ΔΕΠΑ Υποδομών: Το πρώτο 10ημερο Δεκεμβρίου οι υπογραφές με την Italgas

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Το πρώτο 10ημερο Δεκεμβρίου οι υπογραφές με την Italgas
Στις αρχές του 2022 το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής και η μεταβίβαση στην ιταλική εταιρεία των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία μεταβίβασης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, η οποία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης του 100% της εταιρείας διαχείρισης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Έτσι, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί με την ιταλική εταιρεία η σύμβαση αγοραπωλησίας, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το κλείσιμο της οικονομικής συναλλαγής, ώστε οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (65%) και των ΕΛΠΕ (35%) να περιέλθουν στην Italgas, εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές του 2022, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και θα έχει ληφθεί η έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τίμημα 733 εκατ.

Υπενθυμίζεται ότι για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας το τίμημα από την Italgas άγγιξε τα 733 εκατ. ευρώ, ένα ποσό που σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, σηματοδοτεί την οικονομική επιτυχία του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή, το προφίλ της Italgas, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δικτύων αερίου στην Ευρώπη, αποτελεί εχέγγυο για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΠΑ Υποδομών. Γεγονός που αποτελεί κρίσιμο για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας – με δεδομένο ότι μόνο μέσω της θυγατρικής της ΔΕΔΑ, η ΔΕΠΑ Υποδομών δρομολογεί την «άφιξη» του καυσίμου σε 39 επιπλέον πόλεις, σε 7 ελληνικές περιφέρειες.

Επενδύσεις 1,1 δισ. έως το 2030

Το «στίγμα» της μακρόχρονης παρουσίας στη ΔΕΠΑ Υποδομών έδωσε τον Σεπτέμβριο ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, σε ενημέρωση αναλυτών από την ιταλική εταιρεία για την έκβαση του διαγωνισμού. Ο κ. Gallo σημείωσε πως η δραστηριότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών ταιριάζει απόλυτα στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό όραμα της Italgas, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία για μεταφορά στη χώρα μας των βέλτιστων δυνατοτήτων ψηφιοποίησης, ώστε να υποστηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Italgas, την περίοδο 2022-2030 οι επενδύσεις της ΔΕΠΑ Υποδομών θα ανέλθουν σε 1,1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, το μήκος των δικτύων διανομής θα αυξηθούν στα 11.500 χλμ. το 2030, από τα 6.875 χλμ. στο τέλος του 2022. Επίσης, τα σημεία παράδοσης θα ξεπεράσουν τα 1.050 το 2030, από 509 το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ Υποδομών υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, μέσω παράλληλης διαδικασίας, στην Italgas περιήλθε και το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, με βάση τη σχετική «φόρμουλα» στην οποία είχαν συμφωνήσει το ΤΑΙΠΕΔ με την προηγούμενη κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, την επίσης ιταλική Eni Gas e Luce.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider