Τι προσδοκά η αγορά μετά το άνοιγμα του τουρισμού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι προσδοκά η αγορά μετά το άνοιγμα του τουρισμού
Λιανεμπόριο και εστίαση συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό κάτι που αποτυπώθηκε έντονα στην εικόνα που παρουσίασαν οι δύο κλάδοι το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας των μειωμένων αφίξεων επισκεπτών.

Προσδοκίες για τόνωση της αγοραστικής κίνησης και αύξηση του τζίρου στους κλάδους που επλήγησαν βαρύτατα από την πανδημία, έχει δημιουργήσει το άνοιγμα του τουρισμού και η άρση σημαντικών περιορισμών στην αγορά από την Παρασκευή.

Λιανεμπόριο και εστίαση άλλωστε συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό κάτι που αποτυπώθηκε έντονα στην εικόνα που παρουσίασαν οι δύο κλάδοι το περασμένο καλοκαίρι, εξαιτίας των μειωμένων αφίξεων επισκεπτών. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το πλήγμα πέρσι ήταν μεγάλο όχι μόνο στα νησιά αλλά και στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου υπήρξαν ακόμη και επιχειρήσεις που είτε δεν άνοιξαν, είτε λειτουργήσαν μόνο στην «καρδιά» της σεζόν.

Το λιανεμπόριο μετά τις απώλειες ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2020, το πολύμηνο lockdown και τους περιορισμούς των click away και click inside για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα σε κρίσιμες για την αγορά περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, πήρε ήδη μία «ανάσα» από την άρση των περιορισμών την Παρασκευή. Το ζητούμενο βέβαια, είναι αυτό να φανεί και στην αγοραστική κίνηση, η οποία το προηγούμενο διάστημα δεν ικανοποίησε τους εμπόρους, που πλέον «ποντάρουν» στο γεγονός ότι οι αγορές γίνονται πλέον ελεύθερα χωρίς ραντεβού, καθώς και στην άφιξη τουριστών. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο, 15 Μαΐου ωστόσο αρκετές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν τις προσφορές καθώς διαθέτουν ακόμη πολλά αποθέματα στα ράφια τους, ελπίζοντας σε τόνωση της ζήτησης. Υπενθυμίζεται δε, ότι τα εμπορικά καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου.

Για τις επιχειρήσεις εστίασης οι προσδοκίες από το άνοιγμα του τουρισμού είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το περασμένο καλοκαίρι αρκετά καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιοχές της χώρας με μειωμένες αφίξεις δεν ανέβασαν ρολά ενώ και στο κέντρο της Αθήνας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες οι απώλειες ήταν μεγάλες. Σύμφωνα με εκπροσώπους τους κλάδου η πτώση του τζίρου σε εστιατόρια και ταβέρνες άγγιξε το καλοκαίρι το 60% ενώ συγκριτικά καλύτερη ήταν η εικόνα σε καφετέριες και μπαρ.

Η εστίαση πάντως έχει κάνει restart με καλούς οιωνούς αυτή τη φορά ενώ ήδη ήρθε η πρώτη χαλάρωση των περιορισμών με το ωράριο στις 00.15 αντί για τις 10.55 το βράδυ που ίσχυε ως την Πέμπτη. Επιπλέον από την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να επιδοτηθούν με κεφάλαιο κίνησης για τις προμήθειες των πρώτων μηνών. Την Παρασκευή μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε με μέτρα στήριξης και για το επόμενο διάστημα, βαθμιαίως μειούμενα προφανώς, όσο η αγορά παίρνει μπρος, αλλά θέλω να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους ότι θα είμαστε στο πλάι τους μέχρι την τελευταία στιγμή που θα έχει τελειώσει όχι μόνον η πανδημία αλλά και οι οικονομικές συνέπειες της».

Από την πλευρά του ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για« μεγάλη ενίσχυση του κλάδου από την πλευρά της Πολιτείας και με προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού γι’ αυτό το μέτρο» ενώ εξέφρασε την ελπίδα για επιστροφή σε σε κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider