Πώς ο Μυτιληναίος μεγαλώνει το «αποτύπωμά» του στις υποδομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο Μυτιληναίος μεγαλώνει το «αποτύπωμά» του στις υποδομές
Τι προσφέρει στον όμιλο ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το υψηλό ανεκτέλεστο και τα οικονομικά μεγέθη.

Η ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου για τη Μυτιληναίος αποτύπωσε για μία ακόμα φορά την τάση του γκρουπ να «πατήσει πιο γερά» στον πυλώνα έργων που έχουν τον κωδικό «Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης». Και έχει το ενδιαφέρον του αυτός ο τομέας καθώς, μεταξύ άλλων, υπό την «ομπρέλα» του έχουν ενταχθεί η είσοδος σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων σε συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους τεχνολογίας, η περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας μας σε έργα Υποδομών υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με προτεραιότητα στην Ελληνική αγορά αλλά και σε επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ο εν λόγω τομέας κατέγραψε βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 90,8 εκατ. ευρώ έναντι 22,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Αντίστοιχα, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν σε 11,2 εκατ. ευρώ έναντι -5,6 εκατ. ευρώ στο ά τρίμηνο του 2020, επίδοση που επιβεβαιώνει τη σημαντική ανάκαμψη, η οποία έχει ξεκινήσει από το Δ’ Τρίμηνο του 2020, παρόλη τη μέχρι σήμερα αρνητική επίπτωση της πανδημίας του Covid-19.

Παράλληλα, η MYTILINEOS εστιάζει πλέον όλο και περισσότερο σε έργα που προωθούν τους στόχους της Ενεργειακής Μετάβασης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, καταγράφοντας ήδη αξιοσημείωτη αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου, το οποίο ανέρχεται σε 923 εκατ. ευρώ στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2021, με το συνολικό pipeline να προσεγγίζει πλέον τα 1,5 δις ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 80% τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

H ωρίμανση νέων σημαντικών έργων και η προοπτική από την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα για τις εταιρείες που διαθέτουν τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να συμμετέχουν σε έργα που προωθούν ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης (π.χ. έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων), θέτει ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων του Τομέα το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι σταδιακά ο όμιλος έχει «μεγαλώσει το αποτύπωμά» του σε δραστηριότητες (κατασκευές, σιδηρόδρομο, οδικά, οδοφωτισμό κ.α.) στις οποίες μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσαν παραδοσιακές δυνάμεις (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Intrakat ή και Μεσόγειος στα απορρίμματα), διεκδικεί την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε συνεργασία με Vinci και ΑΒΑΞ, είναι μέσα σχεδόν στην διεκδίκηση κάθε έργου ΣΔΙΤ (οδικά, κτηριακά κ.α.).

Υπενθυμίζεται ότι την 15.07.2020, η MYTILINEOS, παρέδωσε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή του τμήματος «Κιάτο - Ροδοδάφνη». Το έργο αποτελεί τμήμα των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού άξονα «Αθήνα – Κόρινθος – Πάτρα», συνδέεται με την σιδηροδρομική γραμμή «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σύνορα» και μέσω αυτής με το ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο. Η σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και της MYTILINEOS είχε υπογραφεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2014. Το εν λόγω έργο μήκους περίπου 71 χλμ. είχε ως αντικείμενο την ολοκλήρωση των εργασιών μεταξύ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Κιάτου και της Σιδηροδρομικής Στάσης της Ροδοδάφνης Αιγίου. Η MYTILINEOS ανέλαβε την κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής, την αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου, την κατασκευή της σιδηροδρομικής επιδομής, την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων εντός των σηράγγων και των Κτιρίων Εξυπηρέτησής τους και την σηματοδότηση με τηλεδιοίκηση.

Επίσης, την 1.12.2020, η MYTILINEOS ανακοινώνει την Υπογραφή Σύμβασης για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία. Συγκεκριμένα, η MYTILINEOS ανέλαβε την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής σε μήκος 32 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία. Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατασκευή τεσσάρων Ανισόπεδων Κόμβων, ενός Ισόπεδου Κόμβου καθώς και την κατασκευή παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 23 χλμ. Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κάνοντας χρήση του προβλεπόμενου στη Σύμβαση δικαιώματος προαίρεσης, μπορεί να αναθέσει στη MYTILINEOS εντός δύο ετών πρόσθετη σύμβαση για τη σύνδεση του άξονα «Άκτιο - Αμβρακία» με την Ιόνια Οδό στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίου. Η αξία της Σύμβασης για τη MYTILINEOS είναι 73.465.594,83 ευρώ (πλέον 17.631.742,76 ευρώ για ΦΠΑ) και ο χρόνος περαίωσης του έργου είναι 30 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης. Η αξία της σύμβασης προαίρεσης εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ περίπου, προ ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι μόλις πρόσφατα ο όμιλος Μυτιληναίου, όσον αφορά τον τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων του 2020 σημείωνε ότι από το 4ο τρίμηνο του 2020 έχει αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα, με αφετηρία την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου εντός του 2020. Το υπόλοιπο των ήδη αναληφθέντων έργων ανέρχεται πλέον σε 1,023 δισ. ευρώ, ενώ συνυπολογίζοντας και τα έργα που βρίσκονται σε ώριμο στάδιο το σύνολο ξεπερνάει τα 1,5 δισ. ευρώ. Πάντως, από σχετικά γραφήματα διαφαίνονταν ότι με την πιο στενή έννοια των υποδομών, των περιβαλλοντικών έργων, των κατασκευαστικών-βιομηχανικών έργων, το ανεκτέλεστο (στις 31/12/2020, συν κάποια έργα σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης) «έγραφε» πάνω από 600 εκατ. ευρώ (βγάζοντας εκτός τις συμβατικές μονάδες και τις τεχνολογίες ενέργειας με συνολικό ανεκτέλεστο 951 εκατ. ευρώ). Από αυτά, τα 319 εκατ. ευρώ σχετίζονται με υποδομές, 189 εκατ. ευρώ με περιβαλλοντικά projects και 94 εκατ. ευρώ με κατασκευαστικά έργα.

Πάντως, γενικότερα, ο τομέας αυτός περιλαμβάνει δράσεις, όπως:

• Δυναμική διείσδυση σε έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης στους τομείς της κυκλικής οικονομίας, υβριδικών, off-grid και καινοτόμων ενεργειακών έργων (π.χ. έργα υδρογόνου), στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

• Είσοδος και δυναμική παρουσία σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης οικιακών και βιομηχανικών απορριμμάτων σε συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους τεχνολογίας αλλά και έργα επεξεργασίας βιομηχανικών και άλλων λυμάτων με πρωτοπόρα τεχνολογία κυριότητας της MYTILINEOS.

• Επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα των δραστηριοτήτων του Τομέα, μέχρι το 2030 με την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών και δράσεων.

• Διατήρηση και ενδυνάμωση της θέσης μας στην Ελληνική και διεθνή αγορά έργων παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο και έργων διανομής & δικτύου (Τ&D).

• Περαιτέρω ανάπτυξη της παρουσίας μας σε έργα Υποδομών υψηλής προστιθέμενης αξίας, συμπεριλαμβανομένων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, με προτεραιότητα στην Ελληνική αγορά αλλά και σε επιλεγμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

• Διαρκής διερεύνηση και υλοποίηση συνεργειών με τους άλλους επιχειρηματικούς τομείς της MYTILINEOS, αλλά και με διεθνείς εταίρους σε νέες τεχνολογίες και στρατηγικές.

• Ισορροπημένη γεωγραφική επέκταση σε νέες αγορές που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ενίσχυση παρουσίας σε χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε σήμερα.

• Εκμετάλλευση των ευκαιριών σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης αναπτύσσοντας λύσεις για ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και πελατών.

• Διερεύνηση και αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση των ενεργειακών υπηρεσιών σε υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μυτιληναίος: Δυναμικό ξεκίνημα στο έτος -Στα €81 εκατ. τα EBITDA α' τριμήνου, στα €524 εκατ. ο τζίρος

gazzetta
gazzetta reader insider insider