ΔΕΠΑ Υποδομών: Προτιμητέος επενδυτής η Italgas με βελτιωμένη προσφορά 733 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Προτιμητέος επενδυτής η Italgas με βελτιωμένη προσφορά 733 εκατ. ευρώ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ αποδέχθηκε την προσφορά. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ στη συνέχεια, θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν.

Στην αποσφράγιση της βελτιωμένης οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η Italgas SpA για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ» προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ).

Η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ. Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου την απεδέχθη και ανακήρυξε την Italgas SpA ως Προτιμητέο Επενδυτή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΠΕ επίσης αποδέχθηκε την ανωτέρω προσφορά.

Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τα δε συμβατικά κείμενα της συναλλαγής θα υπογραφούν μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στη συνέχεια, θα πρέπει η συναλλαγή να πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν, με την πιστοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών υπό την καινούρια μετοχική της σύνθεση. Κατά συνέπεια, η μεταβίβαση της εταιρείας στον νέο ιδιοκτήτη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος του έτους.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, κατόπιν της απόσχισής της από την Snam το 2016. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Μέσω του διαγωνισμού και της εξαγοράς του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, στην ιταλική εταιρεία «περνά» το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Το υπόλοιπο 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ κατέχει η ιταλική Eni Gas e Luce, η οποία έχει έρθει σε συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ, για την παράλληλη διάθεση του ποσοστού της με το προς ιδιωτικοποίηση χαρτοφυλάκιο. Έτσι, η Italgas θα κληθεί να αποκτήσει και το πλειοψηφικό μερίδιο της Eni, ώστε να καταστεί ο μοναδικός μέτοχος και στις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σκρέκας για ΔΕΠΑ Υποδομών: Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία

«Κλειδώνουν» οι ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider