ΔΕΠΑ Υποδομών: Από Italgas η μεγαλύτερη προσφορά - Βελτιωμένη πρόταση μόνο της ιταλικής εταιρείας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Από Italgas η μεγαλύτερη προσφορά - Βελτιωμένη πρόταση μόνο της ιταλικής εταιρείας
Η προθεσμία υποβολής της βελτιωμένης προσφοράς είναι η επόμενη Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, ώστε την αμέσως επόμενη ημέρα να ανοιχτεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και να ανακηρυχθεί ο οριστικός πλειοδότης

Η Italgas είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλειστικός διεκδικητής που θα δώσει το «παρών» στη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, την οποία αποφάσισε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με τα ΕΛΠΕ, όπως ανέφερε το Ταμείο σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την ιταλική εταιρεία, δεσμευτική προσφορά είχε υποβάλει και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors). Η διαδικασία προέβλεπε πως, αν τα προσφερόμενα τιμήματα διέφεραν λιγότερο από 15%, τότε θα ζητούνταν βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο «μνηστήρες». Αντίθετα, αν η «ψαλίδα» ξεπερνούσε το 15%, τότε θα ζητείτο βελτιωμένη προσφορά μόνο από την εταιρεία που υπέβαλε το μεγαλύτερο τίμημα.

Στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποσαφηνιζόταν κατά πόσο ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά και από τους δύο «μνηστήρες». Όπως έγραψε ωστόσο χθες το Insider.gr, τα προσφερόμενα τιμήματα είχαν διαφορά μεγαλύτερη από 15%, με συνέπεια στην τελική φάση να συμμετάσχει μόνο ο υψηλότερος προσφέρων.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα η προσφορά

Με βάση νεότερες πληροφορίες, το μεγαλύτερο αυτό τίμημα προήλθε από την Italgas, με συνέπεια να ζητηθεί μόνον από αυτήν βελτιωμένη προσφορά. Μάλιστα, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι ήδη το προσφερόμενο τίμημα από την ιταλική εταιρεία κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Italgas έχει προθεσμία έως την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου, να υποβάλει τη βελτιωμένη προσφορά της. Την επόμενη ημέρα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, θα ανοιχτεί η προσφορά, ώστε να ανακηρυχθεί ο οριστικός πλειοδότης.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιδιωτικοποίηση συμμετέχουν από κοινού ως πωλητές το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, κατέχοντας το 65% και το 35% της ΔΕΠΑ Υποδομών, αντίστοιχα. Στο χαρτοφυλάκιο της προς πώληση εταιρείας υπάγεται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Επίσης, ο προτιμητέος επενδυτής θα υποβάλει προσφορά και για το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce.

Στα 700-850 εκατ. ο ενδεικτικός «πήχυς»

Οι δύο πωλητές (ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ) έχουν προχωρήσει σε ανεξάρτητες αποτιμήσεις, ώστε να προσδιορίσουν το εύλογο τίμημα για την παραχώρηση των ποσοστών τους. Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πού τοποθετηθούν τον πήχυ, σύμφωνα με μία πρόχειρη εκτίμηση που είχε κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισης, η λογιστική αξία του 35% του Ομίλου στη ΔΕΠΑ Υποδομών ανέρχεται σε 250-300 εκατ. ευρώ. Επομένως, η αναγωγή των 250-300 εκατ. στο 100% των μετοχών της εταιρείας «μεταφράζεται» σε ένα ποσό της τάξεως των 700-850 εκατομμυρίων.

Πέρα ωστόσο από το τίμημα, η προοπτική εξαγοράς από την Italgas θα «εισφέρει» στη ΔΕΠΑ Υποδομών σημαντική τεχνογνωσία, με δεδομένο ότι η ιταλική εταιρεία έχει εμπειρία 180 ετών στην ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων διανομής αερίου. Έτσι, διαχειρίζεται στη γειτονική χώρα 70.000 χιλιόμετρα δικτύων, αποτελώντας τον τρίτο μεγαλύτερο διαχειριστή δικτύων στην Ευρώπη και εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Η τεχνογνωσία της ιταλικής εταιρείας αναμένεται να παίξει επίσης σημαντικό ρόλο και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των εγχώριων υποδομών, με τη σταδιακή αντικατάσταση του ορυκτού καυσίμου από αέρια μηδενικών ρύπων (βιομεθάνιο, «πράσινο» υδρογόνο και συνθετικό μεθάνιο). Είναι ενδεικτικό πως η Italgas υλοποιεί ήδη ένα ανάλογο πρόγραμμα άνω των 3 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής της Ιταλίας, και την προσαρμογή τους στα ανανεώσιμα αέρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider