοχικό σχήμα. Δυστυχώς έγινε δεκτή η πολύπλοκη αντιπρόταση που ο ίδιος κατέθεσε στην εταιρία. Το δε τίμημα των μετοχών που του παραχωρήθηκαν από τους ιδρυτές-μετόχους συμφωνήθηκε να καταβληθεί στο ταμείο της εταιρίας προς ενίσχυση της και όχι στην τσέπη των μετόχων, ιδιοκτήτες των μετοχών αυτών, έως εκείνη τη στιγμή.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που ανέλαβε ανανέωσε τη θητεία μου, ως Διευθύνοντος Συμβούλου και Γενικού Διευθυντή, θέση που κατείχα από την ίδρυση της εταιρείας το 2001 και συνέχισα να διευθύνω την εταιρία μέχρι τον Μάιο του 2015 όταν, λόγω στρατηγικών διαφωνιών, αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τα αξιώματα αυτά, δίνοντας στη δημοσιότητα την παραίτηση μου. Αργότερα αποχώρησα και από τη μετοχική σύνθεση της εταιρίας.

Κατά την, έως τότε, δεκαπενταετή πορεία της η εταιρία είχε αποσπάσει ήδη πλήθος διακρίσεων. Σημαντική αρχή έγινε το 2003 στο Μόναχο της Γερμανίας, με το χρυσό παγκόσμιο βραβείο ποιότητας για το «ΠΟΠ Κολυμβάρι». Ακολούθησαν δεκάδες βραβεία από ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς, με κορύφωση το 2015 όπου η Terra Creta βραβεύτηκε από τα «European Business Awards» ως μια από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων.

Όλα τα παραπάνω έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στο να αποκτήσει το brand Terra Creta και ιδιαίτερα το «ΠΟΠ Κολυμβάρι» ελαιόλαδο τη διασημότητα και αναγνωρισιμότητα που έχει σήμερα διεθνώς.

Μέσα σε αυτήν τη δεκαπενταετή πορεία εκπαιδεύσαμε προσωπικό και στελέχη, έως τότε εντελώς άσχετα με το αντικείμενο, τα οποία όμως λειτουργούν την εταιρία και μέχρι σήμερα.

Παρακολουθήσαμε δεκάδες ημερίδες και συνέδρια και οργανώσαμε αντίστοιχες ημερίδες και συνέδρια με αποκορύφωμα το 2012, που πραγματοποιήσαμε στο τόπο μας το τετραήμερο διεθνές συνέδριο για την ποιότητα του ελαιόλαδου (μεγάλου κόστους για την εταιρία), με την συμμετοχή επιστημόνων, μέσων ενημέρωσης και ανθρώπων της αγοράς από όλο τον κόσμο, το οποίο άφησε θετικά ανεξίτηλα σημάδια και αναμνήσεις και συνέβαλε αποφασιστικά στο άνοιγμα νέων αγορών.

Οργανώσαμε ακόμα ομάδα εκπαιδευμένων ελαιοπαραγωγών, η οποία λειτουργεί και μέχρι σήμερα με σκοπό την παραγωγή ιδιαίτερης ποιότητας ελαιόλαδου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η πορεία που ακολουθήθηκε μετά το 2015, και που ελπίζω και εύχομαι να ακολουθηθεί ακόμα καλύτερα από το νέο ιδιοκτήτη στον δρόμο για το μέλλον, ήταν προδιαγεγραμμένη.

Κατά συνέπεια των ανωτέρω, στο δελτίο τύπου για την πώληση της εταιρείας που δόθηκε στη δημοσιότητα, λανθασμένα αναφέρεται ότι ο κύριος Γρύλος εξαγόρασε προβληματική εταιρεία το 2012.

Στο δελτίο τύπου επίσης δεν αναφέρεται ότι το 2013 μεγάλη εταιρία του εξωτερικού μέσω πολυεθνικής εταιρίας επιχειρηματικών συμβούλων με έδρα την Αθήνα, μας κατέθεσε επίσημα πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της Terra Creta , με βάση διαπραγμάτευσης τα 10 εκ. ευρώ, αναλαμβάνοντας και τα χρέη της, τα οποία ήταν εξυπηρετούμενα και τα οποία ανήρχοντο τότε στα 3,5 εκ. ευρώ, και όχι στα 6 εκ. ευρώ, που αναφέρεται, και ο κύριος Γρύλος αρνήθηκε, καθ’ ότι μάλλον είχε άλλους σκοπούς. Συνεπώς, από το 2013 η εταιρεία είχε υπεραξία και ενδιέφερε ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Δεν αναφέρεται επίσης ότι ποτέ δεν εξαγοράστηκε από τον κύριο Γρύλο η Terra Creta στο σύνολό της, γιατί απλά δεν ήταν ποτέ μόνος του στην Terra Creta μέχρι εντελώς πρόσφατα.

Εμμανουήλ Σ. Αναγνωστάκης

Ιδρυτικός μέτοχος, Πρώην Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ εξαγόρασε την Terra Creta και «μπαίνει» στην αγορά του ελαιολάδου

Τι σηματοδοτεί για την ελληνική αγορά τροφίμων το deal ΜΕΛΙΣΣΑ - TERRA CRETA

gazzetta
gazzetta reader insider insider