Επιχειρήσεις | Διεθνή
09-12-2021 | 14:46

Uber, Deliveroo και άλλες εταιρείες αντιμέτωπες με αυστηρούς κανόνες στην Ευρώπη

Newsroom
Μοιράσου το
Uber, Deliveroo και άλλες εταιρείες αντιμέτωπες με αυστηρούς κανόνες στην Ευρώπη
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ευρωπαίοι νομοθέτες πρότειναν την εφαρμογή νέων αυστηρότερων κανόνων για τον έλεγχο των εταιρειών που απασχολούν προσωρινά εργαζόμενους ή εργαζόμενους με συμβάσεις περιορισμένης συνεργασίας, όπως είναι η Uber και η Deliveroo. 

Οι προτάσεις που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στον έλεγχο των «gig economy» εταιριών όπως είναι ευρύτερα γνωστές, ώστε να καταχωρήσουν τους «οδηγούς, κούριερ, καθαριστές, προπονητές και μασέρ» μεταξύ άλλων, ως «εργαζόμενους» και όχι απλά ως «ανεξάρτητους συνεργάτες».

Υπό την αναγνώριση τους ως «εργαζόμενοι», οι απασχολούμενοι θα έχουν δικαίωμα στον ελάχιστο μισθό, δώρα εορτών, καθώς και σε δικαιώματα υγειονομικής κάλυψης και επιδομάτων ανεργίας, μεταξύ άλλων νομικών καλύψεων, ανάλογα με την χώρα στην οποία απασχολούνται. 

Οι νέες προτάσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν ασφάλεια σε περίπου 4,1 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, αν περάσουν από τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα, πριν αναγνωριστούν ως νόμος. 

Σύμφωνα με το CNBC, η Uber έχει τεθεί κατά των αλλαγών που προτείνει η Κομισιόν, καθώς οι νέες προτάσεις θα επηρεάσουν σημαντικά το επιχειρηματικό της μοντέλο και θα αυξήσει τα έξοδα της εταιρείας. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Uber: Ικανοποιημένοι οι 9 στους 10 οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα στην Ελλάδα

Λονδίνο: Η Uber αυξάνει έως και 25% τις χρεώσεις για τους πελάτες της

MUST READ

Η Uber αναστέλλει τη λειτουργία της στις Βρυξέλλες, εξαιτίας ενός νόμου από το 1995