Ελλάδα
19-07-2021 | 13:57

Ποια είναι η νέα στρατηγική της Intrakat - Νέος πρόεδρος ο Σ. Κόκκαλης

Ποια είναι η νέα στρατηγική της Intrakat - Νέος πρόεδρος ο Σ. Κόκκαλης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τη νέα στρατηγική Intrakat ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, Πέτρος Σουρέτης στην σημερινή γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το πρωί στα γραφεία της εισηγμένης στην Παιανία.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων Intrakat έχει διαμορφωθεί σε 748,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 402,4 εκατ. είναι έργα προς υπογραφή. Το 57% των υπογεγραμμένων συμβάσεων είναι με το δημόσιο και το υπόλοιπο με τον ιδιωτικό τομέα. Το 53% αφορά υποδομές, κτιριακά 19%, δίκτυα 13% και ενεργειακά 11%. 

Ειδικότερα, η προαναγγελθείσα συγχώνευση με την εταιρεία Γαία ΑΝΕΜΟΣ που διαθέτει τεχνογνωσία και δραστηριοποιείται στον κλάδο των ΑΠΕ κατέχοντας άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική δυναμικότητα περίπου 1 GW (μόχλευση ανάπτυξης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ στην επόμενη 8ετία, ενώ σε ορίζοντα 5ετίας οι επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. και αφορούν την κατασκευή και θέση σε λειτουργία των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης) παρουσιάστηκε διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Intrakat.

Μία τεχνογνωσία που έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη εμπειρία της Intrakat τόσο σε κατασκευαστικά έργα υποδομών έργα περιβάλλοντος και Τεχνολογίας όσο και στα έργα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις, στις οποίες ο όμιλος έχει σημαντική συμμετοχή και εξειδίκευση.

Εξάλλου πρόσφατα η Intrakat βραβεύτηκε για το Αεροδρόμιο Μακεδονία, το μεγαλύτερο από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ανέλαβε και ολοκλήρωσε  άρτια και σε χρόνο ρεκόρ για λογαριασμό της Fraport Greece. 

Η νέα στρατηγική της εταιρείας δίνει ξεκάθαρα έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά δεν αφήνει πίσω άλλους τομείς όπως την ανάπτυξη ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού με χαρακτηριστικά project παραδείγματα το πεντάστερο Xenodocheio Milos στο κέντρο της  Αθήνας και το παραθαλάσσιο θέρετρο στο Kαλό Λιβάδι της Μυκόνου μεταξύ άλλων.

Πάντως, τα περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα καθώς και στην αποθήκευση ενέργειας βρίσκουν την εταιρεία καλά τοποθετημένη.

Ξεκάθαρα η Intrakat στοχεύει σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των κεφαλαίων παράλληλα με την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μέσω στρατηγικών συνεργασιών.

Όσοι μέτοχοι έδωσαν το παρών στο αμφιθέατρο όπου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση, άκουσαν με ικανοποίηση το σχέδιο της εταιρίας που παρουσιάζεται έτοιμη να αντλήσει μερίδιο από τα 43,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα τα επόμενα έξι χρόνια για έργα Υποδομών.

Όπως έχει ήδη ειπωθεί από στελέχη του ομίλου, η νέα στρατηγική περιλαμβάνει πέρα από κατασκευαστικά έργα υποδομών περιβάλλοντος και Τεχνολογίας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Real Estate Development και ΣΔΙΤ - παραχωρήσεις.

Όπως αναφέρθηκε στη Γ.Σ., η Intrakat βρίσκεται σε προνομιούχα θέση και σωστά τοποθετημένη για να μπει στη μάχη της διεκδίκησης των έργων που θα προκηρυχθούν, καθώς δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, όπως π.χ. αυτά που παρατηρούνται σε άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες (οικονομικά προβλήματα, γερασμένος μηχανισμός κ.λπ.). 

Νέος πρόεδρος της Intrakat ο Σ. Κόκκαλης

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ΓΣ παρουσιάστηκαν τα σημαντικά γεγονότα του 2020 καθώς και ο στρατηγικός μετασχηματισμός του ομίλου που σηματοδοτείται και από την είσοδο του ιδρυτή του Ομίλου Intracom κ. Σωκράτη Κόκκαλη στο διοικητικό συμβούλιο στη θέση του Προέδρου.

Οι θετικές προοπτικές του 2021 που δημιουργούν η αποδρομή της πανδημίας αλλά και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ  βρίσκουν την Intrakat να έχει ήδη προχωρήσει σε στρατηγικές κινήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης από την Διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια  Συνέλευσης.

Ο κ. Δημήτρης Κούτρας, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Intrakat, δήλωσε: «Σαν χώρα είμαστε μπροστά σ' ένα τοπίο νέων σημαντικών και ποικίλων Έργων Ανάπτυξης, που προσομοιάζει με την δεκαετία 1995 – 2005. Εμείς στην Intrakat προσαρμόζουμε ποιοτικά και ποσοτικά όλες τις δυνάμεις μας να παίξουμε τον ρόλο που μας αναλογεί σ΄αυτή την ιστορική περίοδο της πατρίδας μας».

O κ. Πέτρος Σουρέτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Σωκράτη Κόκκαλη για την εμπιστοσύνη και την έμπρακτη στήριξη στη νέα εποχή της Intrakat με την είσοδο του στο Διοικητικό Συμβούλιο, τόνισε στην ομιλία του: «Το νέο οικονομικό περιβάλλον των 72 δισ. με το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) και το νέο ΕΣΠΑ έρχονται να δώσουν μια πρωτοφανή ώθηση στα έργα υποδομής, στα έργα περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τρόπος υλοποίησης θα είναι μέσω δημοσίων έργων αλλά και Συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Σε αυτό το τοπίο η Intrakat έτοιμη, θα κινηθεί δυναμικά, με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσα από την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου προϊόντων υψηλής ποιότητας (ΑΠΕ, ΣΔΙΤ) καθώς και ενίσχυσης των οικονομικών μεγεθών της.»

Εξειδικεύοντας την στρατηγική αναφέρθηκε σε επικείμενες «συγχωνεύσεις και στρατηγικές συνεργασίες ξεκινώντας από την κίνηση συγχώνευσης με την εταιρεία ΓΑΙΑ Άνεμος που διαθέτει μοναδική τεχνογνωσία στον κλάδο των ΑΠΕ και άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW. Το πλαίσιο ωρίμανσης περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση υπεραξίας από το development, την κατασκευή και την λειτουργία των έργων αυτών.

Η χρηματοδότηση αυτού του εξαιρετικά μεγαλόπνοου σχεδίου θα γίνει με μόχλευση ίδιων κεφαλαίων, δανειακών, αλλά και μέσω στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς κεφαλαιουχικούς επενδυτές τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σουρέτης που παρουσίασε έναν πλήρη πίνακα με τα σημαντικά έργα της εταιρείας της οποίας το ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 749 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο σταδιακά μετασχηματίζεται σε ένα νέο μοντέλο παραγωγής σταθερών ταμειακών ροών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.