Ελλάδα
02-11-2021 | 18:08

ΔΕΗ: Πάνω από 3 δισ. οι προσφορές για την AMK

Newsroom
Μοιράσου το
ΔΕΗ: Πάνω από 3 δισ. οι προσφορές για την AMK
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έως τώρα οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, έναντι 1,35 δισ. που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Με βάση τις πληροφορίες του insider.gr το σύνολο σχεδόν των προσφορών γίνεται στα 9 ευρώ, δηλαδή στο ανώτερο όριο του εύρους της τιμής διάθεσης. 

Το μέγεθος της ζήτησης σημαίνει πως, μέσα σε λίγες ώρες από την εκκίνηση του book building, υπερκαλύπτεται ήδη κατά 1,9 φορές το «πλαφόν» του στόχου για άντληση κεφαλαίων, το οποίο είχε τεθεί στα 1,350 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΚ καλύφθηκε μέσα σε μία μόλις ώρα από το άνοιγμα των βιβλίου προσφορών της Ιδιωτικής Τοποθέτησης, με προσφορές στα 1,350 δισ. ευρώ και στα 9 ευρώ ανά μετοχή. Πρόκειται για πρωτόγνωρη επιτυχία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις για πολύ ισχυρό ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών για «είσοδο» στη μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. 

Από τις προσφορές στην Ιδιωτική Τοποθέτηση θα καθορισθεί η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών της ΑΜΚ, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των μετοχών θα πωληθεί στο πάνω όριο.

Η Συνδυασμένη Προσφορά (Δημόσια Προσφορά και Ιδιωτική Τοποθέτηση) ολοκληρώνονται την Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου. Tο Ενημερωτικό Δελτίο δίνει μία εικόνα της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, «φωτογραφίζοντας» το ύψος της συμμετοχής του Υπερταμείου. 

Έτσι, με την παραδοχή ότι «οι παλαιοί μέτοχοι δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση και ότι το Δημόσιο και ο cornerstone επενδυτής συμμετέχουν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο Δελτίο, το ποσοστό της ΕΕΣΥΠ θα διαμορφωθεί μεταξύ 23,2-23,8% (ανάλογα με το ύψος της ΑΜΚ) από 34,12% σήμερα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.