Τα σχέδια για τη λειτουργία της αγοράς, της εστίασης και της ψυχαγωγίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σχέδια για τη λειτουργία της αγοράς, της εστίασης και της ψυχαγωγίας
Περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε δραστηριότητες που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης, όπως ψυχαγωγία και εστίαση. Τι εξετάζεται για το λιανεμπόριο. Στις 12 το μεσημέρι οι ανακοινώσεις.

Περιορισμούς σε μία σειρά από δραστηριότητες για τους πολίτες που παραμένουν ανεμβολίαστοι αναμένεται να περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο θα ανακοινωθεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και θα εφαρμοστεί το φθινόπωρο.

«Υπάρχει κόσμος που επιμένει να μην εμβολιάζεται. Αποτελεί κίνδυνο για την υγεία τους, τον κόσμο που συναναστρέφονται και το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», τόνισε το πρωί της Τρίτης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ΜΕGA.

Το γενικό πλαίσιο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, προβλέπει διαφορετικά μέτρα, από τη μία πλευρά για τις δραστηριότητες εκείνες που θεωρούνται πρώτης ανάγκης όπως αγορές τροφίμων ή άλλων σημαντικών αγαθών και από την άλλη, για εκείνες που σχετίζονται με την ψυχαγωγία. Κι αυτό επειδή, όπως επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, δεν είναι δυνατό να απαγορευτεί η πρόσβαση των πολιτών σε επιχειρήσεις που θεωρούνται απαραίτητες για την καθημερινότητά τους. Σε δραστηριότητες ωστόσο που δεν χαρακτηρίζονται ως απολύτως αναγκαίες αλλά και η φύση τους (πχ, αφαίρεση της μάσκας κατά το φαγητό) απαιτεί αυστηρότερα μέτρα, φαίνεται πως δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Μένει ωστόσο να διευκρινιστεί, εάν σε κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες θα επιτρέπεται η πρόσβαση και σε όσους έχουν κάνει rapid test.

Έτσι, στις επιχειρήσεις εστίασης και σε χώρους ψυχαγωγίας, όπως θέατρα, κινηματογράφους και νυχτερινά κέντρα, στους εσωτερικούς χώρους, αναμένεται από τις αρχές Σεπτεμβρίου να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και εγγράφων. Κάτι που ισχύει και σήμερα δηλαδή στην εστίαση με την διαφορά ότι λόγω του καλοκαιριού λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο οι εξωτερικοί χώροι ενώ τους επόμενους μήνες με την πτώση της θερμοκρασίας οι περισσότεροι θα αναζητήσουν το εσωτερικό των καταστημάτων.

Αντίθετα σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και όσων πωλούν αγαθά πρώτης ανάγκης δεν αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός εμβολισμένων και ανεμβολίαστων και πρόκειται να εφαρμοστούν μόνον περιορισμοί όπως, συγκεκριμένος αριθμός πελατών στο εσωτερικό τους και η χρήση μάσκας η οποία άλλωστε ήδη είναι υποχρεωτική.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο τα σενάρια για επιστροφή του click away και click inside για τους ανεμβολίαστους πολίτες επανήλθαν τις τελευταίες μέρες. Αρμόδιες πηγές επεσήμαναν πάντως το απόγευμα της Δευτέρας στο insider.gr πως η επαναφορά του συγκεκριμένου μέτρου δεν αποκλείεται να υπάρξει «στο τραπέζι», όχι ωστόσο σε αυτή τη φάση αλλά ενδεχομένως στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε για όλα τα μέτρα που λαμβάνονται και αφορούν στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να εξασφαλίζεται ότι θα είναι δυνατό να γίνεται και ο απαιτούμενος έλεγχος για την τήρηση τους.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, στα σχέδια της κυβέρνησης δεν υπάρχει το ενδεχόμενο ενός νέου καθολικού lockdown. Ωστόσο τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν θα φέρουν περιορισμούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και αντίθετα μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας για τους εμβολιασμένους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Την Τρίτη το απόγευμα η εξαγγελία των μέτρων για τους ανεμβολίαστους ενόψει φθινοπώρου

Αύριο στις 12 μμ τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider