ΑΔΜΗΕ: Ξεμπλόκαρε η «είσοδος» επενδυτή μειοψηφίας στον φορέα υλοποίησης του Κρήτη - Αττική

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: Ξεμπλόκαρε η «είσοδος» επενδυτή μειοψηφίας στον φορέα υλοποίησης του Κρήτη - Αττική
Στόχος η διεξαγωγή έως τις αρχές του 2022 του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού – Δυνατότητα διεκδίκησης του ποσοστού μειοψηφίας, χωρίς δικαιώματα management, και από την κινεζική State Grid, μέτοχο του ΑΔΜΗΕ.

Τον δρόμο για την παραχώρηση ποσοστού μειοψηφίας της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, άνοιξε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της σχετικής Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΡΑΕ, η Αρχή απέστειλε στον ΑΔΜΗΕ συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί ειδικών διατάξεων και όρων που επιβάλλεται να επικαιροποιηθούν, ώστε να συνάδουν με τις κατευθύνσεις της Επιτροπής και της ΡΑΕ, αλλά και να ανταποκρίνονται στο τρέχον καθεστώς υλοποίησης του έργου.

«Με τις κατευθύνσεις της ΡΑΕ διασφαλίζεται ότι ο τεχνικός σχεδιασμός της διασύνδεσης πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον Διαχειριστή, ο οποίος επιπλέον διατηρεί την πλήρη εποπτεία και έλεγχο επί της κατασκευής του έργου μέχρι την τελική υλοποίησή του», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο ώστε ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός να γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες, με στόχο να διεξαχθεί το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Το ποσοστό μειοψηφίας θα καθορισθεί με τη συνεργασία ΥΠΕΝ, ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ, ωστόσο είναι δεδομένο ότι ο επενδυτής δεν θα έχει δικαιώματα στο management της «Αριάδνη Interconnection».

Υποψήφιοι «μνηστήρες»

Με βάση το «πράσινο φως» που άναψαν ΡΑΕ και Κομισιόν, δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχει και η κινεζική State Grid, η οποία κατέχει ποσοστό 24% στον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, στην προοπτική απόκτησης μειοψηφικού ποσοστού στην «Αριάδνη» είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο 2019 σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος.

Πάντως, αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους «μνηστήρες», κατά κύριο λόγω fund που επενδύουν σε υποδομές, με δεδομένο ότι η διασύνδεση θα έχει εγγυημένο ρυθμιζόμενο έσοδο. Μάλιστα, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε roadshow για την παρουσίαση της «Αριάδνης» σε υποψήφιους επενδυτές.

Με την παραχώρηση του μειοψηφικού ποσοστού της θυγατρικής του, ο ΑΔΜΗΕ θα αυξήσει τη ρευστότητά του για την ανάπτυξη των έργων διασύνδεσης που σχεδιάζει τα επόμενα χρόνια. Επίσης, θα βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς δείκτες μόχλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση Κρήτη-Αττική βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ώστε το νησί να ενταχθεί πλήρως στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider