Ελπίζουν στην κίνηση του τριημέρου εστιατόρια και μπαρ στις τουριστικές περιοχές

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελπίζουν στην κίνηση του τριημέρου εστιατόρια και μπαρ στις τουριστικές περιοχές
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που κάθε χρόνο αποτελεί το πρώτο crash test για τον εγχώριο τουρισμό και τις επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα από την πορεία του, φέτος, λόγω του πολύμηνου lockdown που προηγήθηκε, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο.

Στις αφίξεις των επισκεπτών του τριημέρου, ελπίζουν για την τόνωση του τζίρου τους οι επιχειρήσεις εστίασης στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου η κίνηση μέχρι τώρα, σχεδόν 1,5 μήνα μετά το άνοιγμα του κλάδου, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που κάθε χρόνο αποτελεί το πρώτο crash test για τον εγχώριο τουρισμό αλλά και τις επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα από την πορεία του, φέτος, λόγω του πολύμηνου lockdown που προηγήθηκε, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς θα δώσει μία πρώτη ένδειξη για το καλοκαίρι στο οποίο ποντάρουν πολλά οι επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές επιχειρήσεις σε μεγάλα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς δεν είχαν ανοίξει κατά τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της εστίασης, αναμένοντας την αύξηση των τουριστικών αφίξεων ώστε να επαναλειτουργήσουν υπό καλύτερες συνθήκες. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα που περιέγραφε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς στη Ρόδο, όπου στη μεσαιωνική πόλη, από τα 40 εστιατόρια λειτουργούσαν στις αρχές του μήνα μόλις τα 6 και στη Λίνδο, από τα 36 μόλις τα 4. Επιπλέον οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, επιλέγουν σε μεγαλύτερο βαθμό φέτος την all inclusive διαμονή τους, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια στα νησιά να παραμένουν άδεια.

Πάντως αρκετές επιχειρήσεις εστίασης σε τουριστικές περιοχές και νησιά επιλέγουν το συγκεκριμένο τριήμερο για να ανεβάσουν ρολά για πρώτη φορά φέτος, εκτιμώντας ότι οι επισκέπτες στην πρώτη τους «απόδραση» έπειτα από αρκετό καιρό, θα δώσουν «ανάσα» στις επιχειρήσεις με την παρουσία τους. Εξάλλου από την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε στα καταστήματα εστίασης και η μουσική η απαγόρευση της οποίας αποτελούσε μεγάλο «αγκάθι» για τον κλάδο ενώ και η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας έως τη 1.30 το βράδυ, βοηθά και τα μπαρ που μέχρι τώρα δούλευαν για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αύξηση τζίρου τον Απρίλιο

Οι επιχειρήσεις εστίασης πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Απρίλιο του 2021 κατέγραψαν αύξηση 87,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό και ανήλθε σε 60.041.386 ευρώ. Στη σύγκριση μεταξύ των δύο ετών ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι αν και τα καταστήματα εστίασης ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων τόσο πέρσι όσο και φέτος τον Απρίλιο, ωστόσο, το περασμένο έτος η χώρα βρισκόταν εν μέσω αυστηρού lockdown και oi μετακινήσεις των πολιτών ακόμα και για take away ελάχιστες.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2020 μεγαλύτερη από 1,0%, η μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Απρίλιο 2021 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2020 καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων (3.952,1%), η μικρότερη αύξηση (2,4%) στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ενώ η αντίστοιχη μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας (16,9%). Στην Αττική η αύξηση ήταν 75,2% και στη Θεσσαλονίκη, 88%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι 382.349 προσλήψεων το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου: «Πρωταθλητές» εστίαση, καταλύματα, λιανεμπόριο

Μεγάλη μείωση τζίρου για καταλύματα και εστίαση στο α' τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider