Google και DeepMind αντιμέτωπες με 1,6 εκατ. ιδιώτες για «παράτυπη» πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα στη Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google και DeepMind αντιμέτωπες με 1,6 εκατ. ιδιώτες για «παράτυπη» πρόσβαση στα ιατρικά τους δεδομένα στη Βρετανία
Σύμφωνα με το CNBC, η βρετανική νομική εταιρεία Mishcon de Reya έχει καταθέσει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους του πολίτη Andrew Prismall και ακόμα 1,6 εκατομμυρίων ιδιωτών.

Αντιμέτωπες με νομικές συνέπειες βρίσκονται η Google και η DeepMind στη Βρετανία για τον τρόπο που απέκτησαν τους «ιατρικούς φακέλους» πάνω από ένός εκατομμυρίου ασθενών, χωρίς την έγκριση τους.

Σύμφωνα με το CNBC, η βρετανική νομική εταιρεία Mishcon de Reya έχει καταθέσει αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο εκ μέρους του πολίτη Andrew Prismall και ακόμα 1,6 εκατομμυρίων ιδιωτών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι δύο εταιρείες τεχνολογίας πως απέκτησαν τα προσωπικά τους ιατρικά στοιχεία με παράτυπο τρόπο, ως μέρος της διαδικασίας δημιουργίας μίας νέας εφαρμογής «παρακολούθησης ασθενών» ονόματι Streams.

Ύποπτη συνεργασία

Η DeepMind, μία βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στην Google από το 2014, βρέθηκε στο επίκεντρο το 2016 όταν το έντυπο New Scientist ανέφερε πως η συνεργασία της εταιρείας με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της βρετανίας ήταν πιο εκτεταμένη από ότι είχε ανακοινωθεί επίσημα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η DeepMind και το Royal Free London NHS Foundation Trust υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η DeepMind θα αποκτούσε πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό ασθενών, τα προσωπικά δεδομένα των οποίων θα «προστατεύονταν» από τη χρήση ψευδονύμων.

Με απόφαση του Information Commissioner’s Office (ICO) του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017, η συμφωνία αυτή ξεπερνούσε τα όρια του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν και μία μεταγενέστερη εξέταση της συμφωνίας από τη νομική εταιρεία Linklaters συμπέρανε πως η χρήση των προσωπικών δεδομένων και η συνεργασία μεταξύ της τεχνολογικής εταιρείας και του NHS ήταν καθόλα νόμιμη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προειδοποίηση Google Play: Εντοπίστηκαν 200 κακόβουλες εφαρμογές - Εγκαταστάθηκαν σε 10 εκατ. κινητά

Google: «Έξυπνο» σύστημα πρόγνωσης βροχοπτώσεων με ακρίβεια 89%

gazzetta
gazzetta reader insider insider