Nέα δεδομένα στις γαλακτοβιομηχανίες– Τι αλλάζει μετά την πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nέα δεδομένα στις γαλακτοβιομηχανίες– Τι αλλάζει μετά την πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ
Η πώληση του ποσοστού που κατείχε η ΔΕΛΤΑ στη ΜΕΒΓΑΛ, η επικείμενη είσοδος του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και οι αλλαγές στο τοπίο της αγοράς.

Αλλάζουν για άλλη μία φορά τα δεδομένα στην αγορά των γλακτοκομικών καθώς χθες ανακοινώθηκε και επίσημα η πώληση του 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ, που κατείχε η ΔΕΛΤΑ, θυγατρική της Vivartia, έναντι 25,863 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά και την αποχώρηση της Vivartia από τη ΜΕΒΓΑΛ. Υπενθυμίζεται ότι η Vivartia έχει εξαγοραστεί από τη CVC Capital Partners, η οποία λίγους μήνες αργότερα απέκτησε και το πλειοψηφικό πακέτο της ΔΩΔΩΝΗ, με την SI Foods, βασικό μέτοχο της εταιρείας και το αμερικανικό fund να προχωρούν σε συμφωνία για την από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd.

Το 43,2% της ΜΕΒΑΛ πωλήθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΛΤΑ, σε μέλη της οικογένειας Χατζάκου, η οποία διατηρεί ήδη το 43% της εταιρείας. Ωστόσο, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό και μένει να επισημοποιηθεί, η οικογένεια Χατζάκου πρόκειται αποκτήσει το επιπλέον αυτό ποσοστό σε σύμπραξη με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Έτσι, λίγους μήνες μετά το μεγάλο deal Chipita-Mondelez, ο κ. Θεοδωρόπουλος αναμένεται, όταν πέσουν οι τελικές υπογραφές, να γίνει νέος μέτοχος στη ΜΕΒΓΑΛ με ποσοστό 21,5%. Κατόπιν αυτών, η οικογένεια της Χατζάκου θα ελέγχει το 64,5% της γαλακτοβιομηχανίας, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το 21,5% και η Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδου το υπόλοιπο. Σημειώνεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιοποιημένο ισολογισμό του 2019 κατέγραψε τζίρο 113,66 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 9,8 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα προ φόρων κερδοφόρα στα 3,1 εκατ. ευρώ.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, το τοπίο στον κλάδο διαμορφώνεται εκ νέου, με τη ΜΕΒΓΑΛ να αποκτά πλέον καινούρια δυναμική ενώ το CVC Capital με τις ΔΕΛΤΑ και Δωδώνη, έχει ήδη θέσει ως στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας του στην αγορά γαλακτοκομικών. Από την άλλη πλευρά με ενδιαφέρον αναμένεται πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, ο πρώτος «παίκτης» στον συγκεκριμένο κλάδο, η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (Όλυμπος).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΛΤΑ: Πούλησε το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 25,8 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider