Ανησυχία από τους επιχειρηματίες εστίασης στα νησιά μετά τα μέτρα στη Μύκονο

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία από τους επιχειρηματίες εστίασης στα νησιά μετά τα μέτρα στη Μύκονο
Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες εστίασης στη Μύκονο που ζητούν αναθεώρηση της απόφασης σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ενώ έντονη είναι η ανησυχία και σε άλλα νησιά για το ενδεχόμενο επιβολής αντίστοιχων μέτρων.

Αναστάτωση επικρατεί για ακόμη μία φορά στον κλάδο της εστίασης, με τους επιχειρηματίες στα νησιά να εκφράζουν την ανησυχία τους, μετά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μύκονο, ότι θα υπάρξουν αντίστοιχα και σε άλλες περιοχές οι οποίες εμφανίζονται επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης στη Μύκονο από τον περιορισμό του ωραρίου και την απαγόρευση της μουσικής είναι τεράστιο όπως περιγράφει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς ενώ ανήσυχοι είναι οι επιχειρηματίες σε νησιά όπως Πάρος, Ίος, Σαντορίνη και Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο) υπό τον φόβο ότι αντίστοιχα μέτρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην τουριστική κίνηση και μάλιστα κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Για τους επαγγελματίες τους κλάδου που προέρχονται από ένα πολύμηνο lockdown μέσα στο χειμώνα που άφησε με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 4 στις 10 επιχειρήσεις το ενδεχόμενο να «χαθεί» μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου θεωρείται καταστροφικό. Άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι επιχειρήσεις σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως στην Πάρο, είχαν αναγκαστεί να κατεβάσουν ρολά πρόωρα, λόγω των περιοριστικών μέτρων μέτρων που επιβλήθηκαν στα μέσα του Αυγούστου καθώς αρκετοί επισκέπτες αναχώρησαν νωρίτερα από το νησί.

Ζητούν στήριξη για τις περιοχές που επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία τόσο στις επιχειρήσεις σε περιοχές στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα όσο και σε κλάδους της εστίασης όπως τα νυχτερινά κέντρα και οι αίθουσες εκδηλώσεων όπου ισχύουν αυστηροί περιορισμοί για τους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αναμένεται να έχει την Τρίτη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης προκειμένου θα συζητηθούν τα παραπάνω ζητήματα.

Πρόσφατα άλλωστε η ΠΟΕΣΕ είχε αποστείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό ζητώντας συνολικά 6 παρεμβάσεις προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, μεταξύ των οποίων, την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο - Αύγουστο και μειωμένο κατά 40% ενοίκιο έως το τέλος του 2021, μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, αλλά και κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες στη Μύκονο - Οι εναλλακτικές προτάσεις

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες στη Μύκονο κάνουν λόγο για βιαστική και καταστροφική απόφαση για τον τουρισμό της χώρας συνολικά, ζητώντας την αναθεώρησή της.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου επισημαίνει ότι μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων στη 1 τη νύχτα, δημιουργήθηκαν εικόνες απίστευτου συγχρωτισμού στα σοκάκια του νησιού ενώ παραθέτει εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να ανασχεθεί, όπως λένε το «τσουνάμι των μαζικών ακυρώσεων» στο νησί.

Αναλυτικά προτείνουν:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους της Χώρας της Μυκόνου και όπου υπάρχουν φαινόμενα συγχρωτισμού.
  • Εμβολιασμό των εργαζομένων με το μονοδοσικό εμβόλια με τις επιχειρήσεις να προτίθενται να πριμοδοτήσουν τους εργαζόμενους που εμβολιάζονται με 150 ευρώ.
  • Οι επισκέπτες που δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης να ανανεώνεται το green pass τους ανά 72 ώρες με rapid test ή PCR.
  • Παρουσία κλιμακίων του ΕΟΔΥ στο νησί για να διευκολυνθεί η διενέργεια πολλαπλών rapid test στους ανεμβολίαστους με τα Σωματεία του νησιού να προσφέρονται να παράσχουν διαμονή στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αλλά και αύξηση των δωματίων καραντίνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς λειτουργούν από σήμερα εστίαση, ψυχαγωγία, διασκέδαση - Οι κυρώσεις και οι σημάνσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider