Ποιοι «μοιράζονται» το μισό δισ. ευρώ για το «facility management» των προσφυγικών Δομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιοι «μοιράζονται» το μισό δισ. ευρώ για το «facility management» των προσφυγικών Δομών
Ποιες κοινοπραξίες αναδείχτηκαν προσωρινοί αναδόχου για τον mega διαγωνισμό των 456 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4 ετών, του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων.

Σε 4 κοινοπραξίες φαίνεται να «μοιράζεται» ο μεγάλος διαγωνισμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας.

Πρόκειται για έναν μεγάλο σε ύψος project, με τετραετή διάρκεια. Ο αρχικός εκτιμώμενος ετήσιος προϋπολογισμός του έργου είχε υπολογιστεί σε 114 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέγιστος προϋπολογισμός του έργου δύναται να ανέλθει σε 456 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, αλλά και με δυνατότητα προαίρεσης έως 100%. Το έργο χρηματοδοτηθεί από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για την Μετανάστευση.

Ο τίτλος της συμφωνίας πλαίσιο είναι: «Παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτούντων άσυλο προσφύγων και μεταναστών και συναφών υποδομών και εγκαταστάσεων, καθώς και κτιριακών υποδομών κάθε Υπηρεσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου». Καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Επικράτειας και χωρίστηκε σε 6 υποέργα-κατηγορίες.

Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείο αποφάσισε την ανάδειξη των κάτωθι οικονομικών φορέων ως προσωρινών αναδόχων για κάθε τμήμα της συμφωνίας-πλαίσιο, βάσει της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς μόνο βάσει της τιμής, ως εξής:

i “NOVACON Α.Ε. - BRINK'S SECURITY SERVICES SA - BRINK'S AVIATION SECURITY SERVICES SA - BRINK'S CASH AND VALUABLE SERVICES SA - LA BOLAGET FACILITY MANAGEMENT A.E.” για το τμήμα 1.

ii. “NOVACON Α.Ε. - BRINK'S SECURITY SERVICES SA - BRINK'S AVIATION SECURITY SERVICES SA - BRINK'S CASH AND VALUABLE SERVICES SA - LA BOLAGET FACILITY MANAGEMENT A.E.” για το τμήμα 2.

iii. “ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΑΒΑΞ Α. Ε. - ICTS HELLAS SECURITY SOLUTIONS” για το τμήμα 3.

iv. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΏΝ UNISON Facility Services A.E. - ESA Security Solutions S.A.” για το τμήμα 4.

v. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΓΕΚ Services Α.Ε.” για το τμήμα 5.

vi. “ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΓΕΚ Services Α.Ε.” για το τμήμα 6.

Βάσει της προ ολίγων μηνών διακήρυξης του διαγωνισμού, η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας (μέρος) με συνολική ετήσια εκτιμώμενη αξία (χωρίς ΦΠΑ) 14,2 εκατ. ευρώ και συνολική αξία 56,8 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη: Κεντρικής Μακεδονίας (μέρος), Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, με τα αντίστοιχα ποσά (έτος και συνολική εκτιμώμενη αξία, χωρίς ΦΠΑ) να ανέρχονται σε 16,8 εκατ. ευρώ και 67,2 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη: Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων νήσων, Κρήτης, με τα ποσά να φτάνουν σε 24,9 εκατ. ευρώ και 99,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η τέταρτη: Αττικής, Στερεάς Ελλάδος, με συνολική ετήσια εκτιμώμενη αξία (χωρίς ΦΠΑ) 30,9 εκατ. ευρώ και συνολική αξία 123,6 εκατ. ευρώ.

Η πέμπτη: Βορείου Αιγαίου, Λέσβος, με τα ποσά να υπολογίζονται σε 12,3 εκατ. ευρώ και 49,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Και η έκτη: Βορείου Αιγαίου, Χίος, Σάμος, με συνολική ετήσια εκτιμώμενη αξία (χωρίς ΦΠΑ) 14,9 εκατ. ευρώ και συνολική αξία 59,6 εκατ. ευρώ.

Το αντικείμενο της σύμβασης συνιστά στην παροχή υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και διαχείρισης/συντήρησης κάθε τύπου δομών φιλοξενίας και προσωρινής υποδοχής, δηλαδή, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων (facility management), υπηρεσίες φύλαξης, υπηρεσίες καθαρισμού, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, εργασίες εξωτερικού καθαρισμού κτιρίων, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων, υπηρεσίες προληπτικής συντήρησης, διάφορες υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ηλεκτρικών και μηχανικών κτιριακών εγκαταστάσεων, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης ψυκτικών μονάδων, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης για αντλίες, βαλβίδες, βρύσες και μεταλλικά δοχεία και μηχανήματα, υπηρεσίες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και συμβουλών σε θέματα διαχείρισης κ.α.

Όπως είχε αναφέρει προ διμήνου το αρμόδιο υπουργείο, από το 2015, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω υπηρεσιών παρέχονται από διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστικά, για την περίοδο 01/2020-06/2021, το έργο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μόνο για τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας είχε προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider