Κατατέθηκαν οι πρώτες 10 αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατατέθηκαν οι πρώτες 10 αγωγές αποζημίωσης από επιχειρήσεις εστίασης
Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Στη δικαιοσύνη προσφεύγουν επιχειρήσεις εστίασης, οι οποίες είχαν παραμείνει κλειστές για περισσότερους από 6 μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, καθώς όπως έκανε γνωστό η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» κατατέθηκαν οι πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, με παράλληλη κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών.

Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει μέλος της πρωτοβουλίας στο insider.gr, έχουν κατατεθεί 10 αγωγές από επιχειρηματίες του κλάδου ενώ περίπου 80 έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, προκειμένου να ακολουθήσουν. Οι επαγγελματίες ζητούν αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί και τις δαπάνες που είχαν κατά την περίοδο που παρέμειναν σε αναστολή ενώ επισημαίνουν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μετά την επαναλειτουργία τους. «Δεν είναι μόνο οικονομική η ζημιά. Ο κλάδος παραμένει «μαγκωμένος», οι επιχειρήσεις λειτουργούν με μισή χωρητικότητα ενώ άλλες δεν έχουν ανοίξει καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται πως περίπου το 20-25% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει επαναλειτουργήσει καθώς είτε δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους, είτε οι επαγγελματίες εκτιμούν πως δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία τους με τα μέτρα που ισχύουν.

Στην ανακοίνωσή του ο «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» επισημαίνει ότι «η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων μας και η ενοχοποίηση μας για την υπερ μετάδοση του ιού έγινε καθ' υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας μας. Οι άνθρωποι της Εστίασης στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση. Βρέθηκαν χρεωμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοι της Ευρώπης έτυχαν άλλης μεταχείρισης».

Τονίζουν ακόμα ότι ο κλάδος από 1ης Ιουλίου «μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς στήριξη» καθώς το γεγονός πως έχει ανοίξει η εστίαση με μέσο όρο 5 εξωτερικά τραπεζάκια για την κάθε επιχείρηση «δεν την καθιστά αυτόματα και αυτόνομη οικονομικά. Αντιθέτως, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου».

Ζητούν τέλος, την παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων (40 – 60%) για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider