Evergrande: «Αλλαγή πλεύσης» στα EV ως κύριο επιχειρηματικό πεδίο - Άνοδος στις μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Evergrande: «Αλλαγή πλεύσης» στα EV ως κύριο επιχειρηματικό πεδίο - Άνοδος στις μετοχές
Η Evergrande, που ταλαιπωρείται από υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, απέτρεψε άτακτη χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα με πληρωμή κουπονιού ομολόγων την τελευταία στιγμή.

Οι μετοχές του ομίλου Evergrande και της EV μονάδας του σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα καθώς η πολυσυζητημένη εταιρεία κατασκευής ακινήτων σχεδιάζει να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της εκκολαπτόμενης επιχείρησης ηλεκτρικών οχημάτων της έναντι των προβληματικών δραστηριοτήτων της γύρω από την ακίνητη περιουσία.

Η Evergrande, που ταλαιπωρείται από υποχρεώσεις άνω των 300 δισ. δολαρίων, απέτρεψε άτακτη χρεοκοπία την περασμένη εβδομάδα με πληρωμή κουπονιού ομολόγων την τελευταία στιγμή, κερδίζοντας περισσότερο χρόνο για να αποτρέψει μια διαφαινόμενη κρίση χρέους κατά την επόμενη μεγάλη προθεσμία πληρωμής την Παρασκευή.

Μια ανακοίνωση του προέδρου της, Χούι Κα Γιαν, που επικαλείται το Reuters, ότι θα καταστήσει τα ηλεκτρικά οχήματα την κύρια δραστηριότητά του, αντί για την ιδιοκτησία, εντός 10 ετών, ενθουσίασε τους επενδυτές τη Δευτέρα.

Η Evergrande σημείωσε άνοδο έως και 6% ενώ η China Evergrande New Energy Vehicle Group έως και 17%, αν και οι δύο αργότερα μείωσαν τα κέρδη τους.

Ο Ρέιμοντ Τσενγκ, επικεφαλής έρευνας της CGS-CIMB Securities για την Κίνα, δήλωσε ότι η επιχειρηματική αλλαγή είναι λογική δεδομένης της αυξανόμενης υποστήριξης του Πεκίνου για τα EV και της αυξανόμενης κρίσης στον ευπαθή τομέα των ακινήτων.

Η νέα επιχείρηση οχημάτων της Evergrande, που ιδρύθηκε το 2019, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει το μοντέλο παραγωγής της ή δεν έχει πουλήσει ούτε ένα όχημα. Τον περασμένο μήνα, η μονάδα προειδοποίησε ότι εξακολουθούσε να αναζητά νέους επενδυτές και να πουλήσει assets και ότι χωρίς κανένα από τα δύο μπορεί να δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και να καλύψει άλλα έξοδα.

O Xούι αναμένει ότι οι πωλήσεις ακινήτων θα επιβραδυνθούν σε περίπου 200 δισ. γιουάν ετησίως εντός της 10ετίας, σε σύγκριση με περισσότερα από 700 δισ. γιουάν πέρυσι, ανέφεραν την Παρασκευή οι Securities Times της Κίνας.

Τα επόμενα εμπόδια

Οι ειδήσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η Evergrande απέτρεψε την αθέτηση υποχρεώσεων εξασφαλίζοντας 83,5 εκατ. δολάρια για την καταβολή τόκων τελευταίας στιγμής για ένα κουπόνι ομολόγου, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη ότι η εταιρεία μπορεί να αποφύγει μια ακατάστατη κατάρρευση που θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τη Δευτέρα, πηγές είπαν στο Reuters ότι ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων έλαβαν πληρωμές κουπονιών που τους οφείλονταν την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα προβλήματα χρέους αντιμετωπίζονται.

Η Evergrande πρέπει στη συνέχεια να βρει 47,5 εκατ. δολάρια μέχρι την Παρασκευή και έχει σχεδόν 338 εκατ. δολάρια σε άλλες υπεράκτιες πληρωμές κουπονιών που έρχονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Οι ευρύτερες ανησυχίες για τον τομέα των ακινήτων της Κίνας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, εξακολουθούν να είναι μεγάλες για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι εταιρείες ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών με χρέη σε δολάρια, θα συναντηθούν με τον κρατικό κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας στο Πεκίνο την Τρίτη, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης Cailianshe.

Η Evergrande ανέφερε ξεχωριστά την Κυριακή ότι είχε ξαναρχίσει τις εργασίες σε περισσότερα από 10 έργα σε έξι πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Σιεντζέν. Πολλά από τα έργα της σε ολόκληρη τη χώρα είχαν σταματήσει λόγω χρεών σε προμηθευτές και εργολάβους.

Επίσης, ανεβάζοντας τη γενική εμπιστοσύνη, το κρατικό μέσο ενημέρωσης Xinhua σε άρθρο τη Δευτέρα ανέφερε ότι η δευτερογενής επίδραση των κινδύνων αθέτησης των χρεών των κινεζικών εταιρειών ακινήτων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο θα είναι ελεγχόμενη.

Η έκθεση ακολουθεί σχόλια από ανώτερους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Λιου Χε και του διοικητή της Γι Γκανγκ την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι ανέφεραν επίσης ότι οι εταιρείες ακινήτων αντιμετωπίζουν προβλήματα αθέτησης χρέους λόγω κακής διαχείρισης και αδυναμίας προσαρμογής στις αλλαγές της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Evergrande εκκινεί και πάλι τις εργασίες της σε περισσότερα από 10 κατασκευαστικά έργα

Evergrande: Λίγο πριν την λήξη της διορίας πληρώνει κουπόνι 83,5 εκατ. δολαρίων

Evergrande: «Ναυάγιο» στην πώληση θυγατρικής - Απώλειες άνω του 12% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider