Αέριο: Ελάφρυνση των νοικοκυριών με «μεταφορά» την άνοιξη των χρεώσεων δικτύου

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέριο: Ελάφρυνση των νοικοκυριών με «μεταφορά» την άνοιξη των χρεώσεων δικτύου
Πρόσκαιρη μείωση των λογαριασμών κατά 10%, σύμφωνα με τους προμηθευτές – Σε τέσσερις ισόποσες δόσεις και από τον Απρίλιο οι χρεώσεις δικτύου διανομής για το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος

Μία μικρή επιπλέον «ανάσα» στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να περιορισθεί η «φωτιά» στους λογαριασμούς που θα κληθούν να καταβάλουν το δίμηνο Νοέμβριος-Δεκέμβριος. Έτσι, για να μειωθεί το ύψος των λογαριασμών, οι χρεώσεις δικτύου διανομής για το δίμηνο μεταφέρονται την άνοιξη, με την εξόφλησή τους να ξεκινά από τον Απρίλιο.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε το ΥΠΕΝ χθες στη Βουλή, στην οποία περιλαμβάνεται επίσης η αναστολή καταβολής των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για βιομηχανίες και αγρότες, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο 2022.

Όσον αφορά τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, σύμφωνα με κύκλους από τον κλάδο προμήθειας, η «μεταφορά» των τελών διανομής θα μειώσει κατά 10% περίπου το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν το δίμηνο. Έτσι, για μηνιαία κατανάλωση 1 Μεγαβατώρα, ένας λογαριασμός 119 ευρώ θα μειωθεί στα 106,5 ευρώ, μεταφέροντας από τον Απρίλιο την εξόφληση των 12,5 ευρώ που αντιστοιχούν στα τέλη διανομής.

Αντίστοιχα, για κατανάλωση 2 Μεγαβατώρων, ο καταναλωτής θα πληρώσει 193 ευρώ, από 214 ευρώ κανονικά. Η εξόφληση των χρεώσεων δικτύου διανομής θα γίνει σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Αύξηση 550% σε ετήσια βάση

Για τον διακανονισμό των χρεώσεων δικτύου των καταναλωτών, το σχετικό άρθρο δίνει αντίστοιχα τη δυνατότητα στους προμηθευτές να προχωρήσουν σε διακανονισμό με τους Διαχειριστές των δικτύων, για τα τέλη που δεν θα καταβάλουν οι πελάτες τους. Η εξόφληση των Διαχειριστών από τις εταιρείες προμήθειας θα γίνει και πάλι σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας όμως από τον Μάρτιο.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η έναρξη εφαρμογής της «οριζόντιας» έκπτωσης 15% από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στην τιμή του καυσίμου για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, μέσω παροχής ισόποσης έκπτωσης στους προμηθευτές λιανικής. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει ήδη αναθέσει τη διαδικασία σε ορκωτό λογιστή, ο οποίος θα αναλάβει την εφαρμογή του μηχανισμού και τη διασφάλιση ότι η πίστωση στους προμηθευτές θα «περάσει» στους πελάτες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπροστά στον εκτροχιασμό των τιμών του φυσικού αερίου και στη χώρα μας, τα όποια μέτρα ελάφρυνσης καταφέρνουν να αναχαιτίσουν ένα πολύ μικρό μέρος των αυξήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι η λιανική τιμή αερίου του Νοεμβρίου έχει εκτιναχθεί κατά 550% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Έτσι, η χρέωση μεγάλου προμηθευτή άγγιξε τα 98,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 17,8 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider