Επιχειρήσεις | Ελλάδα
07-07-2021 | 16:58

«Σήμα κινδύνου» από τις επιχειρήσεις εστίασης – Οι 6 παρεμβάσεις που ζητούν από τον Πρωθυπουργό

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
«Σήμα κινδύνου» από τις επιχειρήσεις εστίασης – Οι 6 παρεμβάσεις που ζητούν από τον Πρωθυπουργό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη αμέσων παρεμβάσεων «για να διασωθούν οι επιχειρήσεις εστίασης» επισημαίνει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό και κοινοποίησε στους αρμόδιους υπουργούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. Η ΠΟΕΣΕ ζητά συνολικά 6 παρεμβάσεις από την Πολιτεία προκειμένου, όπως επισημαίνει οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Μεταξύ άλλων η ΠΟΕΣΕ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που συνεχίζει να «τρέχει». Ήδη, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται χρήματα στις πρώτες επιχειρήσεις όμως στην πλειονότητα των δικαιούχων δεν έχουν καταβληθεί ακόμα. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν υποβληθεί περί τις 30.000 αιτήσεις από τον Μάιο που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα ενώ θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων έως του τέλος Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται με κεφάλαιο κίνησης βάσει του 7% του τζίρου του 2019 και εφόσον έχουν υποστεί μείωση τζίρου από 30% και πάνω.

Παράλληλα οι επιχειρήσεις εστίασης, ζητούν ρυθμίσεις όπως την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο - Αύγουστο και μειωμένο κατά 40% ενοίκιο έως το τέλος του 2021, μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, αλλά και κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

Αναλυτικά οι 6 παρεμβάσεις που ζητούν:

  1. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
  2. Τη μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
  3. Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.
  4. Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.
  5. Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.
  6. Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

Στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΠΟΕΣΕ σημειώνει: «Κύριε Πρόεδρε, επικοινωνούμε μαζί σας στην προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα προβλήματα του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων που οδηγούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Και ενώ μόνη και μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο, αντ’ αυτού επανέρχονται μέτρα περιοριστικά και ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης. Επισημαίνουμε τα προβλήματα και θέτουμε υπόψη σας τις προτάσεις μας έτσι ώστε να ξεπεράσουμε τα δύσκολα με την ελπίδα ότι όλοι μαζί και κανείς μόνος, θα ξεπεράσουμε την πανδημία και τις επιπτώσεις της. Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την στήριξη του Κλάδου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.