Στοχευμένα μέτρα με πρόγραμμα επιδότησης ζητά το λιανεμπόριο - «Καμπανάκι» για λουκέτα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στοχευμένα μέτρα με πρόγραμμα επιδότησης ζητά το λιανεμπόριο - «Καμπανάκι» για λουκέτα
Οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προειδοποίησαν για λουκέτα τα οποία μέχρι σήμερα είχαν αποφευχθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις μείνουν εκτός προγραμμάτων επανεκκίνησης.

Στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων άμεσα με ένα πρόγραμμα επιδότησης όπως αντίστοιχα στην εστίαση και τον τουρισμό, που θα λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά του κλάδου, ζήτησαν οι φορείς του λιανεμπορίου σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης. Οι πρόεδροι των μεγαλύτερων εμπορικών συλλόγων της χώρας και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ προειδοποίησαν για λουκέτα τα οποία μέχρι σήμερα είχαν αποφευχθεί, εφόσον οι επιχειρήσεις μείνουν εκτός προγραμμάτων επανεκκίνησης.

Επικαλέστηκαν μάλιστα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία, όπως είπε το εμπόριο είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζημιά εν μέσω πανδημίας καθώς έχασε 10 δισ. ευρώ απ’ το τζίρο του αντίστοιχα όπως σημείωσαν εστίαση, με τουριστικά καταλύματα και βιομηχανία απώλεσαν 7 δισ. ευρώ.

«Ο κλάδος χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες για πάρει μπρος» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας σημειώνοντας ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα επανεκκίνησης που έχουν εξαγγελθεί. «Το λιανικό εμπόριο εξαιρείται από την προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας είτε με την πρόφαση της ενίσχυσης για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος, είτε με τη δικαιολογία περί συμμετοχής στο μέτρο περί μη καταβολής ενοικίων, το οποίο όμως είναι οριζόντιο, μιας και αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Την ίδια ώρα, ο κλάδος ζει υπό τη δαμόκλειο σπάθη απόσυρσης των ήδη γνωστών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και αναστολής των πληρωμών επιταγών σύντομα» τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης τόνισε πως είναι απαραίτητο ένα στοχευμένο πρόγραμμα εντός του Μαΐου με τρεις παραμέτρους, την εποχικότητα των επιχειρήσεων, την πτώση τζίρου με όριο το 30% όπως και στις επιχειρήσεις εστίασης και κόφτες ώστε μπορέσουν να ενισχυθούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Με στοχευμένα μέτρα έως εδώ φτάσαμε σχεδόν όλοι, είναι κρίμα να μη συνεχίσουμε όλοι» τόνισε, προσθέτοντας ότι «όλες οι προτάσεις μας είναι κοστολογημένες, δεν ζητούμε να πάρει οριζόντια το σύνολο του εμπορίου τα ιδιαίτερα μέτρα στήριξης».

Στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ως κλάδος το λιανεμπόριο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς Θεόδωρος Καπράλος σημειώνοντας πως δεν λαμβάνεται υπόψη το αδιάθετο εμπόρευμα που χάνεται και κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει σε άλλους κλάδους. Τόνισε ακόμη ότι το χονδρικό εμπόριο που είναι ο τροφοδότης των επιχειρήσεων δεν έχει στηριχθεί καθώς «έχει και στο συρτάρι του συσσωρευμένες επιταγές χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει τη δυνατότητα να τις ρευστοποιήσει, αν και πολύ σωστά έχουν μετακυληθεί αυτές οι επιταγές προς τα πίσω». «Η κατανάλωση δεν είναι ένας διακόπτης τον οποίο τον γυρίζουμε και μπορούμε την επόμενη μέρα να πάμε στους τζίρους του 2019» επεσήμανε.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης έκανε γνωστό ότι τα πρώτα λουκέτα έχουν κάνει την εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη και ήδη μετρούν 17 κλειστά καταστήματα στην οδό Τσιμισκή. Ο κ. Φιλιππίδης ζήτησε να λυθεί το θέμα των μεγάλων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τονίζοντας ότι το λιανεμπόριο αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της οικονομίας. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Με τη λογική των διαχωρισμών τώρα δίνουμε χρήματα σε πολλούς που είναι «ψηλά» και δεν μπορούν αυτά να πάνε προς τα κάτω. Άρα, οι κάτω όλοι θα χαθούν. Εάν θέλουμε να έχουμε 100.000 έως 150.000 λουκέτα στο τέλος της συγκεκριμένης πανδημίας καλό είναι να το ξέρουμε» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider