ΟΛΘ: Η δημόσια πρόταση και το… θεωρητικό «μαξιλάρι ασφαλείας»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΛΘ: Η δημόσια πρόταση και το… θεωρητικό «μαξιλάρι ασφαλείας»
Η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Belterra, η πορεία της μετοχής, η «βάση» και η μη έξοδος από το ταμπλό.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της χρηματιστηριακής αγοράς η μετοχή του ΟΛΘ έχει υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 26,5 ευρώ (αλλά και χαμηλότερα χτες, στα 26,2 ευρώ), δίχως βέβαια να πραγματοποιούνται υψηλές συναλλαγές σε μια μετοχή που έτσι κι αλλιώς δεν φημίζεται για τη μεγάλη εμπορευσιμότητά της καθώς θεωρείται «συγκεντρωμένο χαρτί».

Προφανώς, η τιμή στην οποία κινείται πλέον ο τίτλος του ΟΛΘ στους περισσότερους θυμίζει μια άλλη, αυτή στην οποία υπεβλήθη η υποχρεωτική δημόσια πρόταση από τον βασικό μέτοχο της εισηγμένης, ήτοι τα 26,5 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του ΟΛΘ βρέθηκε προ ημερών, δηλαδή εντός Ιουνίου, στα επίπεδα των 28,8-28,9 ευρώ (ενδοσυνεδριακά και έως τα 29,1 ευρώ), δηλαδή σε πολυετή υψηλά, «κορυφή» όμως που 2-3 φορές δεν κατάφερε να υπερβεί.

Πάντως, για την ώρα στην αγορά οι brokers και οι αναλυτές δεν δείχνουν προβληματισμένοι για την πορεία της μετοχής, αν και αυτό μένει να αποδειχτεί στο ταμπλό, καθώς θεωρούν ότι ο πήχης της δημόσιας πρότασης μπορεί να αποτελέσει κάτι σαν «βάση», σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας, όταν τεθεί σε ισχύ και για όσο «τρέχει» η διαδικασία (μέχρι να ολοκληρωθεί). Να σημειωθεί ότι η Belterra έχει ανακοινώσει ότι δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out), δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών του ΟΛΘ από το Χ.Α.

Τσι, θεωρητικά πάντα μιλώντας, σημειώνουν ότι «αν η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρήσει περαιτέρω, ο τίτλος του ΟΛΘ έχει ένα σημείο αναφοράς στα 26,5 ευρώ, ιδίως όταν ενεργοποιηθεί η δημόσια πρόταση. Εάν πάλι το ΧΑ φύγει ανοδικά, δεδομένου ότι ο βασικός μέτοχος δεν σχεδιάζει να βγάλει την εταιρεία από το ταμπλό, τότε ενδέχεται να ακολουθήσει και η μετοχή του ΟΛΘ αφού ή πρόταση ήταν υποχρεωτική και δεν υπάρχει σχέδιο εξόδου». Όλα αυτά βέβαια είναι θεωρητικά, ουδείς μπορεί να προδικάσει πως θα κινηθεί ο τίτλος, ωστόσο, αποτελούν θέμα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία. Βέβαια, συνήθως μεσολαβεί ένα χρονικό «κενό» μέχρι να ξεκινήσει η δημόσια πρόταση, που απαιτεί την έγκριση του Πληροφοριακού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη δημοσίευσή του ώστε να εκκινήσει η διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι από τα τέλη Ιουνίου επήλθε πτώση της μετοχής που γύρισε προς τα επίπεδα των 26,2 ευρώ. Και αυτό συνέβη σχεδόν παράλληλα με την υποβολή της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΛΘ στην προχώρησε η Belterra Investments, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, που αφορά σε 3.326.400 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 33% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας. Η Belterra προσφέρει 26,5 ευρώ σε μετρητά (η τιμή ανά μετοχή που προέκυψε από την αποτίμηση ανέρχεται σε 26,26 ευρώ) για κάθε μετοχή της Δημόσιας Πρότασης που θα προσφερθεί νόμιμα και έγκυρα εντός της περιόδου αποδοχής.

Το ίδιο χρονικό διάστημα βέβαια, η αγορά δεν είναι... στα φόρτε της ούτε σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ο οποίος έχει υποχωρήσει από τις 910-920 μονάδες προς τα επίπεδα των 860 μονάδων. Άρα, η μετοχή κινήθηκε σχεδόν παράλληλα και με τον Γενικό Δείκτη αναφοράς, αν και η πτώση του ΟΛΘ ήταν μεγαλύτερη και λόγω ειδικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider