Τράπεζες: Δάνεια πάνω από 9 δισ. στην πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Δάνεια πάνω από 9 δισ. στην πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση
Τέλος Οκτωβρίου με Νοέμβριο αναμένονται οι πρώτες ρυθμίσεις που αφορούν σε 500 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Συνολικά στο σύστημα έχουν «πέσει» μέχρι στιγμής περίπου 35.000 αιτήσεις. Επιτάχυνση στην ολοκλήρωσή τους αναμένεται μετά τις 20 Οκτωβρίου.

Υπόλοιπα δανείων οφειλετών, ύψους 9 δισ. ευρώ, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών με παροχή 2ης ευκαιρίας, όπως αναφέρουν στο insider.gr στελέχη τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης.

Οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένονται τέλος Οκτωβρίου με Νοέμβριο και θα αφορούν σε περίπου 500 ολοκληρωμένες αιτήσεις. Συνολικά, ωστόσο, στο σύστημα έχουν «πέσει» μέχρι στιγμής περίπου 35.000 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας, με 5.000 εξ αυτών να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της υποβολής.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης αναφέρουν ότι η «μπάλα» για την πρόοδο των ρυθμίσεων βρίσκεται στο «γήπεδο» των δανειοληπτών. Όπως αναφέρουν, η καθυστέρηση της χορήγησης των πρώτων ρυθμίσεων στους δανειολήπτες δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία των πιστωτών, καθώς υπολογίζεται ότι ένα πλήθος περίπου 12.000 αιτημάτων βρίσκονται εν αναμονή της άρσης του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου μελών της οικογένειας του οφειλέτη. Στην ίδια κατάσταση εκτιμούν ότι βρίσκονται περίπου 4.000 αιτήσεις οφειλετών που έχουν δανειστεί από κοινού ή είναι αιτήσεις που αφορούν εγγυητές.

Οι τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης υπολογίζουν ότι άλλες 4.000 αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο απομένει να πατηθεί το κουμπί για την υποβολή από τον λογιστή της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Όπως αναφέρουν στο insider.gr, οι 500 αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τις οποίες θα δοθούν οι πρώτες ρυθμίσεις προέρχονται από οφειλέτες που είναι μισθωτοί. Πρόκειται δηλαδή για οφειλέτες που έχουν πάρει στα χέρια τους το «ραβασάκι» για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και άρα δεν έχουν να περιμένουν κάτι για να προχωρήσουν στην υποβολή του αιτήματος ρύθμισης. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όμως, και τις επιχειρήσεις – δεδομένου ότι η ρύθμιση οφειλών αφορά οφειλές μέχρι και την προηγούμενη μέρα της υποβολής του αιτήματος – υπάρχει σε εκκρεμότητα η έκδοση ΦΠΑ τριμήνου που αναμένεται στις 20 Οκτωβρίου. Επομένως, μετά την ημερομηνία αυτή αναμένεται να οριστικοποιηθούν πολύ περισσότερες αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.

Mέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, οι οφειλέτες διασφαλίζουν:

1) Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.λπ.)
2) Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης σε έως και 240 δόσεις, δηλαδή σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 420 για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, στις περιπτώσεις των ευάλωτων νοικοκυριών, παρέχεται κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου της α' κατοικίας για 5 έτη.
3) Διαγραφή μέρους της οφειλής υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι η όποια προτεινόμενη λύση μέσω της πλατφόρμας της εξωδικαστικής ρύθμισης θα είναι βιώσιμη, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει ο οφειλέτης στην εξυπηρέτηση της δόσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider