Τρ. Πειραιώς: Τιτλοποίηση «πράσινων» δανείων και μείωση «κόκκινων» τονώνουν τα κεφάλαια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Τιτλοποίηση «πράσινων» δανείων και μείωση «κόκκινων» τονώνουν τα κεφάλαια
Την Παρασκευή η Τράπεζα ανακοινώνει αποτελέσματα εννεαμήνου, οδεύοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 9%. Με την τιτλοποίηση ενήμερων δανείων περίπου 2,5 δισ. ευρώ, η Τράπεζα ενισχύει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 200 εκατ. ευρώ.

Την πρώτη της τιτλοποίηση ενήμερων δανείων, ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς, ενισχύοντας περαιτέρω τα εποπτικά της κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο SSM έδωσε την έγκριση για την μεταφορά του πιστωτικού κινδύνου (SRT) της τιτλοποίησης σε επενδυτή για το δεύτερο κομμάτι πράσινων δανείων που τιτλοποίησε η Τράπεζα. Είχε προηγηθεί στο β΄ τρίμηνο, το πρώτο σκέλος της συνθετικής (synthetic) τιτλοποίησης, με το οποίο η Τράπεζα είχε απομειώσει από το ενεργητικό της σταθμισμένα στοιχεία 800 εκατ. ευρώ. Με την τρέχουσα τιτλοποίηση, η Πειραιώς θα μειώσει περαιτέρω τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού της κατά 500 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, τιτλοποιώντας ενήμερα δάνεια περίπου 2,5 δισ. ευρώ, στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιχειρηματικά, η Τράπεζα Πειραιώς απομειώνει τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού της κατά 1,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια κατά 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με τη συνθετική τιτλοποίηση, η Τράπεζα πληρώνει ένα ασφάλιστρο κινδύνου σε τρίτο επενδυτή, ο οποίος αναλαμβάνει να την καλύψει έναντι του πιστωτικού κινδύνου που μπορεί να προκύψει από τα δάνεια που τιτλοποιούνται. Τα δάνεια δεν πωλούνται στον τρίτο επενδυτή, αλλά παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας και αυτή μειώνει μεν τον πιστωτικό κίνδυνο από τα εν λόγω δάνεια, παραμένει όμως υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους και για τις σχέσεις της με τους πελάτες της. Το όφελος της κίνησης αυτής για την Τράπεζα είναι ότι κερδίζει εποπτικά κεφάλαια.

Την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης ενήμερων δανείων της, αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα Πειραιώς την ερχόμενη Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, ανοίγοντας τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εννεαμήνου για τις τράπεζες. Τα αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς αναμένεται να ανακοινωθούν το πρωί της Παρασκευής και θα ακολουθήσει στις 2 το μεσημέρι η παρουσίαση στους αναλυτές.

Στα αποτελέσματα της Τράπεζας αναμένεται να κυριαρχήσει η σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και σχεδόν εξ ολοκλήρου υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου Sunrise που είχε ανακοινώσει η Πειραιώς τον Μάρτιο με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξυγίανσή της.

Το σχέδιο αυτό είχε βασικό άξονα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, η οποία συγκέντρωσε από τις αγορές 1,38 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, και ισχυρό στήριγμα το ελληνικό APS «Ηρακλής» για τη δραστική μείωση των NPEs.

Μαζί με επιπλέον κεφαλαιακές δράσεις, το σχέδιο Sunrise έχει ολοκληρωθεί άνω του 90%. Όπως αναμένεται να ανακοινώσει η Τράπεζα, με την υλοποίηση του σχεδίου στόχος είναι δείκτης NPE στο 9% (και NPL στο 6%) μέχρι τα τέλη του 2021 και χαμηλότερα του 3% στο τέλος του 2024.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υψηλότερο από 16% μεσοπρόθεσμα (2024), ενώ στοχεύει σε προ προβλέψεων έσοδα 900 εκατ. ευρώ το 2021 και 1,1 δισ. το 2024 (αύξηση 15% σε σχέση με το 2020), επιστροφή στην κερδοφορία με προ φόρων κέρδη 400 εκατ. και 800 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 5% στα τέλη του 2021 και υψηλότερο από 10% το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς διευρύνει το πρόγραμμα Project Future σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

gazzetta
gazzetta reader insider insider