Πώς οι περιορισμοί στην αγορά «έπληξαν» εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς οι περιορισμοί στην αγορά «έπληξαν» εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα
Αλλαγές από το Σάββατο στον αριθμό ατόμων ανά τ.μ στις επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ.

Την άρση των περιορισμών που δυσχεραίνουν αυτή τη στιγμή τη λειτουργία τους, περιμένουν εμπορικά κέντρα και μεγάλα καταστήματα. Άλλωστε στελέχη τους μιλώντας στο insider.gr, αποδίδουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχαν το τελευταίο 10ήμερο, κατά το οποίο λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, στον περιορισμένο αριθμό των πελατών που δέχονται βάσει τετραγωνικών μέτρων καθώς και στο γεγονός ότι οι αγορές γίνονται με ραντεβού και με τις μεθόδους click away και click inside.

Ειδικά όσον αφορά στα εμπορικά κέντρα, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως σε κάποιες περιπτώσεις οι απώλειες έφτασαν ακόμη και το 50%, αρκετά μεγαλύτερες ποσοστιαία, σε σχέση με το υπόλοιπο λιανεμπόριο. «Τα εμπορικά κέντρα στηρίζονται στην ποσότητα των πελατών που υποδέχονται και οι περιορισμοί λειτούργησαν ως εμπόδιο καθώς μειώθηκε σημαντικά ο συνολικός αριθμός όσων μπήκαν στα καταστήματα» υπογραμμίζουν. Η εικόνα πάντως δεν είναι ενιαία καθώς για κάποια εμπορικά ήταν καλύτερη, όπως και για όσα βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους.

Ο περιορισμός για έναν πελάτη ανά 100 τ.μ στις επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ. δημιουργούσε, όπως σημειώνουν, το παράδοξο, οι υπάλληλοι που εργάζονται στο κατάστημα να είναι σε αρκετές περιπτώσεις περισσότεροι από τους πελάτες που ψώνιζαν ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Την ίδια στιγμή το μέτρο με τα προκαθορισμένα ραντεβού, δυσκόλευε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία των αγορών, σε μεγαλύτερο μάλιστα βαθμό απ' ότι στα μικρότερα καταστήματα που μπορούσαν να λειτουργήσουν με περισσότερη ευελιξία λόγω του αριθμού των πελατών. «Όλες σχεδόν οι μεγάλες και οργανωμένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ραντεβού» τονίζει χαρακτηριστικά παράγοντας της αγοράς.

Τι αλλάζει από το Σάββατο

Το πρώτο «βήμα» πάντως γίνεται το Σάββατο 8 Μαΐου καθώς κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και απόφασης της Κυβέρνησης, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, αντί για 100 τ.μ ανά άτομο που ισχύει τώρα. Έτσι, ο αριθμός όσων μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα μεγάλα καταστήματα αυξάνεται, παράλληλα και ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών τους ημερησίως.

Παράλληλα από τις 15 Μαΐου αναμένεται να ανακοινωθεί και η άρση των μεθόδων click away και click inside καθώς οι λοιμωξιολόγοι κατά τη χθεσινή τους συνεδρίαση έκαναν δεκτή τη σχετική εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Το τέλος των ραντεβού στο λιανεμπόριο πάντως αναμένεται να δώσει ανάσα όχι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα αλλά και στο σύνολο του λιανεμπορίου που ζητούσε από πριν το Πάσχα την επιστροφή στην κανονική λειτουργία της αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider