Ελλάδα
21-10-2021 | 07:47

Πότε «κληρώνει» για το «FlyOver» της Θεσσαλονίκης των 370 εκατ. ευρώ

Πότε «κληρώνει» για το «FlyOver» της Θεσσαλονίκης των 370 εκατ. ευρώ
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένονται εξελίξεις για το μεγάλο οδικό έργο «FlyOver» στη Θεσσαλονίκη συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ. Πρόθεση του υπουργείου Υποδομών είναι να επιταχυνθούν οι διεργασίες και μέχρι τέλος του έτους να προκύψει ακόμα και προσωρινός ανάδοχος ώστε κάποια στιγμή εντός του 2022 να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες.

Κατά πόσο θα επιτευχθεί το εν λόγω χρονοδιάγραμμα θα φανεί μέσα στο προσεχές δίμηνο περίπου καθώς παράλληλα προωθούνται και άλλοι διαγωνισμοί που διεκδικούν οι κατασκευαστικοί ίμιλοι. Μια φορά πάντως, απ’ ότι φαίνεται, και βάσει όσων πηγάζουν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο μεγάλος ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) οδικός διαγωνισμός για τη νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου, εναέριου αυτοκινητοδρόμου, εισέρχεται στην τελική ευθεία.

Η εναέρια οδός, που θα υπάρχει δίπλα στον περιφερειακό, μαζί με τα έργα αναβάθμισης, που θα γίνουν στον περιφερειακό και με τους νέους κόμβους, «φιλοδοξεί» να λυτρώσει τη Θεσσαλονίκη από το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, όπως ανέφερε χτες χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από το καλοκαίρι έχει εγκριθεί το Τεύχος Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο του Σταδίου Β.Ι της Β’ Φάσης του Διαγωνισμού και έχει προχωρήσει η διαδικασία.

Μάλιστα, είχαν «περάσει» στη Β’ Φάση του Διαγωνισμού όλοι οι Υποψήφιοι που κατέθεσαν Φάκελο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος κατά την Α’ Φάση του Διαγωνισμού, δηλαδή οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.

Η Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, θα είναι ένας νέος, υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος, που θα εξασφαλίσει οριστική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης, θα κάνει τις μετακινήσεις πολύ πιο γρήγορες, οικονομικές και πιο ασφαλείς και ευκολότερη την πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Η διάρκεια της σύμβασης είχε οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Διόδια δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχα ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησης όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Tο έργο της αναβάθμισης περιλαμβάνει τα εξής:

  • Την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερεις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση.
  • Το Flyover με 13 χιλιόμετρα έργου, 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.