Τρ. Πειραιώς: Έρχονται δύο νέα deals που κλείνουν τον κύκλο της εξυγίανσης

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Έρχονται δύο νέα deals που κλείνουν τον κύκλο της εξυγίανσης
Η Τράπεζα θα ανακοινώσει άμεσα την εκχώρηση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της, με στόχο την εμπροσθοβαρή είσπραξη 180 – 200 εκατ. ευρώ. Στα σκαριά νέες τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων. Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο NPEs, Dory.

Στην εκχώρηση της διαχείρισης χαρτοφυλακίου συμμετοχών της αναμένεται να προχωρήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η Τράπεζα πρόκειται να εκχωρήσει σε τρίτο διαχειριστή χαρτοφυλάκιο μετοχικών συμμετοχών της σε εταιρείες του μη χρηματοοικονομικού τομέα, κυρίως συμμετοχές σε real estate. Η εκχώρηση των συμμετοχών αναμένεται μέσα στον Δεκέμβριο και από αυτήν η Τράπεζα υπολογίζει ότι θα εισπράξει εμπροσθοβαρώς 180 – 200 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας κατά 70 μονάδες βάσης τα κεφάλαιά της. Το εν λόγω project που φέρει την κωδική ονομασία Mayfair θα αποφέρει στην Τράπεζα σχεδόν τρεις φορές περισσότερα έσοδα από αυτά που είχε υπολογίσει αρχικά και τα οποία κινούνταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στα 60 -80 εκατ. ευρώ.

Με το deal Mayfair η Τράπεζα Πειραιώς θα μπει στην τελική ευθεία για την πλήρη εξυγίανσή της με βάση το σχέδιο Sunrise που ανακοίνωσε τον Μάρτιο.

Θα απομένει μόνο μία κίνηση, η οποία σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αφορά σε νέες τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων που θα υλοποιηθούν μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2022. Το συγκεκριμένο project ονομάζεται Ermis 3+ και θα περιλαμβάνει δύο ή τρεις συναλλαγές σε πακέτα πράσινων δανείων, επιχειρηματικών και ενδεχομένως στεγαστικών. Η περίμετρος των χαρτοφυλακίων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διαμόρφωσης και θα καθοριστεί με στόχο τη συνολική ελάφρυνση του ισολογισμού της Τράπεζας από στοιχεία σταθμισμένου ενεργητικού, ύψους 1,2 δις. ευρώ. Από τις νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις που θα υλοποιήσει, η Τράπεζα θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ και θα ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας κατά 60 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε ήδη δύο synthetic securitizations
στο β΄ τρίμηνο
και πρόσφατα, απομειώνοντας από το ενεργητικό της σταθμισμένα στοιχεία 800 και 500 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Συνολικά, τιτλοποιώντας ενήμερα δάνεια περίπου 2,5 δις. ευρώ, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιχειρηματικά, η Τράπεζα Πειραιώς απομείωσε τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού της κατά 1,3 δις. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 200 εκατ. ευρώ.

Με τις νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις που προγραμματίζει και την εκχώρηση της διαχείρισης μετοχικών συμμετοχών της, η Τράπεζα Πειραιώς θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,5%.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η Τράπεζα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το χαρτοφυλάκιο Dory. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών μη εξυπηρετούμενων δανείων 12 ναυτιλιακών ομίλων, αξίας 500 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο διεκδικούν οι Davidson Kempner, Bank of America, Entrust και Fortress.

Η πώληση του χαρτοφυλακίου Dory αναμένεται να «κάψει» κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Πρόκειται για την τελευταία πώληση χαρτοφυλακίου NPEs με την οποία ολοκληρώνεται το πλάνο μείωσης των NPEs κατά 19,3 δις. ευρώ που είχε εξαγγείλει η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του σχεδίου Sunrise (περιελάμβανε τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις Sunrise I και Sunrise II και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPE). Σημειώνεται ότι αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2022 μία ακόμη τιτλοποίηση (Sunrise III) που θα περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημικής κρίσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χ. Μεγάλου: Σύντομα με μονοψήφιο δείκτη NPE η Τρ. Πειραιώς – Πολύ καλή η εικόνα από τα moratoria

gazzetta
gazzetta reader insider insider