Σε έργα της Mytilineos το 50% της ισχύος από τον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε έργα της Mytilineos το 50% της ισχύος από τον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ
Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό προκρίθηκαν έργα με Τιμές Αναφοράς σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τη μικρότερη «ταρίφα» να αγγίζει τα 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Φωτοβολταϊκά έργα της Mytilineos απέσπασαν σύμφωνα με πληροφορίες το 50% περίπου της συνολικής ισχύος που δημοπρατήθηκε στον σημερινό διαγωνισμό ΑΠΕ και η οποία ανερχόταν σε 350 MW (Μεγαβάτ). Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο αυτό η εταιρείας κατακύρωσε Τιμές Αναφοράς γύρω στα 37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στον διαγωνισμό προκρίθηκαν έργα με Τιμές Αναφοράς σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με τη μικρότερη «ταρίφα» να αγγίζει τα 32,97 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 ευρώ/MWh, αισθητά χαμηλότερη από τη μικρότερη έως σήμερα «ταρίφα» που έχει κατακυρώσει ποτέ έργο ΑΠΕ στη χώρα μας, η οποία ήταν 45,84 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, για φωτοβολταϊκό που είχε προκριθεί από τον ειδικό ανά τεχνολογία διαγωνισμό του περασμένου Ιουλίου.

Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος έως 20 MW και αιολικά έως 50 MW. Συμμετείχαν 126 έργα, συνολικής ισχύος 1.090 MW για τη διεκδίκηση των 350 ΜW της δημοπρατούμενης ισχύος. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Η σημερινή δημοπρασία αποτελεί την τελευταία ανταγωνιστική διαδικασία στο πλαίσιο του σχήματος που ενέκρινε η Κομισιόν, εγκαινιάζοντας και στη χώρα μας τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατακύρωση λειτουργικής ενίσχυσης από νέες μονάδες ΑΠΕ. Το υπουργείο έχει υποβάλει στην Κομισιόν πρόταση για τη συνέχιση των διαγωνισμών την περίοδο 2021-2024, στο πλαίσιο της οποίας πρόκειται να διεξαχθούν έξι διαγωνισμοί για τη δημοπράτηση συνολικής ισχύος 2,1 GW (Γιγαβάτ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider